Προστασία των αμερικανικών συμφερόντων έναντι των δασμών της ΕΕ

Προστασία των αμερικανικών συμφερόντων έναντι των δασμών της ΕΕ

Ο Αμερικανός εμπορικός σύμβουλος του προέδρου δεσμεύεται να προστατεύσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ έναντι των δασμών της ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος εμπορίου των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, εξαπέλυσε μύδρους εχθές Τρίτη κατά των δασμών που επεβλήθησαν ως αντίποινα των από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κίνα και άλλα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, λέγοντας ότι θα «κάνει όλες τα απαραίτητες ενέργειες» για να προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας.
 
Τέσσερις ημέρες ύστερα από επιβολή δασμών από την ΕΕ στις αμερικανικές μοτοσικλέτες, το μπέρμπον, το χυμό πορτοκαλιού και άλλα προϊόντα σε απάντηση των αμερικανικών δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα και αλουμίνιο, ο Lighthizer δήλωσε ότι δεν υπάρχει νομική βάση για την αντίδραση της ΕΕ.

Οι χώρες που επέβαλαν δασμούς-αντίποινα «ισχυρίζονται ψευδώς» ότι οι αμερικανικοί δασμοί στο χάλυβα και στο αλουμίνιο είναι ενέργειες «διασφάλισης» που αποσκοπούν στην προστασία των Αμερικανών παραγωγών από τις εισαγωγές», ανέφερε ο Lighthizer σε δήλωσή του. Οι αμερικανικοί δασμοί επεβλήθησαν υπό την απειλή της εθνικής ασφαλείας, ενέργεια θεμιτή σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

ΔΕIΤΕ ΑΚΟΜΗ O Trump απειλεί με δασμούς 20% τα αυτοκίνητα της ΕΕ

«Αυτοί οι δασμοί-αντίποινα στοιχειοθετούν την πλήρη υποκρισία που διέπει ένα τόσο μεγάλο μέρος του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος», ανέφερε ο Lighthizer. Η ΕΕ, η Κίνα και άλλοι ισχυρίζονται ότι είναι πρωταθλητές των κανόνων του ΠΟΕ, δήλωσε, «αλλά οι πρόσφατοι δασμοί τους αποδεικνύουν ότι απλώς αγνοούν τους κανόνες του ΠΟΕ και το κάνουν όποτε τους βολεύει».

Σε ερώτηση σε ποιες ενέργειες θα προβούν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε απάντηση των ευρωπαϊκών και άλλων δασμών, ανώτερος αξιωματούχος του Αμερικανικού Γραφείου Εμπορικής Εκπροσώπησης δήλωσε ότι αυτές θα περιλαμβάνουν πιθανώς διαβήματα στον ΠΟΕ. Αρνήθηκε δε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλλουν δικούς τους δασμούς ως αντίποινα.

Να θυμίσουμε, ότι ο πρόεδρος Donald Trump απείλησε χθες Τρίτη τη Harley-Davidson με υψηλότερους φόρους που δεν προσδιόρισε για την απόφασή της να μεταφέρει μέρος της παραγωγή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις διεθνείς εγκαταστάσεις της σε απάντηση των ευρωπαϊκών δεσμών.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube