Οι ΗΠΑ έπεισαν την VW να εγκαταλείψει το Ιράν 

Οι ΗΠΑ έπεισαν την VW να εγκαταλείψει το Ιράν 

Στο πλαίσιο των διεθνών κυρώσεων προς τη χώρα - Νίκη του Trump αναφέρουν διεθνείς αναλυτές. 

Σαν νίκη του Trump εμφανίζουν τα διεθνή πρακτορεία την απόφαση της VW να εγκαταλείψει τις δραστηριότητές της στο Ιράν.
Οι ΗΠΑ και η Volkswagen «σφυρηλάτησαν» τις τελικές λεπτομέρειες την Τρίτη μετά από εβδομάδες συνομιλιών, σύμφωνα με τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Γερμανία Richard Grenell, ο οποίος διεξήγαγε συζητήσεις με την εκπροσώπους της εταιρείας. Η VW θα διατηρήσει κάποιες δραστηριότητες στη χώρα στο πλαίσιο όμως «ανθρωπιστικών λόγων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. 
Σχολιάζοντας της εξέλιξη αυτή ο Richard Grenell είπε πως είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι αφού το Ιράν επιμένει να διαθέτει σημαντικούς οικονομικούς πόρους για να εξαπλώσει τη βία και την αστάθεια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τον περασμένο Μάιο ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε αποσύρει τη χώρα του από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που είχε συναφθεί μεταξύ της Τεχεράνης και πέντε παγκόσμιων δυνάμεων. Η συμφωνία αυτή, η οποία χαλάρωνε τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στην Τεχεράνη, είχε επιτρέψει την επιστροφή των δυτικών επιχειρήσεων στο Ιράν.

Η Volkswagen είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο του 2017 ότι είχε προγραμματίσει να πουλήσει αυτοκίνητα στο Ιράν για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια, εκμεταλλευόμενη την άρση των κυρώσεων που συνοδεύουν την υπογραφή του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης, καθώς η πυρηνική συμφωνία είναι επίσημα γνωστή. Είχε υπογράψει μάλιστα και σύμβαση με τον τοπικό εισαγωγέα Mammut Khodro για να διαθέσει στην αγορά το Tiguan και το Passat.

Ο Trump είχε προειδοποιήσει τις χώρες που δραστηροποιούνταν στο Ιράν ότι έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ της επιχειρηματικής δραστηριότητας με τις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ή το Ιράν. 
Από την άλλη, οι ευρωπαίοι ηγέτες υποστήριξαν ότι ακόμη και χωρίς τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ, το Ιράν πρέπει να συμμορφωθεί με τους όρους της συμφωνίας, αλλά είχαν απέναντί τους τα οικονομικά συμφέροντα μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηροποιούνταν εκεί, όπως για παράδειγμα ο πετρελαϊκός γίγαντας Total, η Adidas AG και η Daimler AG. Από αυτήν την άποψηοι ισορροπίες (και οι αποφάσεις) ήταν δύσκολες. 
Όλες οι εταιρείας πάντως είπαν πως θα μειώσουν τις δραστηριότητές τους ή θα εγκαταλείψουν την αγορά του Ιράν. 
Επί της ουσίας οι ΗΠΑ κέρδισαν ουσιαστικά τη μάχη για να πείσουν ξένες εταιρείες να εγκαταλείψουν την Τεχεράνη. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube