Πώς βρέθηκαν αυτά τα κλασικά μοντέλα θαμμένα κάτω από την άσφαλτο; [video]

Πώς βρέθηκαν αυτά τα κλασικά μοντέλα θαμμένα κάτω από την άσφαλτο; [video]

Το "Ghost Parking Lot" ήταν ένα ασυνήθιστο θέαμα στο Connecticut των ΗΠΑ για 25 ολόκληρα χρόνια.

Αν αναρωτιέστε τι είναι αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο δεν είστε οι μόνοι. Εξάλλου, το θέαμα 15-20 κλασσικών αυτοκινήτων που είναι παρκαρισμένα κάτω από την άσφαλτο δεν είναι καθόλου συνηθισμένο. 

Για να λύσουμε τις απορίες σας, το "Ghost Parking Lot" όπως ονομάζεται είναι ένα έργο του James Wines το οποίο κατασκευάστηκε το 1977 στο πάρκινγκ του εμπορικού κέντρου Hamden Plaza στο Connecticut (ΗΠΑ). Στόχος του καλλιτέχνη ήταν να αναδείξει την εξάρτηση των Αμερικανών από το αυτοκίνητο, δημιουργώντας ένα γλυπτό που παρέμεινε προσβάσιμο στο κοινό για 25 ολόκληρα χρόνια.

Οχήματα διαφόρων ειδών θάφτηκαν κάτω από την άσφαλτο σε διαφορετικά ύψη, έτσι ώστε να δίνουν την αίσθηση πως αναδύονται από αυτήν. Οι πελάτες του εμπορικού κέντρου πάρκαραν καθημερινά δίπλα από αυτά, καθώς είχαν τοποθετηθεί σε μια γωνία του ανοιχτού πάρκινγκ. Ανάμεσα στα αυτοκίνητα που θυσιάστηκαν για την τέχνη διακρίνουμε τα Plymouth Suburban station wagon (1969), Potiac Le Mans Convertible (1968), Chrysler Windstor (1952), Chevrolet Impala (1964), Volkswagen Karmann Ghia (1961) κ.α.

Ghost Parking

Τι απέγινε το δημοφιλές έργο του Wines;

Με την πάροδο των ετών, οι αλλαγές θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την χρήση του γλυπτού ως ράμπα για κόλπα με ποδήλατα και skateboard από ομάδες νεαρών, προκάλεσαν έντονη φθορά της ασφάλτου. Το περίβλημα έσπασε σε διάφορα σημεία, αποκαλύπτοντας τμήματα από τα αμαξώματα των αυτοκινήτων τα οποία είχαν ήδη αρχίσει να σκουριάζουν, ενώ χορτάρια φύτρωσαν γύρω από τα φουσκώματα.

Σε μια προσπάθεια ανανέωσης του γλυπτού μέσα στη δεκαετία του '90, τα αυτοκίνητα καλύφθηκαν με ένα παχύ στρώμα από τσιμέντο, το οποίο έδωσε τη χαριστική βολή στη λεπτή άσφαλτο που τα σκέπαζε.

Στις αρχές της δεκαετίας του '00, το "Ghost Parking Lot" βρισκόταν σε άσχημη κατάσταση (όπως θα δείτε και στο βίντεο παρακάτω που γυρίστηκε το 2001) αναγκάζοντας τη διοίκηση του εμπορικού κέντρου να πάρει την απόφαση να το γκρεμίσει. Οι προσπάθειες τοπικών φορέων να μαζέψουν χρήματα για αναπαλαίωση του έργου, δεν είχαν αποτέλεσμα.

Το οριστικό τέλος του "Ghost Parking Lot" ήρθε το 2003, όταν ειδικό συνεργείο αφαίρεσε τα απομεινάρια του αφήνοντας στη θέση του μερικές ακόμα κενές θέσεις πάρκινγκ για τους πελάτες.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube