Στα χέρια του Πούτιν ο έλεγχος της μεγαλύτερης ρωσικής αντιπροσωπείας

Στα χέρια του Πούτιν ο έλεγχος της μεγαλύτερης ρωσικής αντιπροσωπείας

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε την εβδομάδα που μας πέρασε τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία αυτοκινήτων της Ρωσίας υπό προσωρινή κρατική διοίκηση, ταράζοντας τα επιχειρηματικά νερά της Ρωσίας.

Putin-Rolf Motor

Το Κρεμλίνο και ο Πούτιν ισχυρίστηκαν πως οδηγήθηκαν σε αυτή την απόφαση για εμπορικούς λόγους, με τον ιδρυτή της όμως να έχει αντίθετη άποψη.

Η Rolf, η οποία ανήκει σε εταιρία (Delance Limited και Rolf Motors) με έδρα την Κύπρο και ιδρύθηκε από τον Ρώσο επιχειρηματία Sergey Petrov, ήταν μία από τις πρώτες αντιπροσωπείες αυτοκινήτων που δημιουργήθηκαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η αλλαγή ιδιοκτησίας, η οποία ξεκίνησε με ένα διάταγμα που δημοσιεύθηκε σε κυβερνητικό ιστότοπο, πραγματοποιείται αφού η Μόσχα ανέλαβε τον προσωρινό έλεγχο φέτος αρκετών δυτικής ιδιοκτησίας περιουσιακών στοιχείων σε απάντηση για το πάγωμα ρωσικών περιουσιακών στοιχείων ή τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την Δύση.

Σε βάρος του προέδρου της Rolf, Sergey Petrov έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης

Sergey Petrov

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ρωσία: Οικονομικό σκάνδαλο συγκλονίζει τον μεγαλύτερο όμιλο αντιπροσωπιών της χώρας

Η δανική ζυθοποιία Carlsberg και ο γαλλικός κολοσσός γαλακτοκομικών προϊόντων Danone περιλαμβάνονται σε αυτές τις επιχειρλησεις. Στα της Rolf και πάλι, ο Petrov, που ζει στην Αυστρία, κατηγορείται από τις ρωσικές αρχές ότι μετέφερε παράνομα χρήματα στο εξωτερικό, κάτι που φυσικά αρνείται.

«Αυτό σχετίζεται μόνο με οικονομική σκοπιμότητα και συμμόρφωση με την τρέχουσα νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και λαμβάνοντας υπόψη τη γνωστή διεθνή οικονομική κατάσταση που υπάρχει γύρω μας αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dimitri Peskov.

Η Rolf ήταν ρωσική εταιρία αλλά με ένα ιδιοκτησιακό σχήμα που περιελάμβανε εξωχώρια εταιρεία που απαιτούσε κρατική παρέμβαση, πρόσθεσε ο Peskov. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, ο Alexey Guliaev διορίστηκε νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, με τη Svetlana Vinogradova ως πρώτη αναπληρώτριά του.

Rolf Motors

Η προσωρινή διοίκηση δεν θα έχει αντίκτυπο στις επιχειρήσεις της Rolf, ανέφερε. Η ομοσπονδιακή υπηρεσία διαχείρισης περιουσίας Rosimushchestvo σκοπεύει να αναπτύξει τη Rolf και να βελτιώσει τη χρηματοοικονομική της επίδοση, πρόσθεσε η Rolf.

Ο Petrov αποκάλεσε την κίνηση άλλο ένα πλήγμα στο επενδυτικό τοπίο της Ρωσίας, διερωτώμενος αν οιοσδήποτε επενδυτής από την Ασία, για παράδειγμα, θα ρισκάρει να αγοράσει μερίδια σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

«Προσωρινή σημαίνει μόνιμη (διοίκηση)», δήλωσε ο Petrov τηλεφωνικώς στο Reuters. «Το ξέραμε όλο αυτό ήδη. Οι τραπεζίτες μας είχαν ήδη ενημερώσει πως θα τεθούμε υπό ξένη διοίκηση».

«Αυτό είναι πιθανόν προς το συμφέρον μίας από τις δομές που τώρα προσπαθούν να αγοράσουν (περιουσιακά στοιχεία)», παραδέχτηκε ο Petrov, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο μηχανισμός χρησιμοποιείται ως κάλυμμα για αναδιανομή περιουσιακών στοιχείων. «Οι άνθρωποι κάνουν συμφωνίες χρησιμοποιώντας πολιτικά κίνητρα», συμπλήρωσε.

Ο Petrov ήταν ένας από τους ελάχιστους Ρώσους επιχειρηματίες που υπέγραψαν μια επιστολή το 2014 με την οποία επέκριναν τη ζημιά στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας.

Ρώσοι ερευνητές ξεκίνησαν έρευνα για τη Rolf το 2019, κατηγορώντας την για αγορά υπερτιμημένων μετοχών, μια κατηγορία που αρνηθηκε ο Petrov και είπε πως μπορεί να είχε σχέση με τις πολιτικές απόψεις του.

Τον Σεπτέμβριο, πρώην στέλεχος της Rolf καταδικάστηκε σε φυλάκιση 8,5 ετών επειδή φέρεται να συμμετείχε σε μια συμφωνία παράνομης μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό. Τέλος, να αναφέρουμε πως σε βάρος του Petrov έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube