Τα 10 πιο περίεργα αυτοκινητικά ρεκόρ [video]

Τα 10 πιο περίεργα αυτοκινητικά ρεκόρ [video]

Η παρακάτω λίστα δεν περιλαμβάνει τα συνήθη αυτοκινητικά ρεκόρ αλλά τα πιο «τρελά» και συνάμα τα πιο «ιδιαίτερα» που έχουν καταγραφεί ποτέ στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness.

Όταν ακούμε συνήθως για κάποιο αυτοκινητικό ρεκόρ, το μυαλό μας αυτομάτως υποθέτει συγκεκριμένα πράγματα: Ότι καταρρίφθηκε για παράδειγμα κάποιο ρεκόρ ταχύτητας. Ή ότι κάποιο αυτοκίνητο έσπασε τα χρονόμετρα σε κάποιο «σπριντ». Ίσως πάλι, το ρεκόρ να αφορά την τιμή πώλησης κάποιου ιερού δισκοπότηρου της αυτοκινητοβιομηχανίας. 

Υπάρχουν όμως και κάποια ρεκόρ που έχουν καταγραφεί στο βιβλίο Guinness τα οποία δεν είναι τόσο γνωστά ή έστω δεν είναι αυτά που θα περίμενε κανείς να ακούσει. Σαν κι αυτά που σας παρουσιάζουμε. Λίγο πιο «τρελά» και πιο σπάνια...


1. Barrel Roll…

Jaguar E-Pace

Η ερμηνεία του όρου αυτού στη γλώσσα μας θα μπορούσε να αποδοθεί ως «ελιγμός αυτοπεριστροφής». Πρόκειται ουσιαστικά για ένα δύσκολο και υψηλού κινδύνου αυτοκινητικό «ακροβατικό». Το ρεκόρ λοιπόν σε αυτήν την κατηγορία ανήκει στην Jaguar και συγκεκριμένα στην E-Pace από το 2017. To βρετανικό SUV κατάφερε να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιστροφή στον αέρα, διανύοντας απόσταση 15,3 m έως ότου οι τροχοί του πατήσουν με ασφάλεια στο έδαφος.


2. Κίνηση στους δυο τροχούς 

Mini Cooper

Το ημερολόγιο έγραφε 18 Ιανουαρίου του 2017, όταν ο Κινέζος οδηγός Han Yue, οδήγησε ένα MINI Cooper στην πίστα του Nürburgring στους δυο τροχούς! Κατάφερε δηλαδή να καλύψει μια απόσταση 22,81 km και 172 στροφών χωρίς να ακουμπήσουν οι τέσσερις τροχοί του στο έδαφος. Ολοκλήρωσε το εγχείρημα του σε 45 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα. «Ήρωας»...  


3. Πιο ψηλά, δε γίνεται!

unimog

Το συγκεκριμένο ρεκόρ δεν πραγματοποιήθηκε από κάποιο επιβατικό αυτοκίνητο αλλά από ένα φορτηγό και δη ένα σκληροτράχηλο Mercedes-Benz Unimoq U5023. Ήταν αδύνατο άλλωστε ένα τέτοιο ρεκόρ να τελεστεί από ένα «κοινό» επιβατικό μοντέλο λόγο υψομέτρου και χαμηλού οξυγόνου. Τα δυο Unimog που τόλμησαν το παράτολμο εγχείρημα «σκαρφάλωσαν» χωρίς στάση στο υψηλότερο ηφαίστειο της Χιλής, η κορυφή του οποίου αναγράφει 6.694 m. 


4. Το πιο βαρύ αυτοκίνητο

pullman

Μια Maybach S600 Pullman είναι το πιο βαρύ αυτοκίνητο στον κόσμο. Το υπερπολυτελές μοντέλο της γερμανικής φίρμας χάρη και στις έξτρα ενισχύσεις που έχει λάβει για τη θωράκιση του αμαξώματος του (βαθμός θωράκισης V9) έφθασε να ζυγίζει 5,6 τόνους, που σημαίνει πρακτικά ότι είναι σχεδόν δύο φορές πιο βαρύ από την «απλή» έκδοση. 


5. Η ταχύτερη ρυμούλκηση

skier

Είθισται, ένα επιβατικό αυτοκίνητο να ρυμουλκεί ένα σκάφος, ένα τροχόσπιτο, μια μπαγκαζιέρα κάτι τέλος πάντων... συνηθισμένο. Στην πλειονότητα δε αυτών των περιπτώσεων η ρυμούλκηση γίνεται με χαμηλές ταχύτητες για λόγους ασφαλείας. Η Jaguar όμως το 2017 αποφάσισε με μια XF να τα φέρει όλα τούμπα. Ρυμούλκησε έναν επαγγελματία σκιέρ στους πάγους με ταχύτητα 188,29 km/h!  


6. Το μικρότερο αυτοκίνητο στον κόσμο

peel p50

Το P50 της Pell είναι το μικρότερο αυτοκίνητο στον κόσμο με μήκος 134 cm! To τρίκυκλο μοντέλο, με δύο κατευθυντήριους τροχούς εμπρός και έναν κινητήριο πίσω, κινείτο από ένα μοτέρ μόλις 49 cc (από   scooter) και ήταν ικανό να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 61 km/h. Διέθετε τρεις ταχύτητες, όλες για κίνηση εμπρός κι αν χρειαζόταν ο οδηγός να κάνει όπισθεν δεν είχε παρά να βγει, να το ανασηκώσει και να το… γυρίσει προς την επιθυμητή κατεύθυνση.


7. “5.149.900 km” είναι πολλά;

volvo

Δεν υπάρχει κανένα άλλο επιβατικό όχημα στον πλανήτη Γη που να έχει «γράψει» τόσα χιλιόμετρα στο οδόμετρό του. Ή τουλάχιστον δεν το γνωρίζουμε. Αυτό που μπορούμε μετά βεβαιότητας να υποστηρίξουμε είναι ότι ένα Volvo P1800S του 1966 έχει διανύσει στα χέρια του μοναδικού ιδιοκτήτη του, 5.149.900 km! Για να καταλάβετε κάπως καλύτερα τι σημαίνει αυτό, ο εν λόγο οδηγός είναι σαν να έχει ταξιδέψει 13 φορές στο φεγγάρι. 


8. Το μεγαλύτερο άλμα… με όπισθεν

aveo

Πόσο μακριά πιστεύετε ότι μπορεί να ίπταται ένα αυτοκίνητο κινούμενο με αντίθετη φορά; Δύσκολη η απάντηση στο ερώτημα. Λογικό. Η General Motors όμως φαίνεται πως είχε την ίδια απορία και θέλησε να κάνει τη δική της προσπάθεια. Πήρε λοιπόν ένα Chevrolet Aveo και κατάφερε να διανύσει στον αέρα απόσταση 27,2 m με την όπισθεν! Το ρεκόρ παραμένει μέχρι και σήμερα στα ράφια της αμερικανικής φίρμας. 


9. Πόσοι χωρούν σε ένα smart fortwo;

fortwo

To 2011 στο Los Angeles η αμερικανική ομάδα Cheerleading Glendale κατάφερε κάτι που μέχρι εκείνη την ημέρα φάνταζε αδιανόητο. Να χωρέσει σε ένα smart fortwo, 20 άτομα! Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του συγκεκριμένου ρεκόρ, οι συμμετέχοντες στην προσπάθεια έπρεπε να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και να έχουν ελάχιστο ύψος 1.525 mm.

Μερικά χρόνια αργότερα, το 2014 για την ακρίβεια, το ρεκόρ αυτό προσπάθησε να καταρρίψει η ιταλική ομάδα Comets Cheerleaders. Η προσπάθεια που κατέβαλλε στέφθηκε τελικά από επιτυχία κατά το... ήμισυ, αφού δεν έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ της Glendale Cheerleading Team, αλλά το ισοφάρισε. Με κλειστές τις πόρτες ξεπέρασε με άνεση το όριο των 5’’ που χρειαζόταν για να επισημοποιηθεί η προσπάθεια τους.


10. Παράλληλο παρκάρισμα

500

Ο επαγγελματίας οδηγός και κασκαντέρ Alistair Moffatt κατάφερε να σπάσει το 2015 με ένα Fiat 500 Cabrio το ρεκόρ του κινέζου οδηγού Han Yue (με Mini Cooper) κατά μισό εκατοστό. Ο Han Yue είχε παρκάρει σε χώρο μόλις 8 cm μεγαλύτερο από το Mini του, ενώ ο Moffatt πάρκαρε σε μόλις 7,5 cm μεγαλύτερο από το 500. Και οι δυο πάντως είναι σίγουρο ότι θα έβρισκαν θέση για πλάκα ακόμα και στην Κυψέλη. 


Extra: “To χλοοκοπτικό με την ταχύτερη επιτάχυνση στον κόσμο”

honda

Δεν είναι επιβατικό αυτοκίνητο ούτε κάποια σπορ κατασκευή. Θα μπορούσε εύκολα πάντως να πάρει το «σκαλπ» από πολλά σπορ μοντέλα. Το χλοοκοπτικό της Honda, Mean Mower V2, κέρδισε με το σπαθί του μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness ολοκληρώνοντας το σπριντ 0-160 km/h σε 6,285"!

Φορά κινητήρα 999 cc με απόδοση 200 PS στις 13.000 rpm ο οποίος προέρχεται από το Honda CBR 1000R Fireblade SP. Παρά τις εκτενέστατες επεμβάσεις σε πλαίσιο και μηχανικά μέρη, το Mean Mower διατηρεί τη δυνατότητα να κόβει γκαζόν. Κι αν αναρωτιέστε και για την τελική του ταχύτητα είναι εξίσου εντυπωσιακή αφού ανέρχεται στα 243 km/h!

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube