Tesla: Γιατί «τρέχει» στα δικαστήρια τον Elon Musk;

Tesla: Γιατί «τρέχει» στα δικαστήρια τον Elon Musk;

Tελικά, ο Elon Musk ελέγχει την Tesla ή η Tesla τον Elon Musk;

Σε μία ακόμα δίκη καλείται να δώσει το παρών ο Elon Musk, ο οποίος κατηγορείται από τους μετόχους της Tesla ότι χρησιμοποίησε μέρος από τα αποθεματικά της εταιρείας για να διασώσει το 2016 την SolarCity από βέβαιη χρεοκoπία. Οι μέτοχοι της Tesla απαιτούν να επιστραφούν άμεσα στα ταμεία της εταιρείας τα 2,6 δισ. δολάρια που δαπανήθηκαν το 2016 για την SolarCity.

Η SolarCity κατασκευάζει ηλιακά πάνελ για κάθε είδους χρήση και ανήκει στον Elon Musk και σε δυο στενά συγγενικά του πρόσωπα. Σύμφωνα με τους μετόχους της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, ο Musk πίεσε σε βαθμό μεγαλύτερο του επιτρεπτού τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου πριν μια 5ετία προκειμένου να εγκρίνουν την εξαγορά της SolarCity από την Tesla. 

Όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των μετόχων, εάν η εν λόγω εταιρεία δεν ανήκε στον Elon Musk δε θα προχωρούσε σε καμία περίπτωση έναν τέτοιο deal καθώς η SolarCity ήταν ένα βήμα πριν τη χρεοκoπία και... αχρείαστη για τη Tesla. 

elon

Το δικαστήριο του Chancery στο Wilmington καλείται να αποφασίσει ποιος έχει δίκιο. Ο Elon Musk ή οι μέτοχοι της Tesla; Μάλιστα, οικονομικοί αναλυτές κάνουν λόγο για πρωτόγνωρες καταστάσεις αφού ο Elon Musk τη συγκεκριμένη περίοδο που έλαβε χώρα το εν λόγω γεγονός κατείχε το 22% της Tesla, δεν ήταν δηλαδή ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας επομένως δεν ήταν εφικτό να περάσει η δική του γραμμή εάν δε συμφωνούσαν -στην πλειοψηφία τους- τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου των μετόχων της αμερικανικής φίρμας.

«Νομίζω ότι θα είναι πολύ δύσκολο για το δικαστήριο να αποφασίσει. Καλείται να αγνοήσει την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που θέλει τον Elon Musk, παρότι δεν είναι ο μεγαλομέτοχος της Tesla, να αποφασίζει αυτός εξ' ολοκλήρου για τις τύχες της εταιρείας» δήλωσε η Ann Lipton, διδάκτωρ Νομικής στο πανεπιστήμιο της Tulane. 

musk

Ο Musk από την πλευρά του ανέφερε ότι ουδέποτε προσπάθησε να χειραγωγήσει ή να πιέσει τις όποιες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου και ότι οι μέτοχοι ενέκριναν τη συμφωνία διότι υπήρξε ωφέλιμη για την Tesla και μέρος του σχεδίου της φίρμας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα ηλεκτρικά της μοντέλα. 

Επίσης, ο Elon Musk τόνισε, ότι το deal ανάμεσα στην Tesla και τη SolarCity είχε ευεργετικά αποτελέσματα και για τους μετόχους οι οποίοι είδαν το χαρτοφυλάκιο τους να αυξάνεται κατά 37 δολάρια ανά μετοχή μετά το πέρας της συμφωνίας. 

Σε περίπτωση που ο δικαστής Joseph Licks κρίνει ότι υπήρξε χειραγώγηση των μετόχων από τον Elon Musk, ο εκκεντρικός billionaire, θα κληθεί να επιστρέψει τα χρήματα στην Tesla από την προσωπική του περιουσία. Η απόφαση του δικαστηρίου σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες δυο εβδομάδες.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube