Πόσο σιγά μπορεί να πάει ένα Unimog και πόση δύναμη έχει; [videos]

Πόσο σιγά μπορεί να πάει ένα Unimog και πόση δύναμη έχει; [videos]

Με τη σούπερ-κοντή σχέση Super Crawler, η τελική του μετριέται σε μέτρα την ώρα και η ροπή του κινητήρα πολλαπλασιάζεται χιλιάδες φορές!

Όλα τα 4x4 εκτός δρόμου που σέβονται τον εαυτό τους έχουν κοντές βοηθητικές σχέσεις, με την κοντή 1η να δίνει πολλαπλασιασμό ροπής από 30 έως 100 φορές.

Τι συνολική σχέση υποπολλαπλασιασμού δίνει η σχέση Super Crawler του Mercedes-Benz Unimog; Κρατηθείτε: πάνω από 3.000:1! Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με τον χρυσό κανόνα της μηχανικής, σημαίνει ασταμάτητη δύναμη από τη μια, και απίστευτα χαμηλή τελική ταχύτητα από την άλλη.

Αν μπείτε μέσα σε ένα Unimog, θα πάθετε πλάκα με όλα αυτά τα χειριστήρια και τους λεβιέδες. Σίγουρα θα χρειαστείτε ξενάγηση, που μας την κάνει εδώ ο YouTuber ExpedImports, στο video που γύρισε με το δικό του Unimog 416:

Ο λεβιές επάνω είναι αυτός του κιβωτίου ταχυτήτων. Ο κάτω αριστερά εμπλέκει την τετρακίνηση και κλειδώνει τα διαφορικά. Ο επάνω αριστερά εμπλέκει τον άξονα εξόδου που δίνει κίνηση σε εξωτερικά μηχανήματα (π.χ. πομόνες, πριονόδισκους, κ.τ.τ.). Ο κεντρικός λεβιές εμπλέκει το «αργό» και ο επάνω δεξιά επιλέγει τις δύο κοντές σχέσεις (από τις οποίες η πιο κοντή είναι η “Super Crawler” – στα γερμανικά “Superkriechgang” ή “Schneckengang”). Τέλος, ο λεβιές κάτω δεξιά είναι για την πρόσω/όπισθεν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ To Unimog γίνεται 70 ετών [video]

Με πρώτη Super Crawler, το Unimog 416 λέγεται ότι έχει σχέση υποπολλαπλασιασμού πάνω από 4.000:1 και τελική 0,08 km/h ή αλλιώς 80 μέτρα την ώρα (δείτε το video κάτω). Ένας βραδύπους του Αμαζονίου τρέχει τρεις φορές πιο γρήγορα. Δείτε το σχετικό video, αλλά πιέστε πρώτα ένα καφεδάκι για να μη σας πάρει ο ύπνος…

Ο συνάδελφος του Jalopnik δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει το νούμερο για το 406/416, αλλά βρήκε ένα προσπέκτους της Mercedes για το πιο σύγχρονο Unimog U500. Κι εκεί έγραφε ότι η ταχύτητα έχει σχέση 9,570:1 και mode «δρόμου» και mode «εργασίας». Στη δεύτερη περίπτωση, έχουμε επιπλέον υποπολλαπλασιασμό στροφών 5,757:1.

Η σχέση Super Crawler δίνει υποπολλαπλασιασμό 55,874:1 (στη mode εργασίας), η σχέση του διαφορικού είναι 2,182:1 και η σχέση των γραναζιών στις πλήμνες (αφού οι άξονες είναι portal για μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος) είναι 2,714:1.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Προς πώληση το βελτιωμένο Unimog του Arnold Schwarzenegger

Αν πολλαπλασιάσουμε όλες αυτές τις σχέσεις μετάδοσης, έχουμε μια συνολική σχέση υποπολλαπλασιασμού στροφών 3.167:1! Αυτό σημαίνει ότι η μέγιστη ροπή του κινητήρα, 97 kgm/1.200 rpm, πολλαπλασιάζεται σχεδόν 3.200 φορές. Δηλαδή έχουμε ροπή στους τροχούς 307.155 kgm. Το πιάνετε το νούμερο; Τριακόσιους επτά τόνους ροπής!

Χάρη στη ροπή αυτή μπορεί το Unimog στο video να σκαρφαλώνει τον κομμένο κορμό τόσο άνετα. Από την άλλη, η τελική του με αυτή τη σχέση δεν ξεπερνά τα 145 μέτρα την ώρα (0,145 km/h).

[Πηγή Jalopnik]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube