Toyota RAV4: 26 χρόνια ζωής με πάνω από 10.000.000 πωλήσεις

Toyota RAV4: 26 χρόνια ζωής με πάνω από 10.000.000 πωλήσεις

Οι πέντε γενιές που σημάδεψαν το αυτοκίνητο που καθιέρωσε την κατηγορία των SUV. 

Το αυτοκίνητο που ουσιαστικά δημιούργησε την κατηγορία των SUV, το Toyota RAV4, μπήκε στο κλαμπ των best sellers μοντέλων όχι μόνο της Toyota αλλά και συνολικά καθώς έχει πουλήσει (σε όλες του τις εκδόσεις) πάνω από 10.000.000 κομμάτια. 

rav1

Η ιστορία ξεκίνησε το 1994 στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, με το αυτοκίνητο πρώτης γενιάς (τρίθυρο) που περιγράφονταν τότε από την Toyota ως το πρώτο «αυτοκίνητο αναψυχής». Φορούσε ένα δίλιτρο ατμοσφαιρικό κινητήρα 129 ίππους και είχε κίνηση και στους τέσσερις τροχούς. Αρχικά, η Toyota ανέμενε να παράγει μόλις 4.500 οχήματα το μήνα, αλλά πολύ σύντομα αναγκάστηκε να διπλασιάσει την παραγωγή της, καθώς μόλις τον πρώτο μήνα του λανσαρίσματος του μοντέλου πήρε πάνω από 8.000 παραγγελίες. Το 1996 η γκάμα επεκτάθηκε, με το RAV4 να αποκτά τον 5θυρη έκδοση με τις ίδιες μηχανολογικές επιλογές. Και κάπως έτσι ξεκίνησε η πορεία του RAV4 προς τη δόξα!

rav2

Το 2000, εκεί πάνω στο Millenium, η Toyota μας έδωσε τη δεύτερη γενιά του μοντέλου που βασιζόταν πάνω σε μια καινούργια πλατφόρμα και είχε εξαρχής τρίθυρη και πεντάθυρη έκδοση και σαφώς μεγαλύτερες διαστάσεις από την πρώτη γενιά. Διατίθετο με δύο κινητήρες βενζίνης 1,8 και 2,0 λίτρων, με ισχύ 123 και 150 ίππων αντίστοιχα και έναν δίλιτρο ντίζελ άμεσου ψεκασμού με 116 ίππους. Και σε αυτή την έκδοση είχαμε μόνιμη τετρακίνηση με κεντρικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης, ενώ προαιρετικά υπήρχε και διαφορικό τύπου Torsen στον πίσω άξονα.

rav3

Το 2006 ήρθε η τρίτη γενιά του μοντέλου, όπου σημαντικότερη εξέλιξη ήταν η κατάργηση της τρίθυρης έκδοσης. Η μοναδική πλέον πεντάθυρη μεγάλωσε ακόμη περισσότερο, την ώρα που... μεγάλωσαν και οι επιλογές σε κινητήρια σύνολα καθώς η Toyota προσέφερε κινητήρες βενζίνης από 2,0 έως και 3,5 λίτρα (V6) και έναν 2,2 ντίζελ. Η τετρακίνηση εξελίχθηκε και αυτή καθώς έγινε με ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ζεύξη.

rav4

Το 2013 ήρθε η τέταρτη γενιά του Toyota RAV4 με ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, δύο βενζινοκινητήρες στα 2.0 και 2.5 λίτρα, καθώς και δύο ντίζελ, στα 2,0 και 2,2 λίτρα. Στη μετάδοση είχαμε μια ακόμη εξέλιξη με την Toyota να παρουσιάζει το σύστημα Dynamic Torque Control με δύο προγράμματα λειτουργίας. Τρία χρόνια αργότερα, το RAV4 απέκτησε και μια πλήρως υβριδική έκδοση, σηματοδοτώντας την είσοδο σε μια εντελώς νέα εποχή.

rav5

Η τελευταία, πέμπτη γενιά του μοντέλου ήρθε το 2018, με το RAV4 να πατά πλέον πάνω στην ευέλικτη πλατφόρμα Toyota New Global Architecture. Στην υβριδική του έκδοση διατίθεται πλέον στην Ευρώπη με τον 2,5λιτρο θερμικό κινητήρα, ενώ είναι σχεδόν έτοιμη η plug-in hybrid έκδοση που θα φτάνει τους 306 ίππους.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube