Τεράστια ζημιά στην ιταλική οικονομία από την μεταφορά της οικονομικής έδρας της FCA στο Λονδίνο

Τεράστια ζημιά στην ιταλική οικονομία από την μεταφορά της οικονομικής έδρας της FCA στο Λονδίνο

Η ιταλική κυβέρνηση κατηγορεί άλλες κυβερνήσεις για αθέμιτο φορολογικό ανταγωνισμό.

Η απόφαση της Fiat Chrysler Automobiles να μεταφέρει το κέντρο διοίκησής της (κυρίως τη φορολογική της βάση) εκτός Ιταλίας έχει προκαλέσει σημαντική ζημιά στα φορολογικά έσοδα της χώρας.

Σε ετήσια έκθεση στο κοινοβούλιο, ο επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας Roberto Rustichelli διαμαρτυρήθηκε για τη «σημαντική οικονομική απώλεια των κρατικών εσόδων» που προκάλεσε η FCA με την απόφασή της να μεταφέρει τη φορολογική έδρα της στο Λονδίνο, αλλά και αυτήν της Exor που μετέφερε το δικό της διοικητικό κέντρο στις  Κάτω Χώρες. «Η Ιταλία είναι μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη οικονομική ζημιά από αυτήν την κίνηση» δήλωσε ο Rustichelli.

Το συνολικό ετήσιο κόστος τέτοιων κινήσεων κυμαίνεται μεταξύ $ 5-8 δις., δήλωσε ο Rustichelli, αναφέροντας τη Βρετανία, τις Κάτω Χώρες, την Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο ως μία από τις χώρες που ασκούν αθέμιτο φορολογικό ανταγωνισμό.

Το σχόλιο αυτό έρχεται σε μια δύσκολη εποχή, καθώς πολλές ιταλικές εταιρείες είναι έτοιμες να ακολουθήσουν την πολιτική της FCA και να αφήσουν το ιταλικό έδαφος.  

Ανάμεσα σε αυτές είναι ο τηλεοπτικός σταθμός Mediaset, ο οποίος ελέγχεται από την οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού Silvio Berlusconi, που θέλει να μεταφέρει το κέντρο διοίκησής του στο Άμστερνταμ για να υποστηρίξει –όπως λέει - την πανευρωπαϊκή του στρατηγική ανάπτυξης. Η ιταλική τσιμεντοβιομηχανία Cementir ανακοίνωσε επίσης τη μεταφορά των διοικητικών και οικονομικών της υπηρεσιών στις Κάτω Χώρες.

Να θυμίσουμε πως η αποχώρηση της διοίκησης αλλά και της φορολογικής βάσης της FCA εκτός Ιταλίας (μετά από σχεδόν έναν αιώνα δραστηριοποίησής της στην Ιταλία)  ήταν μια απόφαση του  Sergio Marchionne.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube