Όταν η Σουηδία άλλαξε πλευρά στους δρόμους

Όταν η Σουηδία άλλαξε πλευρά στους δρόμους

Στην Ελλάδα, η 3η Σεπτέμβρη είναι γνωστή για πολιτικούς λόγους. Στη Σουηδία η ίδια ημερομηνία πέρασε στην Ιστορία ως η μέρα που έγινε χαμός στους δρόμους.

Την 3η Σεπτεμβρίου 1967 λοιπόν η Σουηδία άλλαξε πλευρά στους δρόμους και πέρασε, όπως η υπόλοιπη ηπειρωτική Ευρώπη, σε δεξιόστροφη κυκλοφορία. Αυτό μάλιστα έγινε σε ένα μόλις 24ωρο.

Υπήρχαν πολλοί λόγοι γι αυτή την αλλαγή. Ένας από τους κυριότερους ήταν ότι οι οδηγοί από τις άλλες Σκανδιναβικές χώρες που οδηγούσαν στη Σουηδία προκαλούσαν πολλά ατυχήματα, μη μπορώντας να προσαρμοστούν εύκολα. Ένας ακόμα λόγος ήταν η πίεση από την τοπική αυτοκινητοβιομηχανία. Η Volvo και η Saab κατασκεύαζαν ως επί τω πλείστον αυτοκίνητα με το τιμόνι αριστερά, αφού έκαναν πολλές εξαγωγές, αλλά πολλά από αυτά κυκλοφορούσαν και στη Σουηδία.

Παρόλα αυτά οι Σουηδοί δεν είχαν και πολλή όρεξη για μια τέτοια ανακατωσούρα. Κάποιοι υποστήριζαν μια τέτοια αλλαγή θα αύξανε τα ατυχήματα. Έγινε μάλιστα και ένα δημοψήφισμα όπου οι πολίτες ψήφισαν συντριπτικά κατά της αλλαγής. Παρόλα αυτά η Κυβέρνηση το αγνόησε και προχώρησε κανονικά.

Ακολούθησε μια εκστρατεία ενημέρωσης με κεντρικό σύνθημα, μπροσούρες, ακόμα και ένα ποπ τραγουδάκι. Ναι καλά διαβάσατε, ποπ τραγούδι. Έπειτα, μέσα σε ένα μόλις βράδυ συνεργεία άλλαξαν όλες τις πινακίδες, έδωσαν ανάποδη υποχρεωτική πορεία σε όλες τις πλατείες και μετακίνησαν προσωρινά όλες τις στάσεις λεωφορείων στο μέσο των οδών, διότι οι πόρτες άνοιγαν από τη λάθος, πλέον, πλευρά. Ακολούθησε ένας μικρός χαμός, αλλά σύντομα οι ρυθμοί επανήλθαν στο κανονικό. Άλλωστε τότε ο αριθμός των αυτοκινήτων ήταν πολύ μικρότερος. Για την Ιστορία, υπάρχει και μια χώρα που έκανε την αντίθετη αλλαγή, από τη δεξιά πλευρά του δρόμου στην αριστερή. Η Σαμόα. Θα ρωτήσουμε και θα μάθουμε τι τους έπιασε...

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube