Νικητής στη μάχη εξουσίας του Group VW o Winterkorn

Νικητής στη μάχη εξουσίας του Group VW o Winterkorn

O Martin Winterkorn βγήκε νικητής στη μάχη εξουσίας του Group Volkswagen, παρά την αντίθεση του προέδρου του εποπτικού συμβουλίου, Ferdinand Piëch.

H VW ανέβασε μια σύντομη ανακοίνωση στο site της σήμερα το πρωί, επιβεβαιώνοντας ότι ο Winterkorn, όχι μόνο επιβίωσε αφού ο Piëch απέσυρε την εμπιστοσύνη του σε αυτόν, αλλά είναι πιθανό να ανανεώσει το συμβόλαιό του και πέρα από το 2016.

Η απόρριψη που δέχτηκε ο Piëch από το εποπτικό συμβούλιο –το οποίο περιλαμβάνει εκπροσώπους των εργαζομένων καθώς και τον πρωθυπουργό του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας– είναι κάτι πρωτοφανές.

Ο Piëch –μέλος της οικογένειας των Porsche– θεωρείτο ο ισχυρός άνδρας του Group VW από την εποχή που έγινε πρόεδρος του ΔΣ της VW, το 1993.

Ο Piëch ήταν αυτός που ανέβασε την Audi στην κατηγορία των premium κατασκευαστών, αυτός που έσωσε τη VW από σχεδόν βέβαιη κατάρρευση στην αρχή της δεκαετίας του 1990, και αυτός που εφάρμοσε την πολιτική εξαγοράς μαρκών όπως η Bentley και η Lamborghini για να επεκτείνει την επιρροή του Ομίλου. 

Η απόφαση ανανέωσης του συμβολαίου του Winterkorn, σε πλήρη αντίθεση με την κίνηση αποσταθεροποίησής του που έκανε ο Piëch, θα εκληφθεί ως το τέλος της μακράς κυριαρχίας του Piëch ως αρχισχεδιαστή της στρατηγικής της εταιρείας. 

Καθώς σήμερα κλείνει τα 78 του χρόνια, ο Piëch αναμενόταν να αποσυρθεί από το εποπτικό συμβούλιο το 2017. Όμως, το γεγονός ότι βρέθηκε σε διάσταση απόψεων με το εποπτικό συμβούλιο, θα ξεσηκώσει θύελλα σεναριολογίας για το δικό του μέλλον.

Οι επικρίσεις του Piëch για τα σημερινά προβλήματα της VW –ειδικά το χαμηλό περιθώριο κέρδους της μάρκας VW και τη χαμηλή της επίδοση στις ΗΠΑ– εξακολουθούν να ισχύουν, αλλά η δυνατότητά του να αναγκάσει το ΔΣ της VW να αλλάξει πορεία, ουσιαστικά εξέλιπε.

Αυτή είναι η επίσημη ανακοίνωση της Volkswagen:

«Η εκτελεστική επιτροπή του εποπτικού συμβουλίου της Volkswagen AG δηλώνει ότι ο Prof. Dr. Martin Winterkorn είναι ο καλύτερος δυνατός πρόεδρος του ΔΣ για τη Volkswagen.

«Η εκτελεστική επιτροπή δίνει μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι ο Prof. Dr. Martin Winterkorn θα συνεχίσει στο ρόλο του προέδρου του ΔΣ με το ίδιο σθένος και την ίδια επιτυχία όπως πριν, και ότι έχει την πλήρη υποστήριξη της επιτροπής για να το κάνει.

Η εκτελεστική επιτροπή θα προτείνει τώρα στο εποπτικό συμβούλιο να ανανεώσει το ισχύον συμβόλαιο του Prof. Dr. Martin Winterkorn, σε μια νέα συνεδρίαση του εποπτικού συμβουλίου, τον Φεβρουάριο του 2016».

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube