Θανατηφόρο δυστύχημα με Tesla. Φταίει η ημιαυτόνομη οδήγηση; [videos]

Θανατηφόρο δυστύχημα με Tesla. Φταίει η ημιαυτόνομη οδήγηση; [videos]

Χτύπησε μετωπικά σε τσιμεντένιο διαχωριστικό αυτοκινητοδρόμου και πήρε φωτιά, νεκρός ο οδηγός.

Το ηλεκτρικό Tesla Model X έπεσε με μεγάλη ταχύτητα στην αρχή του τσιμεντένιου τοιχίου, απογειώθηκε και όταν προσγειώθηκε έπεσαν επάνω του δύο άλλα αυτοκίνητα που κινούνταν στον αυτοκινητόδρομο.

Το Tesla πήρε φωτιά, αλλά παρότι παρευρισκόμενοι μάρτυρες κατάφεραν να βγάλουν έγκαιρα τον οδηγό, αυτός δεν έδειχνε σημεία ζωής. Νοσηλευτές της άμεσης επέμβασης τον μετέφεραν στο νοσοκομείο του Stanford, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Πληροφορίες για άλλους τραυματισμούς δεν υπάρχουν, οπότε συνάγεται ότι οι επιβάτες των δύο άλλων εμπλεκομένων αυτοκινήτων μάλλον θα βγήκαν αλώβητοι.

«Κοίταξα μέσα από τους καπνούς του καιόμενου Tesla Model X και είδαν κάποιον να τρέχει με έναν πυροσβεστήρα», είπε ανώνυμος μάρτυρας στο NBC. «Πήγα προς τα εκεί που θα ήταν το εμπρός μέρος του αυτοκινήτου και είδα με έκπληξη έναν άνδρα που έδειχνε άθικτος, μόνο καλυμμένος με ένα στρώμα λεπτής σκόνης. Το εμπρός μέρος του αυτοκινήτου απλά δεν υπήρχε».

Πράγματι, οι εικόνες δείχνουν το εμπρός μέρος του Tesla εντελώς ανοιγμένο, με τα μπροστινά καθίσματα να λείπουν. Αυτό μπορεί να οφείλεται και σε ενέργειες του σωστικού συνεργείου, όμως τα αρχικά πλάνα μετά τη σύγκρουση δείχνουν ότι δεν υπήρχε αυτοκίνητο να κόψουν για να έχουν πρόσβαση στο εσωτερικό.

Όπως συμβαίνει ακόμα με τις φωτιές σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, υπήρξε κάποια σύγχυση σχετικά με τον τρόπο που έπρεπε να επέμβουν οι πυροσβέστες. Πάντως, η φωτιά σβήστηκε χωρίς πρόβλημα καθώς η Tesla έστειλε επί τόπου τεχνικούς της να βοηθήσουν.

Ούτε η Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων της California ούτε η Tesla έδωσαν πληροφορίες σχετικά με το αν το Model X είχε ενεργοποιημένο το σύστημα Autopilot. Όμως η φύση του δυστυχήματος –μετωπική πρόσκρουση στην αρχή του τσιμεντένιου διαχωριστικού λωρίδων– αφήνει πολλά ερωτηματικά…

Καθώς το δυστύχημα συνέβη λίγες μέρες μετά από εκείνο με το αυτόνομο όχημα της Uber, που σκότωσε πεζό στην Arizona, ένας ακόμη θάνατος με σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης θα αποτελούσε σοβαρό πλήγμα στην τεχνολογία.

Σίγουρα δεν θα σταματούσε την εξέλιξη, όμως θα επηρέαζε την κοινή γνώμη και πιθανώς θα καθυστερούσε τη γενική αποδοχή τέτοιων συστημάτων.

[Πηγή: NBC μέσω autoevolution]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube