Πέθανε σε ένα βαν, εγκλωβισμένος από ένα… κάθισμα [video]

Ένας μαθητής λυκείου πέθανε από ασφυξία μέσα σε ένα Honda Odyssey, ύστερα από πέντε ώρες αγωνίας, εγκλωβισμένος από ένα… κάθισμα!

Πρόκειται για μια δραματική και τρομακτική είδηση ​​που συνέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια συγκυρία στοιχείων που οδήγησαν σε αυτή τη θανατηφόρο έκβαση για έναν νεαρό άνδρα που αγωνιούσε για πέντε ώρες σε δημόσιο χώρο στάθμευσης και μάλιστα πολυσύχναστο.

Για να φτάσει όμως μέχρις εκεί, χρειάστηκε ένα γνωστό τεχνικό ελάττωμα του Odyssey της Honda και μια αποδιοργάνωση των υπηρεσιών αρωγής που επιδεινώθηκε από την ανθρώπινη αποτυχία να διαβιβάσει ορθά τις επαναλαμβανόμενες κλήσεις σε βοήθεια από το θύμα.

Αυτό μπορεί να συμβεί και δίπλα μας, αλλά συνέβη στις ΗΠΑ. Ένας νεαρός, μαθητής σε λύκειο του Ohio, στο Seven Hills, πήγε στο αυτοκίνητό του που ήταν παρκαρισμένο στο πάρκινγκ του κτιρίου που διέμενε για να πάρει τον εξοπλισμό του για το τένις. Μόλις βρέθηκε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, ένα από τα καθίσματα στη δεύτερη πίσω σειρά του μίνι βαν Honda Odyssey του 2004 περιστράφηκε προς τα πίσω και τον στρίμωξε ανάμεσα στην πόρτα του πορτμπαγκάζ και την πλάτη του καθίσματος. Στο πρώτο άκουσμα ακούγεται αστεία κατάσταση, σχεδόν γελοία. Αλλά στην πραγματικότητα, ήταν η εκκίνηση ενός δράματος που μόλις ξεκινούσε.


Ο άτυχος έφηβος κάλεσε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 911 για πρώτη φορά στις 15:16 για να αναφέρει ότι ήταν κολλημένος μέσα στο αυτοκίνητο. Ζήτησε βοήθεια και είπε στην τηλεφωνήτρια πολλές φορές στο τηλέφωνο ότι δεν μπορούσε να ακούσει τι του έλεγε. Ένα περιπολικό έφτασε στον τόπο του συμβάντος στις 15:23, αλλά δεν κατάφερε να βρει το νεαρό που καλούσε. Στη συνέχεια προσπάθησαν να τον καλέσουν στο κινητό του τηλέφωνο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ένας βοηθός Σερίφη της Κομητείας του Hamilton ερεύνησε εκ νέου την περιοχή στις 15:48 και πάλι χωρίς επιτυχία.

Λίγο αργότερα, ο έφηβος προειδοποίησε και πάλι την τηλεφωνήτρια του 911 με αυτά τα τρομερά λόγια: «Δεν πρόκειται για φάρσα. Είμαι παγιδευμένος σε ένα βαν στο πάρκο Seven Hills... Στείλτε βοήθεια αμέσως, είμαι σχεδόν νεκρός, πείτε στη μητέρα μου ότι την αγαπώ αν πεθάνω!». Στις 20:56, ένας περαστικός καλεί την Αστυνομία και ένα ασθενοφόρο. Το θύμα βρέθηκε στο αυτοκίνητό του. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, πέθανε από ασφυξία εξαιτίας συμπίεσης του θώρακά του.

Στο σημείο αυτό να δώσουμε εκ των προτέρων δύο παράγοντες που εξηγούν το -ίσως- ανεξήγητο. Από τη μία πλευρά έχουμε το αυτοκίνητο: Αυτός ο αιφνίδιος θάνατος έρχεται περίπου πέντε μήνες από τότε που η Honda ανακάλεσε 800.000 μίνι βαν στη Βόρειο Αμερική, κατασκευής μεταξύ 2011 και 2017. Η εταιρεία είχε πράγματι διαπιστώσει ότι τα καθίσματα στη δεύτερη σειρά θα μπορούσαν να μετακινηθούν ακούσια, αν είχε αλλάξει η θέση τους. Εκείνη την εποχή, η Honda είχε ενημερωθεί για 46 περιπτώσεις ελαφρών τραυματισμών που σχετίζονται με αυτό το είδος του συμβάντος.

Από την άλλη έχουμε την οργάνωση των υπηρεσιών αρωγής. Η χειριστής του αριθμού έκτακτης ανάγκης που απάντησε στην κλήση του εφήβου κατηγόρησε στα κοινωνικά δίκτυα ότι εργαζόταν ήδη υπερωρίες πριν από την τραγωδία. Στη σελίδα της στο Facebook δημοσίευσε ότι «μισεί τη δουλειά της» λόγω των ωραρίων. Στην περίπτωση όμως  αυτή, το τραγικό λάθος ήταν ότι δεν διαβίβασε στους αστυνομικούς πληροφορίες σχετικά με την ακριβή τοποθεσία του συμβάντος και το χρώμα του οχήματος. Η χειριστής απολύθηκε. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο...

TAGS