Σάλος με δύο ατυχήματα σε μια νύχτα με «δράστες» αυτόνομα ταξί [video]

Σάλος με δύο ατυχήματα σε μια νύχτα με «δράστες» αυτόνομα ταξί [video]

Η Πολιτεία της California ζήτησε από τη διαχειρίστρια εταιρεία αυτόνομων ταξί, Cruise, να μειώσει τον στόλο της στο μισό στο San Francisco, ύστερα από δύο ατυχήματα μέσα σε μια νύχτα.

Αυτόνομα ταξί

Το California Department of Motor Vehicles (DMV), σαν να λέμε το Τμήμα Μηχανοκίνητων Οχημάτων της Καλιφόρνια, η πολιτειακή αρχή που επέτρεψε στην Cruise να δοκιμάσει τα αυτόνομα ταξί της, μόλις ζήτησε από την εταιρεία να μειώσει τον στόλο της στο μισό.

Αιτία, δύο ατυχήματα που συνέβησαν σε ένα βράδυ. Ως εκ τούτου διενεργείται έρευνα. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες της DMV, η Cruise θα έχει λοιπόν μόνο 50 αυτόνομα οχήματα σε υπηρεσία κατά τη διάρκεια της ημέρας (για πληρωμένες διαδρομές) και 150 κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Πώς μπορεί ένα αυτόνομο όχημα να διαχειριστεί με ασφάλεια ένα όχημα άμεσης επέμβασης ή της πολιτικής προστασίας που κατά τεκμήριο καταστρατηγεί τον ΚΟΚ όταν επιλαμβάνεται περιστατικού; 

Αυτόνομα ταξί

Τα δύο συμβάντα σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή (17 προς 18 Αυγούστου). Οι αρχές της California δήλωσαν ότι «η Cruise συμφώνησε να μειώσει τον στόλο της κατά 50%. Η DMV διατηρεί το δικαίωμα, ύστερα από έρευνα, να αναστείλει ή να ανακαλέσει τις δοκιμές ή/και τις άδειες εξέλιξης, εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια».

Άρα πρόκειται για κάτι πολύ σοβαρό. Με την ίδια την Cruise πιθανόν να βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής στην ιστορία της. Η διαχειρίστρια εταιρεία είναι υπεύθυνη για τη λήψη κατάλληλων διορθωτικών μέτρων για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο San Francisco. 

Αυτόνομα ταξί

Εκπρόσωπος της Cruise που μίλησε για το θέμα, είπε ότι «κάθε μέρα περισσότεροι από 100 άνθρωποι πεθαίνουν στους αμερικανικούς δρόμους. Η Cruise έχει θετικό αντίκτυπο στη συνολική οδική ασφάλεια και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το California DMV για να κάνουμε τις απαραίτητες βελτιώσεις στην αποτελεσματικότητα του στόλου μας».

Αλλά ποιος είναι ο κίνδυνος; Πώς μπορεί να διαχειριστεί με ασφάλεια ένα αυτόνομο όχημα ένα όχημα άμεσης επέμβασης ή της πολιτικής προστασίας που κατά τεκμήριο καταστρατηγεί τον ΚΟΚ όταν επιλαμβάνεται περιστατικού; 

Αυτόνομα ταξί

Την Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023, αυτόνομο ταξί ιδιοκτησίας Cruise (χωρίς οδηγό) που μετέφερε επιβάτη, συγκρούστηκε με πυροσβεστικό όχημα. Σύμφωνα με την Cruise, το αυτόνομο ταξί «είχε πράσινο φανάρι» και οι πυροσβέστες ήταν καθ’ οδόν για έκτακτη ανάγκη. Η εταιρεία είπε ότι η διασταύρωση όπου έγινε το ατύχημα είχε «κτίσματα που εμπόδιζαν την ορατότητα».

Το όχημα της Cruise «μπερδεύτηκε» και δεν μπόρεσε να αντιδράσει εγκαίρως, μεταξύ άλλων επειδή το πυροσβεστικό όχημα κινούνταν προς την αντίθετη κατεύθυνση για να παρακάμψει στο κόκκινο φανάρι.

Αυτόνομα ταξί

Αν και το αυτόνομο ταξί είχε ξεκινήσει ήδη να φρενάρει, αυτό δεν ήταν αρκετό. Με συνέπεια ο επιβάτης στο ταξί να τραυματιστεί. Ήσσονος σημασίας τραυματισμός σύμφωνα με την Cruise που ανήκει στη General Motors

Δυστυχώς για την Cruise, ακόμη ένα περιστατικό συνέβη το ίδιο βράδυ, λίγες ώρες αργότερα. Ένα αυτόνομο ταξί χωρίς επιβάτη πέρασε με πράσινο φανάρι την ίδια στιγμή που άλλο αυτοκίνητο «έσφαζε το κόκκινο με μεγάλη ταχύτητα». Ακολουθεί το video από το περιστατικό...

Τα αυτόνομα ταξί στην California δεν είναι χαίρουν ομόφωνης αποδοχής. Με τα δύο ατυχήματα να συμβαίνουν κατά την περίοδο που οι δημοτικές αρχές είχαν μόλις ζητήσει από τις ρυθμιστικές αρχές της California να σταματήσουν την εμπορική επέκταση των αυτόνομων ταξί. 

Το San Francisco ανησυχεί για τον αντίκτυπό τους στις επεμβάσεις έκτακτης ανάγκης. Αυτές οι δύο ταυτόχρονες συγκρούσεις θα πρέπει να δώσουν τροφή για σκέψη στους σκληροπυρηνικούς της αυτόνομης οδήγησης. Ο Aaron Peskin, δημοτικός σύμβουλος στο San Francisco, είχε εκφράσει τις ανησυχίες του ειδικά για τα αυτόνομα οχήματα.

Αυτόνομα ταξί

Σύμφωνα με τον Peskin, τα δύο αυτά ατυχήματα «δεν προκαλούν έκπληξη. Απλώς περίμενε να συμβούν. Ήταν μόνο θέμα χρόνου». Δυσαρεστημένος με τη δημόσια ανταπόκριση της Cruise, ο Peskin πιστεύει ότι η κοινωνία πρέπει να «ανησυχεί για την ασφάλεια των κατοίκων του San Francisco». Εδώ και αρκετούς μήνες, αυτοκινούμενα οχήματα έχουν εισβάλλει στους δρόμους της μεγάλης πόλης της California. Μπορεί για τους τουρίστες να αποτελούν ατραξιόν, οι κάτοικοι του San Francisco όμως τα έχουν ήδη βαρεθεί. Ειδικά οι οδηγοί ταξί. 

Δεν είναι όμως οι μόνοι. Το κίνημα Safe Street Rebel, το οποίο κατηγορεί τα αυτόνομα οχήματα ότι «συλλέγουν δεδομένα χωρίς συγκατάθεση και αποσπούν την προσοχή των δημοσίων αρχών από το δίκτυο των δημόσιων συγκοινωνιών», τοποθετείται ως υπέρμαχος των κατοίκων της πόλης.

Αυτόνομα ταξί

Διασκεδάζουν ιδιαίτερα ακινητοποιώντας τα αυτόνομα ταξί των Waymo και Cruise, τοποθετώντας κώνους κατασκευής στο καπό των αυτοκινήτων. Τα αυτόνομα αυτοκίνητα κατηγορούνται κυρίως για επιβράδυνση της κυκλοφορίας στους δρόμους του San Francisco, όπως φαίνεται σε αυτό το video…

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube