Pick-up έπεσε πάνω σε αρχαίο άγαλμα στο Νησί του Πάσχα

Pick-up έπεσε πάνω σε αρχαίο άγαλμα στο Νησί του Πάσχα

Αντιδράσεις από τους κατοίκους που θεωρούν τα αγάλματα ιερά μνημεία των προγόνων τους.

Ένα pick-up συγκρούστηκε με αρχαίο μνημείο στο Νησί του Πάσχα, προκαλώντας αντιδράσεις από τους κατοίκους για την καταστροφή που προκλήθηκε.

Το συμβάν έλαβε χώρα την Κυριακή, όταν ο οδηγός του pick-up μάρκας Chevrolet το πάρκαρε σε ένα λόφο με σκοπό να πάει για ψάρεμα. Μόλις επέστρεψε αφαίρεσε τις πέτρες που είχε βάλει κάτω από τις ρόδες του αυτοκινήτου για να το συγκρατούν. Πριν προλάβει να καθίσει στη θέση του οδηγού, το pick-up άρχισε να γλιστράει στην πλαγιά αναπτύσσοντας ταχύτητα. Στην ανεξέλεχτη πορεία του το όχημα πέρασε πάνω από ένα κεφάλι αγάλματος moai το οποίο έσπασε. 

Ο οδηγός δήλωσε τη ζημιά σε φύλακες του πάρκου και σύμφωνα με συγγενείς του είναι πολύ στεναχωρημένος για ό,τι προκάλεσε. Τις φωτογραφίες από το ατύχημα δημοσίευσε στο facebook η σελίδα Comunidad Indígena Ma'u Henua - μια κοινότητα ντόπιων που διαχειρίζεται το πάρκο με στόχο τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τα περίπου 1.000 διάσημα αγάλματα στο Νησί του Πάσχα βρίσκονται στο εθνικό πάρκο Rapa Nui εδώ και εκατονταετίες, με τους κατοίκους να τα θεωρούν ιερά μνημία των προγόνων τους. Τα περισσότερα από αυτά είναι ολόκληρες φιγούρες θαμμένες μέχρι το λαιμό μέσα στο χώμα, με το κεφάλι να προεξέχει, ενώ αρκετά έχουν υποστεί ζημιές από φυσικές καταστροφές ή άλλα αίτια. Το Νησί του Πάσχα βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό και αποτελεί προορισμό για περισσότερους από 100.000 τουρίστες κάθε χρόνο, με τους μόνιμους κατοίκους να είναι μόλις 8.000.

 

Πηγή: New York Times

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube