Stellantis: Τέσσερα εμβληματικά ηλεκτρικά μοντέλα θα κατασκευάζονται στο Melfi της Ιταλίας

Stellantis: Τέσσερα εμβληματικά ηλεκτρικά μοντέλα θα κατασκευάζονται στο Melfi της Ιταλίας

Το εργοστάσιο στο Melfi της Ιταλίας θα κατασκευάζει από το 2024 τις ναυαρχίδες της Opel και της DS, ενώ αργότερα θα προστεθεί στις γραμμές παραγωγής του ένα ακόμη DS και η νέα Lancia Aurelia.

Στο Melfi της Ιταλίας αποφάσισε η Stellantis να κατασκευάζει τις ηλεκτροκίνητες ναυαρχίδες της Opel και της DS, ξεκινώντας από το 2024.

Η παραγωγή πρόκειται να ξεκινήσει στα τέλη του 2024 για την DS. Και το πρώτο μοντέλο που θα περάσει τις πύλες του εργοστασίου θα είναι αυτό που προς το παρόν φέρει την κωδική ονομασία D85 και δυνητικά θα βγει στην αγορά με το όνομα DS 9 Crossback.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Επίσημο: Νέο Citroën C5 X [video]

Το μοντέλο αναμένεται να είναι ένα μεσαίο πεντάθυρο fastback που θα θυμίζει σε πολλά το Citroen C5 X καθώς θα ενσωματώνει πολλά στυλιστικά στοιχεία από αυτό, τόσο στην σχεδίαση του αμαξώματος όσο και της καμπίνας.

C5X

Η Opel από την πλευρά της, θα λανσάρει ένα EV εμπνευσμένο από το Manta, ενώ στις αρχές του 2025 θα ακολουθήσει το ηλεκτροκίνητο μοντέλο που θα έρθει να αντικαταστήσει το Insignia. Το νέο μεσαίου μεγέθους ηλεκτρικό της Opel προς το παρόν ακούει στο κωδικό όνομα OV85 project.

Η Stellantis, η οποία ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2021 μετά τη συγχώνευση του Ομίλου PSA και της Fiat Chrysler Automobiles, διαθέτει 24 εργοστάσια συναρμολόγησης στην ευρωπαϊκή περιοχή, συμπεριλαμβανομένου ενός στη Ρωσία. Ο Διευθύνων Σύμβουλος, Carlos Tavares, είχε δεσμευτεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας συγχώνευσης να μην κλείσει εργοστάσια και οι ναυαρχίδες των Opel και DS να βοηθήσουν ώστε να στηριχθούν τα εργοστάσια της FCA στην Ιταλία. 

Έρχεται και η Lancia
Τα άλλα δύο μοντέλα που θα κατασκευάζονται στο Melfi είναι μια πλήρως ηλεκτρική έκδοση του DS 7 Crossback που ακούει στο κωδικό όνομα D74 και θα είναι έτοιμη προς τα τέλη του 2025, αλλά και ένα «αδελφό» μοντέλο για τη Lancia με την κωδική ονομασία L74. Το τελευταίο πιθανότατα θα ονομάζεται Aurelia, όπως είχε πει πέρυσι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lancia, Luca Napolitano.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Το νέο crossover της Lancia θα ακούει στο ιστορικό όνομα Aurelia

Σύμφωνα με επίσημα σχέδια, η Stellantis θα κατασκευάζει στο Melfi κατά μέσο όρο 90.000 μονάδες ετησίως και από τα τέσσερα πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα μεταξύ 2026 και 2029.

Αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι θα χρειαστεί να γίνουν κάποιες ρυθμίσεις στη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου καθώς αυτό θα συνεχίσει να συναρμολογεί τα μοντέλα που παράγει και τώρα -το Fiat 500X, το Jeep Renegade και το Compass.

Ενώ κάποια από τα μοντέλα της Opel και της DS θα «μετακομίσουν» στην Ιταλία, άλλα μοντέλα από την πρώην FCA θα κατασκευάζονται εκτός της γειτονικής χώρας. Έτσι, η παραγωγή της επόμενης γενιάς του Fiat Panda αναμένεται να μεταφερθεί είτε στο Kragujevac της Σερβίας είτε στην Trnava της Σλοβακίας, ενώ η επόμενη γενιά της Lancia Ypsilon θα κατασκευάζεται από το 2024 στη Σαραγόσα της Ισπανίας. Το σημερινό Ypsilon, που βρίσκεται στην αγορά από το 2011, κατασκευάζεται στο Tychy της Πολωνίας.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube