Θα δίνατε €83.000 για ένα Lada Niva;

Θα δίνατε €83.000 για ένα Lada Niva;

Δύσκολο, αλλά το συγκεκριμένο Niva έχει τη δική του ιστορία.

Το Lada Niva –σήμερα Lada 4x4– είναι στην παραγωγή πάνω από τέσσερις δεκαετίες, με ελάχιστες αλλαγές.

Δεν εισάγεται κανονικά στην Ελλάδα, αλλά μπορείτε να το βρείτε καινούργιο, προδιαγραφών Euro 6, με κάπου €14.000, ενώ υπάρχουν επίσης στην αγορά πολλά μεταχειρισμένα NIva σε καλή κατάσταση και σε τιμές από €1.800 έως €4.000.

Γιατί λοιπόν να δώσει κανείς τα €55.600-€83.000 που ζητάει ο οίκος δημοπρασιών RM Sotheby’s για το συγκεκριμένο Niva του 1979;

Το ότι το αυτοκίνητο είχε έως τώρα μόνο δύο ιδιοκτήτες, δεν δικαιολογεί την τιμή. Ούτε το ότι είναι σε απολύτως αυθεντική κατάσταση. Ο λόγος που ζητάνε τόσα λεφτά είναι ότι το Niva αυτό πήρε μέρος στον θρυλικό αγώνα Paris-Dakar το 1981.

Ήταν μόλις η τρίτη διοργάνωση του μεγάλου αφρικάνικου μαραθώνιου και τα αυτοκίνητα που συμμετείχαν δεν ήταν ειδικά φτιαγμένα πρωτότυπα όπως σήμερα. Ήταν νορμάλ μοντέλα με περιορισμένες μετατροπές. Το συγκεκριμένο Niva έχει καπό και πόρτες από πλαστικό, προστατευτικές ποδιές, πρόσθετα φώτα, μεγάλο ρεζερβουάρ ταχείας πλήρωσης κι ενισχυμένες αναρτήσεις. Τελεία. Ο κινητήρας και η μετάδοση συνάγουμε ότι είναι νορμάλ.

Το προετοίμασε και το έτρεξε ο Γάλλος François Jeanson με το γιο του, και ήταν μία από τις 170 συμμετοχές του αγώνα (στα αυτοκίνητα), μεταξύ των οποίων 12 Lada Niva. Μόνο 59 αυτοκίνητα τερμάτισαν, και οι Jeanson δεν ήταν ανάμεσά τους. Ένα άλλο Niva όμως ανέβηκε στην 3η θέση του βάθρου.

Οι Jeanson κράτησαν το αυτοκίνητο μέχρι το 2009, στην αυθεντική κατάσταση. Και ο σημερινός ιδιοκτήτης έκανε το ίδιο. Πράγμα που σημαίνει ότι, αν το χτυπήσετε στη δημοπρασία στις 5 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να βάλετε στον προϋπολογισμό και κάμποσες επισκευές. Θα αποκτήσετε όμως, εκτός από το αυτοκίνητο, και όλα τα έγγραφα του αγώνα Paris-Dakar 1981, μαζί με μια σειρά από σχετικά άρθρα και φωτογραφίες του αυτοκινήτου.

Αλλά ογδόντα χιλιάρικα, βρε αδερφέ;…

[Πηγή: RM Sotheby’s μέσω Carscoops]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube