Stellantis: Σχεδόν έτοιμο το εργοστάσιο για τον νέο, ελαφρύ υβριδικό 1.2 PureTech

Stellantis: Σχεδόν έτοιμο το εργοστάσιο για τον νέο, ελαφρύ υβριδικό 1.2 PureTech

Από το 2023, τα Citroën, DS Automobiles και Peugeot και κάποια FIAT και Jeep θα φορούν το νέο 3κύλινδρο 1.2 PureTech που η παραγωγή του θα ξεκινήσει στο Trémery, στη Γαλλία.

Stellantis 1.2 PureTech engine

Ο νέος 3κύλινδρος κινητήρας 1.2 PureTech έρχεται να αντικαταστήσει τον υφιστάμενο που πρωτολανσαρίστηκε το 2013. Ο Όμιλος Stellantis βρίσκεται προ των πυλών για την έναρξη της βιομηχανικής παραγωγής της τρίτης γενιάς αυτού κινητήρα, γνωστής ως «EB Gen.3». Η βιομηχανική μονάδα που θα αναλάβει την παραγωγή του είναι στο Trémery, στην περιοχή του Metz, εργοστάσιο που προετοιμάζεται από την άνοιξη του 2021.

Ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, η κατασκευή του νέου κινητήρα έχει ξεκινήσει σε πιλοτική γραμμή και δέκα μοτέρ προ-παραγωγής κατασκευάζονται κάθε εβδομάδα, προκειμένου να αξιoλογηθούν βιομηχανικά από τις ομάδες R&D του Oμίλου Stellantis.

Stellantis, Trémery factory, France

Αυτό το καλοκαίρι έγιναν σημαντικές αλλαγές στα εργαλεία παραγωγής, τόσο στη μηχανική κατεργασία (κάρτερ και κυλινδροκεφαλές) όσο και στη συναρμολόγηση. Ο στόχος είναι να κατασκευάζονται τόσο η Gen.2 όσο και η Gen.3 του 1.2 PureTech στην ίδια γραμμή παραγωγής, γνωρίζοντας ότι ο νέος κινητήρας έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Η παραγωγή του μοτέρ όμως θα υποστηρίζεται και από άλλες μονάδες, όπως αυτή του Douvrin και του εργοστασίου της Opel στο Tychy στην Πολωνία.

Η άφιξη του νέου κινητήρα 1.2 PureTech σηματοδοτεί επίσης την άφιξη του ελαφρού υβριδικού συστήματος σε εκείνου το κομμάτι του Ομίλου Stellantis που αναλογεί στο πρώην Group PSA. Υβριδικό σύστημα που θα έχει δύο μορφές. Ανάλογα με το μοντέλο, ο 1.2 PureTech Turbo θα συσχετίζεται με μίζα-εναλλάκτη σε εκδόσεις με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων. Στις αρχές του 2023, θα συνδυαστεί με το νέο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων e-DCT (εξηλεκτρισμένο 7τάχυτο διπλού συμπλέκτη) που κατασκευάζεται στο Metz ως μέρος της κοινοπραξίας με την Punch Powertrain.

Stellantis, Trémery factory, France

Σύμφωνα με τη βιομηχανική πρακτική, ο νέος 1.2 PureTech θα παρουσιαστεί επί τη ευκαιρία λανσαρίσματος νέων μοντέλων και ανανεώσεων. Οπότε αναμένεται με το νέο Citroën C3 (CC21) το 2023, καθώς και τα ανανεωμένα Peugeot 208, 2008 και 508, 308, 3008 III και 4008, την ίδια χρονιά. Το ίδιο και για τα νέα DS4 και Opel Astra. 

Ο 1.2 PureTech θα βρεθεί όμως και κάτω από το καπό κι άλλων μοντέλων του Ομίλου Stellantis. Συγκεκριμένα, στα αστικά SUV που θα παράγονται στο εργοστάσιο της πρώην FCA στο Tychy στην Πολωνία. Δηλαδή, το μίνι Renegade της Jeep και το νέο FIAT 500X, των οποίων η παραγωγή θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2022 και τον Απρίλιο του 2023 αντίστοιχα.

Stellantis, Trémery factory, France

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube