Το πρώτο θύμα του εμπορικού πολέμου του Trump είναι η… Harley-Davidson! [upd]

Το πρώτο θύμα του εμπορικού πολέμου του Trump είναι η… Harley-Davidson! [upd]

Χτυπημένη από τα φορολογικά αντίποινα της ΕΕ, η εμβληματική αμερικανική φίρμα μεταφέρει την παραγωγή της εκτός ΗΠΑ!

Ο πρόεδρος Donald Trump κήρυξε τον λεγόμενο εμπορικό πόλεμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κίνα και τον Καναδά, με σκοπό –όπως είπε – να προστατέψει τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές από δυσμενή ανταγωνισμό και «άδικους δασμούς».

Η κίνηση όμως του γύρισε μπούμερανγκ, ιδίως στον επικοινωνιακό τομέα, αφού μια από τις πιο εμβληματικές αμερικανικές φίρμες, η Harley-Davidson, δέχτηκε πλήγμα και αναγκάστηκε να πάρει μια απόφαση ανήκουστη στην ιστορία της.

Σε αντίποινα για την επιβολή βαριών δασμών στο ευρωπαϊκό ατσάλι και αλουμίνιο, η ΕΕ επέβαλε δασμούς σε μια σειρά από αμερικανικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων είναι και οι μοτοσικλέτες. Για την Harley-Davidson, η ΕΕ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά τις ΗΠΑ, αφού πούλησε εκεί πέρσι 40.000 μοτοσικλέτες.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική φίρμα, οι δασμοί στις μοτοσικλέτες τις οποίες εξάγει από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 6-31%, με αποτέλεσμα μια μέση αύξηση των τιμών τους της τάξης των $2.200. Εξέλιξη που είναι εξαιρετικά δυσμενής, δεδομένου και του ότι η Harley έχει ήδη σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω της γήρανσης της πελατειακής της βάσης.

harley-davidson_logo
 
«Η Harley-Davidson διατηρεί την αφοσίωσή της στην κατασκευή στις ΗΠΑ, η οποία εκτιμάται από τους μοτοσικλετιστές σε όλο τον κόσμο», ανακοίνωσε η φίρμα. «Η αύξηση της διεθνούς παραγωγής για ελάφρυνση του βάρους των ευρωπαϊκών δασμών δεν είναι αυτό που προτιμά η εταιρεία, αλλά αντιπροσωπεύει τη μόνη βιώσιμη λύση ώστε να είναι οι μοτοσικλέτες της προσιτές σε πελάτες στην ΕΕ και να διατηρηθεί η επιχειρηματική της βιωσιμότητα. Η Ευρώπη είναι μια κρίσιμη αγορά για τη Harley-Davidson».

Αναμενόμενα, ο Trump θεώρησε την απόφαση σχεδόν ως προδοσία. Σε ένα tweet που ανάρτησε χθες Δευτέρα, ο πρόεδρος εξέφρασε την έκπληξή του που η Harley, ειδικά, σήκωσε λευκή σημαία. Και την κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί τους δασμούς ως δικαιολογία.

«Εξεπλάγην που η Harley-Davidson, από όλες τις εταιρείες, ήταν η πρώτη που σήκωσε Λευκή Σημαία», έγραψε ο Trump. «Πολέμησα σκληρά γι’ αυτούς και τελικά δεν θα πληρώσουν δασμούς στις πωλήσεις τους στην ΕΕ, η οποία μας έχει πλήξει άσχημα στο εμπόριο, με αρνητικό ισοζύγιο $151 δις. Οι δασμοί είναι δικαιολογία της Harley – να είστε υπομονετικοί!»

Η εταιρεία δεν έχει πει ακόμη πόσες αμερικανικές θέσεις εργασίας θα κοστίσει η τελευταία της απόφαση. Ήδη το κλείσιμο του εργοστασίου στην Kansas City του Missouri και άλλες κινήσεις σχετικές με την παραγωγή υπολογίζεται να βγάλουν στην ανεργία 1.100 εργαζόμενους. Η παραγωγή που θα  φύγει από τις ΗΠΑ πιθανώς θα μεταφερθεί στην Ευρώπη ή ακόμη και στο εργοστάσιο της φίρμας στην Ταϊλάνδη.

Όμως ο εμπορικός πόλεμος δεν θα έχει επιπτώσεις μόνο στη Harley. Ήδη η Daimler αναμένει να υποστεί οικονομικό πλήγμα από τους δασμούς που επέβαλε η Κίνα στα αμερικανικής κατασκευής προϊόντα, καθώς τα SUV Mercedes-Benz που πουλάει στην τεράστια κινεζική αγορά κατασκευάζονται στην Alabama. Κάτι αντίστοιχο θα ισχύει και για την BMW, που κατασκευάζει τα Χ3, Χ5 και Χ6 στη Νότια Καρολίνα. Και δεν είναι οι μόνες… 

Daimler factory Alabama USA

[Πηγή: Associated Press]

Τελευταία Ενημέρωση
Ο Trump ήταν σχετικά ήπιος μέχρι αυτό το σημείο, αλλά μετά φαίνεται ότι το ξανασκέφτηκε, εξαγριώθηκε και επανήλθε με μια νέα σειρά οργισμένων tweets.

Στο πρώτο λέει ότι η Harley αποφάσισε τις περικοπές στην Kansas City και τη μεταφορά της παραγωγής στην Ταϊλάνδη πολύ πριν ανακοινωθούν οι δασμοί – εξ ου και η «δικαιολογία».

Στη συνέχεια αρχίζει τις απειλές, λέγοντας ότι αν η Harley μεταφέρει την παραγωγή εκτός ΗΠΑ, δεν θα μπορεί να επανεισάγει μοτοσικλέτες στις ΗΠΑ χωρίς μεγάλους δασμούς.

Και στο επόμενο, έξω φρενών, προειδοποιεί τη Harley-Davidson ότι θα φορολογηθεί όσο ποτέ μέχρι σήμερα.

Σε άλλα tweets απειλεί ότι τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα θα επιβαρυνθούν με αυξημένους δασμούς ώστε «Στο τέλος όλα θα πατσίσουν – και δεν θα μας πάρει πολύ καιρό!»

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube