Οι Τσερόκι ζητούν να αλλάξει το όνομα του Jeep Cherokee

Οι Τσερόκι ζητούν να αλλάξει το όνομα του Jeep Cherokee

Ο αρχηγός της φυλής θεωρεί πως έχει έρθει η στιγμή να σταματήσει η εμπορική εκμετάλευση ονομάτων ιθαγενών.

Το όνομα Cherokee είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Jeep που το χρησιμοποιεί εδώ και 45 χρόνια στα μοντέλα της, όμως η ινδιάνικη φυλή Τσερόκι ζητάει σήμερα την αντικατάστασή του.

Πιο συγκεκριμένα, ο σημερινός αρχηγός των Τσερόκι, Chuck Hoskin, Jr., δήλωσε: «Είμαι σίγουρος πως οι προθέσεις ήταν καλές, όμως δεν μας τιμά το να έχουμε το όνομά μας πάνω στο προφίλ ενός αυτοκινήτου. Ο καλύτερος τρόπος για να μας τιμήσετε είναι να μάθετε για την κυβέρνησή μας, το ρόλο μας σε αυτή τη χώρα, την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας και τη γλώσσα μας, και να συμμετέχουμε σε ένα ουσιαστικό διάλογο με ομοσπονδιακά αναγνωρισμένες φυλές πάνω σε θέματα πολιτιστικής καταλληλότητας».

Ο Hoskin χρησιμοποίησε ως επιχείρημα για την ανάγκη αλλαγής του ονόματος και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, όπως αυτή των Cleveland Indians - ομάδα baseball που πρόσφατα άλλαξε όνομα και μασκότ: «Πιστεύω πως έχει φτάσει η εποχή σε αυτή τη χώρα που πρέπει οι εταιρείες και οι αθλητικές ομάδες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν ονόματα, εικόνες και μασκότ από φυλές ιθαγενών για τα προιόντα και τις φανέλες τους».

Η Jeep γνωρίζει το αίτημα της φυλής Τσερόκι και δήλωσε τα εξής: «Τα ονόματα για τα μοντέλα μας επιλέχθηκαν με προσοχή και έχουν ανατραφεί μέσα στα χρόνια για να τιμήσουν και να γιορτάσουν τους ιθαγενείς της Αμερικής για την ευγένεια, την ανδρεία και την υπερηφάνεια που τους διακατέχει. Δεσμευόμαστε, περισσότερο από ποτέ, σε έναν ανοιχτό διάλογο με σεβασμό στον αρχηγό των Τσερόκι, Chuck Hoskin Jr.».

Εκτός από το Cherokee, η Jeep έχει χρησιμοποιήσει και άλλα ονόματα από φυλές ιθαγενών όπως το Comanche (pick-up) και το Mojave (έκδοση του Gladiator).

[Πηγή: Caranddriver.com]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube