NYSE: €800 εκατ. την πρώτη μέρα έδωσε η Ferrari στην FCA! [video]

NYSE: €800 εκατ. την πρώτη μέρα έδωσε η Ferrari στην FCA! [video]

Η Fiat Chrysler Automobiles εισέπραξε 893 εκατομμύρια δολάρια από την αρχική δημόσια προσφορά της Ferrari στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης.

Όπως αναμενόταν, η μετοχή πήρε την ανώτατη τιμή διαπραγμάτευσης καθώς η ζήτηση από τους επενδυτές ξεπέρασε κατά πολύ το διαθέσιμο πακέτο μετοχών (αν και εδώ υπήρξαν κάποιες αμφισβητήσεις).

Η FCA, που κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο της Ferrari, διέθεσε 17,18 εκατομμύρια μετοχές προς $52 εκάστη. Ο συνολικός αριθμός των μετοχών στην αρχική δημόσια προσφορά (ΙΡΟ) αντιστοιχεί στο 9% της Ferrari. Καθώς από το 9% της εταιρείας η FCA εισέπραξε $893 εκατομμύρια, η συνολική αξία της Ferrari εκτιμάται στα $12 δισεκατομμύρια περίπου.  

Η διαπραγμάτευση των μετοχών ξεκίνησε την Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, και είναι εγγεγραμμένες στον κατάλογο του NYSE με τον κωδικό RACE. Ο πρόεδρος της Ferrari, Sergio Marchionne, που είναι και CEO της FCA, χτύπησε το εναρκτήριο κουδούνι στο NYSE, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο Piero Ferrari (γιο του ιδρυτή, Enzo) και τον πρόεδρο της Fiat Chrysler, John Elkann, επικεφαλής της οικογένειας Agnelli.

Οι Agnelli θα γίνουν οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Ferrari μετά τον διαχωρισμό της εταιρείας από τη μητρική FCA του χρόνου. Η εταιρεία χαρτοφυλακίου των Agnelli, η Exor SpA, θα κατέχει περίπου το 23% της Ferrari.

Όσον αφορά στο γιο του Enzo Ferrari, τον Piero, η ΙΡΟ τον έκανε επισήμως δισεκατομμυριούχο, με περιουσία εκτιμώμενη από το Bloomberg Billionaires Index στα $1,4 δις. Πάντως ο Piero δήλωσε πως ποτέ δεν σχεδίαζε να πουλήσει το μερίδιο του 10% που κατέχει στην εταιρεία που ίδρυσε ο πατέρας του, και δεν έχει αυτή την πρόθεση ούτε τώρα. 

Η Fiat Chrysler αναμένεται να εισπράξει πάνω από $4 δις από την πώληση μεριδίου της Ferrari, συμπεριλαμβανομένων των 1,7 εκατ. μετοχών επιπλέον των προγραμματισθεισών, συν €2,8 δις ($3,2 δις) επιπλέον χρήμα που θα φέρει η Ferrari πριν τον διαχωρισμό της του χρόνου.

Η FCA σχεδιάζει να διανείμει το υπόλοιπο 80% της Ferrari στους δικούς της μετόχους στις αρχές του 2016.

[Πηγές: Ferrari, Bloomberg]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube