Τα αυτοκίνητα που πέρασαν από τα χέρια του «βασιλιά της μπάλας», Πελέ

Τα αυτοκίνητα που πέρασαν από τα χέρια του «βασιλιά της μπάλας», Πελέ

Η ζωή του Πελέ, σημαδεύτηκε από την μεγάλη και μοναδική του αγάπη, την μπάλα, αφού με τίποτα άλλο δεν ταυτίστηκε τόσο πολύ. Ούτε βεβαίως και με τα αυτοκίνητα, που όμως είχαν έναν κάποιο ρόλο στη ζωή του και κάποιες σημαντικές ιστορίες να μας διηγηθούν...

Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να μην τον έχουμε δει να παίζει, όσοι τον είδαν όμως έχουν να λένε για τον καλύτερο παίκτη στην ιστορία του αθλήματος. Τα επιτεύγματά του επαληθεύουν τον χαρακτηρισμό και είναι κοινή παραδοχή, πως ο Πελέ ήταν αυτός που άλλαξε την ιστορία του ποδοσφαίρου, καθιστώντας το πιο ελκυστικό στα μάτια όλων.

Ο Πελέ όμως ξεχώρισε και για το ήθος και την ταπεινότητά του, στοιχεία που δύσκολα συναντάς σε τέτοιο βαθμό σε άλλους αστέρες και όχι μόνον του ποδοσφαίρου. Από το τέλος της καριέρας του μέχρι και όσο του επέτρεπε η κατάσταση της υγείας του, αποτελούσε κατά κάποιο τρόπο, τον πρεσβευτή του αθλήματος παγκοσμίως.

Έχοντας μεγαλώσει μέσα στη φτώχια και παρά τα χρήματα που έβγαλε ως ο κορυφαίος παίκτης του κόσμου, παρέμεινε λιτός και ποτέ δεν έκανε επίδειξη του τρόπου ζωής του. Ως κορυφαίος όμως είχε και κάποια προνόμια που είχαν ελάχιστοι στην εποχή του. Όπως για παράδειγμα τα ακριβά δώρα που λάμβανε, μέσα στα οποία συγκαταλέγονται και κάποια αυτοκίνητα με τα οποία θα ασχοληθούμε.

Ένας θρύλος, για τον θρύλο

Pele Beetle

Η σχέση του με το αυτοκίνητο συνδέεται άρρηκτα με τον σκαραβαίο, το αυτοκίνητο που δέχθηκε ως δώρο από τον διευθυντή της Volkswagen στο Sao Paulo, το 1956. Ο Πελέ ήταν τότε 16 ετών και ένα χρόνο αργότερα έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής και συστήθηκε σε όλο τον κόσμο ως ο βασιλιάς του σπορ.

To Βeetle που παράχθηκε και στην Βραζιλία με το όνομα Fusca και ήταν το δημοφιλέστερο μοντέλο της εγχώριας αγοράς, αγαπήθηκε όσο κανένα άλλο από τον Πελέ. Ίσως γιατί ο ένας θρύλος της μπάλας, ταυτίστηκε με το θρύλο της αυτοκίνησης. Ο Πελέ μάλιστα, στο περιθώριο των αγωνιστικών του υποχρεώσεων στην Γερμανία το 1961, επισκέφθηκε τη γραμμή παραγωγής του σκαραβαίου στο Βόλφσμπουργκ.

Pele Willys

Εκτός από τον αγαπημένο το σκαραβαίο όμως, ο Πελέ δέχθηκε ως δώρo και ένα Aero Willys τo 1963, μετά την κατάκτηση του 2ου τίτλου στο παγκόσμιο κύπελλο. Φήμες θέλουν τον Πελέ να χτίζει τείχη ύψους 4 m γύρω από το σπίτι του στο Σάο Πάολο, για να κρύψει την ιδιωτική του ζωή από τους θαυμαστές του και τους δημοσιογράφους. Το Willys που κατασκευαζόταν και αυτό στη Βραζιλία για λογαριασμό της Αμερικανικής θυγατρικής, είχε κινητήρα 2.6 lt και απέδιδε 110 ίππους…

Τα αστέρια της Mercedes-Benz

Pele Mercedes

Στο απόγειο της δόξας του, τις δεκαετίες ’60 και ’70, ο Πελέ έλαβε και μερικά σπουδαία δώρα από την Mercedes-Benz. Αρχικά απέκτησε την Mercedes-Benz 250 W114 για να ακολουθήσει η 280 SE W108, ο προκάτοχος της S-Class που του δόθηκε από τον πρόεδρο της Μπάγερν Μονάχου τον Roland Endler το 1969 προκειμένου να συνεργαστεί μαζί του στις επιχειρήσεις του στη Βραζιλία, μετά το τέλος της καριέρας του, κάτι που όμως δεν έγινε ποτέ.

Την τελευταία, παρά τη χλιδή και την τεχνολογική της υπεροχή, στοιχεία που εκτιμούσε ο Πελέ, αναγκάστηκε να την αποχωριστεί λόγω κακοδιαχείρισης της περιουσίας του. 

Η Mercedes-Benz όμως του δώρισε μια νέα 280 S το 1974, πριν από το παγκόσμιο κύπελλο της Γερμανίας. Η οποία και πάλι δεν έμεινε για πολύ στα χέρια του, για να καταλήξει όμως και πάλι σε αυτόν το 2004, μετά από αναζήτησή της από τη Mercedes-Benz και αφού είχε αλλάξει 18 ιδιοκτήτες…

Αυτά είναι τα σημαντικότερα αυτοκίνητα που πέρασαν από τα χέρια του σημαντικότερου ίσως ποδοσφαιριστή που γνώρισε ο πλανήτης, ο οποίος σε ηλικία 82 ετών, έχασε τη μάχη που έδινε με τον καρκίνο.

Αφήνοντας πίσω του μια χήρα, δύο πρώην συζύγους, επτά παιδιά και εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον κόσμο που σίγουρα δεν θα τον θυμούνται για τα αυτοκίνητα που πέρασαν από τη ζωή του. 
Μαζί με αυτά του άλλου θρύλου του αθλήματος, του Ντιέγκο Μαραντόνα που έφυγε από τη ζωή το 2020. Το σίγουρο είναι πως ο κόσμος του ποδοσφαίρου ειδικά θα είναι φτωχότερος μετά την απώλεια των δύο πιο λαμπρών του αστέρων. 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube