Σύλληψη οδηγού Tesla που κοιμόταν στο τιμόνι, χρησιμοποιώντας Autopilot

Σύλληψη οδηγού Tesla που κοιμόταν στο τιμόνι, χρησιμοποιώντας Autopilot

Οι Γερμανικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός οδηγού που κοιμόταν εν κινήσει στην Autobahn, έχοντας βασιστεί στο σύστημα Autopilot του Tesla να τον οδηγεί στον προορισμό του.

Το περιστατικό αυτό συνέβη στη Γερμανία και συγκεκριμένα στις 29 Δεκεμβρίου, στην ευρύτερη περιοχή του Bamberg. Θέλοντας να ελέγξει η αστυνομία το εν λόγω όχημα του έκανε σήμα να σταματήσει αλλά αυτό συνέχισε την πορεία του. Αυτόματα ο έλεγχος μετατράπηκε σε καταδίωξη, με την ιδιαιτερότητα όμως ότι το Tesla δεν προσπαθούσε να ξεφύγει. Αντιθέτως, διατηρούσε σταθερή πορεία στη λωρίδα του, με μία ταχύτητα περί τα 110 km/h. 

Οι αστυνομικοί που το ακολουθούσαν δεν άργησαν να καταλάβουν τι συμβαίνει. Πλεύρισαν το Tesla και είδαν πως αυτό κινείται αυτόνομα, χωρίς τον έλεγχο του οδηγού. Η αυτόνομη κίνηση του αυτοκινήτου συνεχίστηκε για τουλάχιστον 15 λεπτά, αφού παρά τις σειρήνες και τις εκκλήσεις της αστυνομίας ο οδηγός συνέχιζε ακάθεκτος τον ύπνο του…

Κάποια στιγμή αυτός ξύπνησε και ακολούθως συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις, σταματώντας με ασφάλεια στην άκρη του δρόμου. Επρόκειτο για έναν άνδρα 45 ετών, ο οποίος έδειχνε εμφανώς πως βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών. 

Εδώ υπάρχουν δύο ενδιαφέροντα στοιχεία. Αρχικά, όσο εξελιγμένο και να είναι το Autopilot της Tesla (που αντικειμενικά δεν είναι το πιο εξελιγμένο σύστημα αυτόνομης οδήγησης της αγοράς), δεν είναι τόσο καλό που να μπορεί κανείς να βασίσει τη ζωή του σε αυτό. Ήταν καθαρά θέμα τύχης το ότι δεν προέκυψε κάποιο απρόοπτο σε ένα τόσο μεγάλο διάστημα που το αυτοκίνητο κινούταν μόνο του, χωρίς επίβλεψη. 

Το δεύτερο και πιο εξοργιστικό είναι πως η νομοθεσία έχει φροντίσει να επιβάλλει συγκεκριμένους κανόνες ώστε να αποτρέψει την πρόκληση ατυχημάτων από κάθε λογής αφελείς και επικίνδυνους οδηγούς που βασίζονται παραπάνω από όσο πρέπει στην τεχνολογία.

Συγκεκριμένα, όλα τα τιμόνια αυτοκινήτων που διαθέτουν ένα επίπεδο αυτόνομης οδήγησης 2, φέρουν στο τιμόνι αισθητήρες που δεν επιτρέπουν στον οδηγό να αφήσει τα χέρια του από αυτό για περισσότερα από μερικά δευτερόλεπτα. Ο εν λόγω οδηγός, ωστόσο, φρόντισε να τοποθετήσει έναν απλό μηχανισμό στο τιμόνι που προσομοιώνει το βάρος του χεριού, ώστε να απενεργοποιήσει αυτή τη δικλείδα ασφαλείας και να κοιμηθεί ήσυχος…

Όπως καταλαβαίνετε, η επόμενη πράξη του δράματος θα κριθεί στα δικαστήρια, με την εισαγγελία του Bamberg να έχει ήδη ξεκινήσει την προκαταρκτική έρευνα. Αναφορικά με τον οδηγό, του έχει ήδη αφαιρεθεί το δίπλωμα και τώρα περιμένει να μάθει και την ποινή που θα του επιβληθεί, η οποία δεν αναμένεται αστεία.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube