Τελωνειακοί δασμοί στις ΗΠΑ: Μαύρα μαντάτα για Jaguar Land Rover και Volvo

Τελωνειακοί δασμοί στις ΗΠΑ: Μαύρα μαντάτα για Jaguar Land Rover και Volvo

Σύμφωνα με την S&P Global, εάν ο Donald Trump επιβάλλει 25% τελωνειακούς δασμούς στα αυτοκίνητα, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι σοβαρές ειδικά για την Jaguar Land Rover, τη Volvo και τη FIAT και λίγο λιγότερο για τους Γερμανούς.

Ποια θα είναι η συνέπεια για τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες αν ο Donald Trump προχωρήσει στην επιβολή δασμών 25% όπως ανακοίνωσε πριν από μερικούς μήνες; Η εταιρεία οικονομικών αναλύσεων και αξιολόγησης S&P Global μας δίνει μια γεύση από τη ζημιά που θα μπορούσαν να υποστούν οι μεγαλύτερες φίρμες αυτοκινήτων που έχουν παρουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και δεν προκαλεί έκπληξη ότι αυτοί που θα υποφέρουν περισσότερο από ένα πιθανό δασμό είναι όποιοι πραγματοποιούν το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου εργασιών τους στη χώρα του θείου Σαμ. Ξεκινώντας από τη Volvo και την Jaguar Land Rover. Για τον Σουηδό κατασκευαστή αποτελεί μέγιστο κίνδυνο, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ιστορικά μία από τις μεγαλύτερες αγορές του. Αλλά στο μέλλον θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα: Η Volvo εγκαινίασε πρόσφατα το πρώτο εργοστάσιό της στις ΗΠΑ, ενώ η Κίνα αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία στους ετήσιους ισολογισμούς της Volvo.
Για την Jaguar Land Rover, θα ήταν πιο περίπλοκο διότι, σύμφωνα με την S&P, ένας τέτοιος τελωνειακός φόρος θα μείωνε στο μισό το παγκόσμιο περιθώριο κέρδους του βρετανικού ομίλου.

Από την πλευρά των Γερμανών κατασκευαστών, τα πράγματα είναι πιο ευμετάβλητα. Η Volkswagen θα έχει λιγότερες δυσκολίες, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς της απέχει πολύ από το να βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για την BMW, η οποία συναρμολογεί επί αμερικανικού εδάφους, στο Spartanburg, οι απώλειες θα ήταν επίσης παρούσες, αλλά λιγότερο σημαντικές από ό,τι για την JLR.

Για τη FIAT, ένας φόρος 25% θα σήμαινε απώλεια 20%, κυρίως λόγω της προμήθειας μέρους των ανταλλακτικών των Jeep, τα οποία εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες για την τελική συναρμολόγηση των μοντέλων.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube