Πώς μια Ferrari και ένα Twingo γέννησαν το Renault Clio V6 [video]

Πώς μια Ferrari και ένα Twingo γέννησαν το Renault Clio V6 [video]

Ο σχεδιαστής του Renault Clio V6 εξιστορεί πως το πάντρεμα ενός Twingo με μία Ferrari 308 οδήγησε στη δημιουργία ενός από τα πιο πολυσυζητημένα hot hatches .

Ποιος θα περίμενε πριν από περίπου 22 χρόνια ότι η Renault θα τολμούσε να τοποθετήσει έναν V6 στην πίσω σειρά καθισμάτων ενός Clio. Κι όμως δεν δίστασε, κατασκευάζοντας ένα από τα πιο ιδιαίτερα μοντέλα στην ιστορία της. 

Τι ήταν όμως αυτό που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το πισωκίνητο 3λιτρο Renault Clio V6;

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Youtube ο σχεδιαστής του κεντρομήχανου σουπερμίνι, Axel Breun, εξηγεί ότι σκόπευε αρχικά να τοποθετήσει το αμάξωμα του Twingo πάνω στο σασί μιας Ferrari 308!

​​​​Renault Clio V6

Ο Breun, ο οποίος είναι πλέον γενικός διευθυντής σχεδίασης στη γαλλική φίρμα, αναφέρει ότι έτρεφε μεγάλη συμπάθεια για το Twingo πρώτης γενιάς, αλλά έκρινε ότι το γαλλικό μικρό χρειαζόταν μια νότα σπιρτάδας και εκσυγχρονισμού.

Η αρχική ιδέα ήταν να τοποθετηθεί στο Twingo ο τρικύλινδρος τούρμπο 12βάλβιδος από το Daihatsu Charade GTti, κάτι που απορρίφθηκε καθώς κρίθηκε ότι η προσαρμογή του μοτέρ στο σασί του γαλλικού μοντέλου θα ήταν αρκετά δύσκολη και χρονοβόρα.

Renault Clio V6

Ο σχεδιαστής ωστόσο δεν πτοήθηκε και ξεκίνησε την αναζήτηση για ένα αυτοκίνητο του οποίο το μεταξόνιο θα ταίριαζε με τα 2.345 mm του Twingo. Προς έκπληξη του, ανακάλυψε ότι η Ferrari 308 είχε μεταξόνιο μήκους 2.340 mm. Έτσι, έπεισε τον κατασκευαστή να του παραχωρήσει ένα αχρησιμοποίητο αμάξωμα ενός Twingo και έπειτα προσπάθησε να αποκτήσει μια 308. Δυστυχώς, το να αγοράσεις μια Ferrari δεν είναι φτηνή υπόθεση, και ο Breun δεν κατάφερε να βρει τους πόρους για να υλοποιήσει την έμπνευση του.

Για καλή μας τύχη, τα σχέδια του πρότζεκτ, έπεσαν στα χέρια του τότε επικεφαλής σχεδίασης της μάρκας, Patrick Le Quemont. Την περίοδο εκείνη, η εταιρία ήθελε να προβάλει τις σπορ δυνατότητες του Clio. Έτσι, με πηγή έμπνευσης την ιδέα του Breun το Clio αποχαιρέτησε τα πίσω καθίσματα, φάρδυνε και εξοπλίστηκε με τον V6 από το Laguna απόδοσης 230 PS. Όπως είναι φυσικό, o σχεδιαστής δείχνει ιδιαίτερα περήφανος για τη μοναδική δημιουργία του.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube