Υδρογόνο: Η (μισή;) αιτία της έκρηξης στη Νορβηγία

Υδρογόνο: Η (μισή;) αιτία της έκρηξης στη Νορβηγία

Πρατήριο που διένειμε υδρογόνο στη Νορβηγία και είχε εκραγεί πριν από λίγες ημέρες, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας έρευνας που δίνει τα πρώτα συμπεράσματά της.

Η πρόσφατη εντυπωσιακή έκρηξη σε ένα πρατήριο διανομής υδρογόνου στη Νορβηγία έχει εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Στην πραγματικότητα, ας θυμηθούμε, το υδρογόνο είναι ένα από τα ελαφρύτερα αέρια και για να έχουμε επαρκή ποσότητα (σε κιλά) του αερίου στα αυτοκίνητα και στις δεξαμενές αποθήκευσης, είναι αναπόφευκτα απαραίτητο να το συμπιέσουμε σε πολύ υψηλές πιέσεις. Αυτό κάνει τον σχεδιασμό των δεξαμενών και των συστημάτων καυσίμων ιδιαίτερα ευαίσθητο.

Ο σταθμός Kjørbo απετέλεσε αντικείμενο έρευνας που παρέχει τις πρώτες πληροφορίες: «Η προκαταρκτική έρευνα της Gexco δείχνει ότι το περιστατικό ξεκίνησε με διαρροή υδρογόνου σε βαλβίδα δεξαμενής αποθήκευσης υψηλής πίεσης. Η διαρροή προκάλεσε ένα μίγμα αέρα/υδρογόνου που ανεφλέγη». 

norway

Η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την έρευνα εξηγεί ότι οι έρευνες για να βρεθεί η πηγή της ανάφλεξης συνεχίζονται, παρόλο που το υδρογόνο είναι ένα αέριο που ανεβάζει τη θερμοκρασία του στην εκτόνωση, σε αντίθεση με τα αέρια του κλιματισμού, για παράδειγμα.

Η Gexco εξηγεί ότι το πρόβλημα στη βαλβίδα προέρχεται από σφάλμα εργοστασιακής συναρμολόγησης και ότι οι άλλες δεξαμενές δεν επηρεάστηκαν. Αυτό αποδεικνύει, εν πάση περιπτώσει, την εξαιρετική προσοχή που πρέπει να δοθεί από τους κατασκευαστές στην κατασκευή δεξαμενών, οι οποίες πρέπει να αντέχουν σε τεράστιες πιέσεις.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube