Οικογενειακή διαμάχη αξίας πολλών δισ δολαρίων

Οικογενειακή διαμάχη αξίας πολλών δισ δολαρίων

Μια εκ των ισχυρότερων οικογενειών στον κόσμο, οι Agnelli, θα βρεθούν στα δικαστήρια για να λύσουν μια οικονομική διαμάχη αξίας πολλών δισ δολαρίων...

agnelli

Η Margherita, κόρη του Giovvani Angelli, στρέφεται ενάντια στα τρία παιδιά της και πιο συγκεκριμένα στον John Elkann, διεκδικώντας ποσοστά από τη Ferrari, τη Stellantis και την Exor, προκειμένου να τα «μοιράσει» στα υπόλοιπα πέντε παιδιά της από το δεύτερο γάμο της με τον Γαλλορωσικής καταγωγής Serge De Pahlen, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Fiat.

H Margherita, είχε υπογράψει το 2004 στην Ελβετία λίγο μετά το θάνατο του πατέρα της Giovvani Angelli, μια συμφωνία που προέβλεπε να λάβει 1,2 δισ ευρώ σε μετρητά και πολλά ακόμα ακίνητα και έργα τέχνης. 

Πλέον όμως, η ίδια φέρεται να έχει πολύ μεγαλύτερες αξιώσεις από την οικογενειακή περιουσία και στρέφεται ενάντια στο γιο της (από τον πρώτο της γάμο με το δημοσιογράφο Alain Elkann) John Elkann, πρόεδρο της Ferrari, του Stellantis Group και του κολοσσού Exor αλλά και των δύο ακόμα παιδιών της, Lapo και Ginevra Elkann. 

elkann

Το μοναχοπαίδι του Giovanni και της Marella Agnelli, η Margherita (67 ετών), έχει προσβάλλει στα ιταλικά δικαστήρια τη συμφωνία που είχε υπογράψει το 2004 στην Ελβετία, διεκδικώντας πλέον το ήμισυ της οικογενειακής περιουσίας, προκειμένου να συμπεριλάβει σε αυτήν και τα υπόλοιπα πέντε παιδιά της από το δεύτερο γάμο της. 

Η «συμφωνία της Γενεύης» όπως είχε ονομαστεί, προέβλεπε τότε, ότι η Margherita θα λάμβανε 1,2 δισ ευρώ σε μετρητά, ακίνητα αλλά και πολλά έργα τέχνης, με την προϋπόθεση όμως, πως δε θα είχε περαιτέρω αξιώσεις στο μέλλον από τις οικογενειακές επιχειρήσεις και συγκεκριμένα από τη ναυαρχίδα της οικογένειας, την εταιρεία DiCembre.

H ίδια όμως άλλαξε γραμμή πλεύσης όταν έφυγε από τη ζωή τη μητέρα της, Μarella Angelli, το 2019 σε ηλικία 91 ετών. Οι μετοχές που είχε η Marella Angelli στην εταιρεία DiCembre, πέρασαν αυτομάτως στα εγγόνια της John, Lapo και Ginevra Elkann. 

Ο John Elkann (47 ετών) ηγείται της πλειονότητας των εταιρειών της οικογένειας Angelli μέσω της Exor, η οποία διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της πολλές επιχειρήσεις, εφημερίδες έως και την ποδοσφαιρική ομάδα Juventus. 

H Margherita, επιθυμεί να ακυρωθούν όλες οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, καθώς υποστηρίζει ότι δικαιούται επιπλέον μερίδια από την οικογενειακή αυτοκρατορία έπειτα από το θάνατο της μητέρας της.  

Μετά το θάνατο της Marella, ο John Elkann απέκτησε το 60% του μεριδίου της DiCembre, ενώ ο αδελφός του Lapo και η αδελφή του Ginevra σκαρφάλωσαν στο 20% ο καθένας. Στην εταιρεία DiCembre ανήκουν ουσιαστικά όλες οι επιχειρήσεις της οικογένειας Agnelli. Είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, με μερίδιο 38%, στο Giovanni Agnelli BV, μια μικρή κάστα 100 μετόχων, στενών φίλων και συγγενών του Giovanni Agnelli. 

juventus

Η Giovanni Agnelli BV με τη σειρά της, κατέχει το 53% της Exor, η οποία έχει τα πλειοψηφικά πακέτα στη Stellantis, τη Ferrari αλλά και τη Juventus. Πηγές που βρίσκονται κοντά στο στρατόπεδο των Elkann υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να μπορεί να αντιστρέψει τις υπάρχουσες συμφωνίες ή να μεταβάλλει το συμβούλιο των μετόχων της DiCembre, που ανήκει στους Elkanns.

Οι δικηγόροι της Margherita υποστηρίζουν ότι η «συμφωνία της Γενεύης» είναι άκυρη επειδή όταν υπογράφηκε έλαβε υπόψη της ότι η κατοικία της Marella ήταν στην Ελβετία άρα θεωρείτο Ελβετή υπήκοος και όχι Ιταλίδα! Οι δικηγόροι της ισχυρίζονται ότι από το 2003 έως το 2019 η Marella δεν πέρασε ποτέ περισσότερο από τέσσερις μήνες το χρόνο στην Ελβετία και δεν θα έπρεπε να λογίζεται ως Ελβετός υπήκοος. 

Οι δικηγόροι ωστόσο των Elkann υποστηρίζουν ότι τόσο οι ελβετικές όσο και οι ιταλικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει ότι η Marella Agnelli ήταν κάτοικος Ελβετίας όλα αυτά τα χρόνια και προφανώς όταν υπογράφηκε η συμφωνία για την περίφημη κληρονομιά.

Το ανώτατο δικαστήριο στο Τορίνο αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να λάβει την τελική του απόφαση δίνοντας τέλος στην οικογενειακή διαμάχη των Angelli-Elkann. 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube