Παγκόσμιο ρεκόρ 0-100 km/h σε 1,513” από ηλεκτρικό φορμουλάκι φοιτητών! [video]

Παγκόσμιο ρεκόρ 0-100 km/h σε 1,513” από ηλεκτρικό φορμουλάκι φοιτητών! [video]

Το “Grimsel” είναι έργο φοιτητών δύο ελβετικών πανεπιστημίων για τον περίφημο μηχανολογικό διαγωνισμό “Formula Student”.

To ηλεκτρικό φορμουλάκι που έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ επιτάχυνσης σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε σε λιγότερο από ένα χρόνο από μια ομάδα 30 φοιτητών των ελβετικών πανεπιστημίων ETH Zurich και Hochschule Luzern για το διαγωνισμό Formula Student του 2014.

Τα παιδιά της ακαδημαϊκής λέσχης Academic Motorsports Club Zurich (AMZ) πήγαν το Grimsel στην αεροπορική βάση Dübendorf κοντά στη Ζυρίχη, όπου το φορμουλάκι έκανε το 0-100 km/h σε 1,513” και σε μια απόσταση κάτω από 30 μέτρα!

Σύμφωνα με το Βιβλίο Guinness, το προηγούμενο ρεκόρ των 1,779” το κατείχε πάλι μια ηλεκτρική Formula Student, από την GreenTeam του πανεπιστημίου της Στουτγάρδης, στη Γερμανία.

Το Grimsel είναι ένα μικρό μηχανολογικό διαμάντι, με 4 ηλεκτροκινητήρες –από έναν στην πλήμνη κάθε τροχού– φτιαγμένους από την ίδια την ομάδα. Αποδίδουν συνολικά 200 ίππους και 173 kgm ροπής και τροφοδοτούνται από μια ελαφριά και αποδοτική μπαταρία λιθίου-πολυμερούς των 6,46 kWh και 414V.

Το μονοκόκ πλαίσιο του Grimsel είναι από ανθρακονήματα (CFRP) με αποτέλεσμα το φορμουλάκι να ζυγίζει μόλις 168 kg, έχοντας μια αναλογία μόλις 0,84 kg ανά ίππο και 0,97 kg ανά kgm ροπής!

Για να περνά η ιπποδύναμη και η ροπή στο δρόμο με τον πιο αποδοτικό τρόπο, κάθε ηλεκτρικό μοτέρ τροχού έχει το δικό του σύστημα ελέγχου ελκτικής πρόσφυσης, ενώ ένα σύστημα torque vectoring κατευθύνει τη ροπή προς τους εξωτερικούς τροχούς ώστε το Grimsel να έχει μεγαλύτερη ευελιξία στις στροφές.

Οι 4 ηλεκτροκινητήρες δεν είναι μόνο δυνατοί, αλλά είναι και έξυπνοι ώστε να ανακτούν έως και το 30% της κινητικής ενέργειας και να το αποθηκεύουν ξανά στην μπαταρία.

Η ανάρτηση είναι αγωνιστικών προδιαγραφών με εσωτερικές αερόσουστες/αμορτισέρ που ενεργοποιούνται μέσω ράβδων ώσης. Τέλος, η αεροδυναμική είναι ιδιαίτερα μελετημένη και περιλαμβάνει μέχρι και σύστημα DRS, όπως στη Formula 1!

Τώρα που υπάρχει τόσο έντονη άμιλλα μεταξύ των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, αναμένουμε με αγωνία πόσο θα κρατήσει το ρεκόρ του Grimsel και ποιος θα είναι ο πρώτος που θα το σπάσει.

[Πηγή: AMZ]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube