Nissan Leaf: Τέλος του Rapidgate; [video]

Nissan Leaf: Τέλος του Rapidgate; [video]

Πολλοί ιδιοκτήτες παραπονέθηκαν για χαμηλή ισχύ φόρτισης στις αλλεπάλληλες ταχυφορτίσεις. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα ώστε το θέμα να αποκαλείται σαρκαστικά «Rapidgate».

Λίγο ύστερα από το λανσάρισμα του νέου Nissan Leaf ΙΙ, ορισμένοι ιδιοκτήτες ανακάλυψαν ότι περιοριζόταν η ισχύς φόρτισης κατά τη διάρκεια μιας εντατικής ακολουθίας με διανυθέντα χιλιομέτρα και ταχυφορτίσεις.

Αργή πρόοδος
Στη συνέχεια παρατηρήθηκε ότι η αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας της μπαταρίας πήγαινε χέρι-χέρι με τη μείωση της ισχύος επαναφόρτισης. Ένα σύστημα ψύξης με υγρό διαφαινόταν ως η μόνη λύση στο πρόβλημα. Αλλά ακόμα και τα πρόσφατα Leaf που παραδόθηκαν δεν διέθεταν τέτοια συσκευή.

Στην πιάτσα, το φαινόμενο που ονομάστηκε «Rapidgate» στην ουσία επιβραδύνει τη δυνατότητα του Nissan Leaf 2018 να διανύει μεγάλες αποστάσεις. Ένα πρόβλημα που έρχεται να ενισχύσει την αντιπολίτευση των EV πως δεν μπορείς να ταξιδεύεις όλο και πιο γρήγορα όλο και πιο μακριά με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο!

ΔEITE AKOMH Test drive: Nissan Leaf ΙΙ

42kW στους 43 °C
Σύμφωνα με τον youtuber «Electric Swede», τα τελευταία μοντέλα του Nissan Leaf ΙΙ έχουν νέα διαχείριση επαναφόρτισης. Σε ένα video μικρότερο από τέσσερα λεπτά, δείχνει ότι το Leaf μπορεί πλέον να ανεφοδιαστεί με «καύσιμο» σε ισχύ 42kW, ενώ η εσωτερική θερμοκρασία της μπαταρίας είναι περίπου 43 °C. Σε προηγούμενα πειράματα, η ισχύς επαναφόρτισης ήταν στα 24kW υπό τις ίδιες συνθήκες.

Οι παρατηρήσεις του Electric Swede οδηγούν στο πρώτο ερώτημα: Η εξωτερική θερμοκρασία -2 °C κατά τη διάρκεια του εγχειρήματος επηρέασε τη διατήρηση της ισχύος στα 42kW;

Παιχνίδι ερωτήσεων
Εάν η εξωτερική θερμοκρασία δεν παίζει ή παίζει μόνο δευτερεύοντα ρόλο στη ρύθμιση της ισχύος της επαναφόρτισης, ανακύπτουν ερωτήματα: 
Είναι μόνο το λογισμικό διαχείρισης της φόρτισης της μπαταρίας που έχει τροποποιηθεί; Εάν ναι, ήταν πολύ διστακτική η Nissan στην αρχική κρίση της ή ήταν μια αλλαγή που έγινε στα γρήγορα για βουλώσουν τα στόματα του Rapidgate; 
Στην τελευταία περίπτωση, μπορεί η διάρκεια της ζωής της μπαταρίας να επηρεαστεί σοβαρά σε περίπτωση πολλών ή τακτικών ταχυφορτίσεων που πραγματοποιούνται σε εσωτερικές θερμοκρασίες για τη συστοιχία των μπαταριών υψηλότερες από 40 °C;

ΔEITE AKOMH Νέο Nissan Leaf E-Plus με μεγαλύτερη αυτονομία και από €41.700

Και τελικά: Γιατί ο κατασκευαστής δεν κινήθηκε επικοινωνιακά για τη νέα διαχείριση της μπαταρίας; Θα τροποποιηθούν τα πρώτα μοντέλα του Leaf II ώστε να έχουν τα ίδια σενάρια φόρτισης εάν είναι ασφαλή για την μπαταρία; Σε αυτή την περίπτωση, ο ιδιοκτήτης θα έχει την επιλογή μεταξύ των δύο εκδόσεων;

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube