Πέθανε o Shoichiro Toyoda, γιος του ιδρυτή της Toyota

Πέθανε o Shoichiro Toyoda, γιος του ιδρυτή της Toyota

Ο Shoichiro Toyoda είναι ο άνθρωπος που ανέδειξε την Toyota σε κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών ο Shoichiro Toyoda, γιος του ιδρυτή της Toyota Motor Corporation και πατέρας του σημερινού διευθύνοντος συμβούλου Akio Toyoda. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας, ο θάνατός του οφείλεται σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Ο Shoichiro Toyoda είναι αυτός που μετέτρεψε την Toyota από μια μικρή βιομηχανία σε κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, καθιερώνοντας την κουλτούρα του ποιοτικού ελέγχου στα προϊόντα της εταιρείας.

Ο Shoichiro Toyoda, αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο της Nagoya το 1952, εντάχθηκε ως μέλος του ΔΣ της Toyota σε ηλικία μόλις 27 ετών. Έγινε εκτελεστικός αντιπρόεδρος το 1972 και το 1981 διορίστηκε πρόεδρος του τμήματος οργάνωσης πωλήσεων της Toyota.

Έπειτα από μια συγχώνευση των τμημάτων οργάνωσης παραγωγής και πωλήσεων ένα χρόνο αργότερα, ανέλαβε το τιμόνι της Toyota Motor, συνεχίζοντας να υπηρετεί την εταιρεία ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου από το 1992 έως το 1999.

Ακόμη και μετά την αποχώρησή του από το διοικητικό συμβούλιο, από τη θέση του επιτίμου προέδρου, συνέχισε να έχει μεγάλη επιρροή στην εταιρεία, η οποία κάτω από τις δικές του οδηγίες είχε ήδη αναδειχθεί σε μια από τις κορυφαίες παγκοσμίως αυτοκινητοβιομηχανίες. 

Στη διάρκεια της θητείας του επέκτεινε τις δραστηριότητες της εταιρείας στην αγορά των ΗΠΑ και στη συνέχεια εμπνεύστηκε και υλοποίησε τόσο τη Lexus ως το πολυτελές κομμάτι της Toyota, όσο και την δημιουργία του πρώτου υβριδικού της εταιρείας του Prius. 

Ο Shoichiro Toyoda σχεδόν ένα μήνα αφού ο 66χρονος γιος του, Akio Toyoda, η τρίτη γενιά της οικογένειας Toyoda, παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της αυτοκινητοβιομηχανίας για να αναλάβει την θέση του επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου.

Σε δήλωσή του, ο Fumio Kishida, πρωθυπουργός της Ιαπωνίας αποχαιρέτησε τον εκλιπόντα τονίζοντας πως «ο Shoichiro Toyoda είναι αυτός που ανέδειξε την Toyota σε κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο».

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube