Ραγίζει καρδιές η ανακύκλωση BMW [video]

Ραγίζει καρδιές η ανακύκλωση BMW [video]

Είναι για καλό σκοπό, αλλά όπως και να έχει σπαράζει η καρδιά σου να βλέπεις αυτοκίνητα που θα ήθελες πολύ να έχεις στο γκαράζ σου να διαλύονται σαν πλαστικά παιχνίδια.

Η BMW παίρνει πολύ σοβαρά την προστασία του περιβάλλοντος. Το επίσημο κέντρο αποσυναρμολόγησης και ανακύκλωσης της εταιρείας στην Αμερική λειτουργεί από το 1994. Στην πορεία μάλιστα, έγιναν διάφορες συνεργασίες και πλέον το κέντρο δέχεται και αυτοκίνητα άλλων κατασκευαστών όπως Renault, FIAT, MG Rover και άλλων.

Σε αυτό το video διάρκειας 50 λεπτών βλέπουμε πολλά καινούρια αυτοκίνητα να διαλύονται και να παίρνουν τον δρόμο της ανακύκλωσης. Σωστά θα παρατηρήσετε ότι είναι πολύ καινούρια για να έχουν φτάσει στο τέλος της εμπορικής ζωής τους και να έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία. Για αυτό να διευκρινίσουμε ότι πρόκειται για αυτοκίνητα προπαραγωγής.  Η διαδικασία ξεκινά με το μαλακό. Η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει με την αφαίρεση των υγρών. Μετά σειρά έχουν οι αερόσακοι και έπειτα παίρνει μπρος το μαχαίρι και η τσιμπίδα. Κόβεται η εξάτμιση και ό,τι έχει απομείνει από το κουφάρι καταλήγει στην πρέσα.

Το θέμα πλέον είναι πως όσο περισσότερο εξελίσσεται η τεχνολογία και χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τα εξωτικά υλικά, τόσο πιο σύνθετη γίνεται η διαδικασία της ανακύκλωσης. Η «υβριδική» δομή στη νέα Σειρά 7 και στη Σειρά 5, με ενισχύεις από ανθρακόνημα σε συγκεκριμένα σημεία, είναι μια πρόκληση για το σύστημα. Εκτός από το ατσάλι και το αλουμίνιο η BMW έχει πλέον να διαχειριστεί και μεγάλες ποσότητες από ανθρακονημάτινα τμήματα, και CFRP, προερχόμενα από το i3 και το i8. Η αποσυναρμολόγηση των υβριδικών αυτοκινήτων είναι εντελώς διαφορετική από αυτή των συμβατικών. Ξεκινά με τον ίδιο τρόπο, αλλά αφού αφαιρεθούν οι μπαταρίες, τα κομμάτια από ανθρακόνημα κόβονται σε μικρά κομμάτια και θερμαίνονται. Έτσι δημιουργείται ξανά ένα νέο φύλλο συνθετικού υλικού, το οποίο ενισχύεται εκ νέου με ίνες άνθρακα, και είναι έτοιμο για χρήση.

Στην αυτοκινητοβιομηχανία, ο Μ.Ο «ανακυκλωσιμότητας» των οχημάτων φτάνει το 80%, με περισσότερους από 25 τόνους υλικού να προέρχονται από παλαιότερα αυτοκίνητα. Για την BMW το ποσοστό αυτό φτάνει στο 95%.   

Πηγή R&T

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube