VW Group: Οικονομικό σοκ από το dieselgate

VW Group: Οικονομικό σοκ από το dieselgate

O Matthias Mueller, επικεφαλής του VW Group, ανέφερε ότι το dieselgate θα πλήξει καίρια οικονομικά την εταιρεία.

O Matthias Mueller, CEO του Volkswagen Group, είπε ότι το σκάνδαλο για τη χειραγώγηση των ρύπων θα επηρεάσει οικονομικά την εταιρεία «σημαντικά και επίπονα».

Για το ίδιο θέμα, ο Stephan Weil, μέλος του ΔΣ, προειδοποίησε ότι αναμένει περισσότερα δυσάρεστα νέα προς διαχείριση, καθώς οι Γερμανοί εισαγγελείς διεύρυναν την έρευνά τους.

Θα χρειαστούν χρόνια για να εκτιμηθούν οι οικονομικές επιπτώσεις του σκανδάλου, όπως δήλωσε εχθές σε συγκέντρωση των εργαζομένων ο Mueller στην έδρα της VW. Οι επιπτώσεις του θα κρατήσουν τη VW απασχολημένη «για μακρύ χρονικό διάστημα», είπε.

Ο Weil, που είναι και πρωθυπουργός της Κάτω Σαξωνίας, κρατιδίου που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της VW, δήλωσε στους εργαζομένους στην ίδια συνάντηση: «Θα έχουμε πιθανότατα εφέτος, από εδώ και πέρα, να αντιμετωπίσουμε δυσάρεστα γεγονότα που θα σχετίζονται με το dieselgate».

Η VW θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της χειραγώγησης των εκπεμπομένων ρύπων στους κινητήρες ντίζελ, αλλά οι ζημιές δεν θα είναι μικρές, ανέφερε ο Weil. «Η ζημιά δεν θα είναι ασήμαντη, τηρουμένων των αναλογιών και εξ όσων μπορούμε να πούμε σήμερα, αλλά ευτυχώς η Volkswagen διαθέτει ισχυρή οικονομική υπόσταση», είπε ο Weil.

Το κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας, που κατέχει το 20% των μετοχών του Volkswagen Group, «δεν έχει λόγο» να να άρει τη εμπιστοσύνη της προς τον κατασκευαστή, συμπλήρωσε ο Weil.

Σε ξεχωριστή είδηση αναφέρεται ότι οι εισαγγελείς στο Brunswick, στη Γερμανία, διεύρυναν το πεδίο έρευνας για το σκάνδαλο χειραγώγησης των ρύπων και ερευνούν επιπλέον 17 εργαζομένους, αντί για τους έξι αρχικούς, είπε ο εισαγγελέας Klaus Ziehe, εχθές. «Η διεύρυνση αυτή αποτελεί μέρος της έρευνας για την “υπόθεση ντίζελ”, οι ύποπτοι αυξήθηκαν, ωστόσο κανένας από αυτούς δεν είναι μέλος του ΔΣ», είπε ο Ziehe.

Η VW, τον περασμένο χρόνο, αποταμίευσε €6,7 δισ. για να καλύψει προσεχώς το κόστος της ανάκλησης περίπου έντεκα εκατομμυρίων αυτοκινήτων ντίζελ παγκοσμίως. Το ποσό αυτό δεν περιλαμβάνεται στα πιθανολογούμενα δισεκατομμύρια που θα επιβληθούν ως πρόστιμα και αποζημιώσεις.

Η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της VW για το 2015 καθυστερεί εξαιτίας τις αβεβαιότητας σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο των προστίμων, των μηνύσεων και των επισκευών στα αυτοκίνητα με το λογισμικό χειραγώγησης των ρύπων.

Η μπορεί να αποταμιεύσει άλλα €15,5 δισ. για την «υπόθεση ντίζελ», όταν θα ανακοινωθούν στις 28 Απριλίου τα οικονομικά αποτελέσματα του 2105, ανέφερε σε έκθεσή του προς τους πελάτες του ο Klaus Breitenbach, αναλυτής της Baader Bank με έδρα τη Φρανκφούρτη.

[Πηγή Automotive News Europe, φωτογραφία Bloomberg]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube