Ταϊλάνδη, το τρίτο μεγαλύτερο απόθεμα σε λίθιο στον κόσμο;

Ταϊλάνδη, το τρίτο μεγαλύτερο απόθεμα σε λίθιο στον κόσμο;

Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε την ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων λιθίου. «Το τρίτο μεγαλύτερο απόθεμα στον κόσμο ύστερα από τη Βολιβία και την Αργεντινή», σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Ισχύει πράγματι αυτό;

Ταϊλάνδη, λίθιο

Στην επαρχία Phang Nga της Ταϊλάνδης, της οποίας ο κόλπος είναι παγκοσμίως γνωστός για την ομορφιά του, έχουν ανακαλυφθεί κοιτάσματα που περιέχουν λίθιο σε δύο μέρη της.

Καλά νέα για την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης (στα χαρτιά) που βλέπει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ως βασικό τομέα ανάπτυξης. Για αρκετά χρόνια, η Μπανγκόκ έχει κάνει ό,τι είναι δυνατό για να προσελκύσει μεγάλους ξένους κατασκευαστές στο έδαφός της. Να σημειώσουμε ότι η Ταϊλάνδη αποτελεί την 23η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, με τις πωλήσεις της να ανέχονται το 2022 σε 350 χιλιάδες αυτοκίνητα. 

Η Ταϊλάνδη σκοπεύει να γίνει ένα από τα νέα προπύργια στη βιομηχανία EV και τα πλούσια κοιτάσματα σε λίθιο αποτελούν πειστικό επιχείρημα

Ταϊλάνδη, λίθιο
O Κόλπος Phang Nga που βρίσκεται στο Στενά της Μαλάκκα, ανάμεσα στη Μαλαϊκή χερσόνησο και στο νησί Πουκέτ, αποτελεί εθνικό πάρκο και πόλο έλξης για τους τουρίστες.

Η Great Wall Motor για παράδειγμα, έγινε πρόσφατα η πρώτη κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία που κατασκευάζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ταϊλάνδη. Η Toyota και η Honda σχεδιάζουν επίσης να επεκταθούν στη χώρα τα επόμενα χρόνια. 

Για να επιταχυνθεί αυτή η τάση, τα κοιτάσματα λιθίου θα ήταν επομένως ευπρόσδεκτα. Θα αντιπροσώπευαν επίσης ένα σημαντικό επιχείρημα για την προσέλκυση κατασκευαστών μπαταριών.

Ταϊλάνδη, λίθιο

Μία από τις τοποθεσίες εκτιμήθηκε αρχικά ότι είχε 14,8 εκατομμύρια τόνους μεταλλεύματος που περιέχει λίθιο. Στον απόηχο αυτών των ανακοινώσεων, οι ερευνητές αντέδρασαν υποστηρίζοντας ότι υπήρχαν πολλές πιθανότητες η ποιότητα του μεταλλεύματος να είναι κακή. 

Ύστερα από την επαλήθευση, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος ουσιαστικά αμβλύνει τα σχόλια των αρχών. Είπε ότι το μετάλλευμα περιείχε μόνο 0,45% λίθιο. Ποσοστό που θα ήταν αρκετό για την παραγωγή «ενός εκατομμυρίου μπαταριών 50 kWh για ηλεκτρικά αυτοκίνητα». Επομένως, τα κοιτάσματα δεν είναι τόσο μεγάλα όσο ήλπιζε η Ταϊλάνδη.

Ταϊλάνδη, λίθιο

Με τη μαζική υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων σε πολλές χώρες, η ζήτηση για λίθιο έχει κορυφωθεί. Η παγκόσμια παραγωγή αυτού του μεταλλεύματος αυξήθηκε κατά 21% το 2022, φτάνοντας τους 130.000 τόνους.

Μεγάλα κοιτάσματα νατρίου έχουν επίσης ανακαλυφθεί στα βορειοανατολικά της Ταϊλάνδης, ένας άλλος σημαντικός πόρος για την κατασκευή μπαταριών. Με την Ταϊλάνδη να σκοπεύει να γίνει ένα από τα νέα προπύργια στη βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube