To νέο 10ετές πλάνο της VW θα περιορίσει το ρόλο της Audi στο group

To νέο 10ετές πλάνο της VW θα περιορίσει το ρόλο της Audi στο group

Δημοσιεύματα θέλουν τον Herbert Diess να ρίχνει μεγαλύτερο βάρος στις συνέργειες και ειδικά με τη Ford.

Στις 16 Νοεμβρίου ο Herbert Diess, CEO του VW Group, Herbert Diess θα παρουσιάσει το νέο 10ετές πλάνο το οποίο σαν βασικό άξονα θα έχει την ανάπτυξη των αυτόνομων οχημάτων και της ηλεκτροκίνησης με ταυτόχρονη μείωση του κόστους έρευνας και εξέλιξης.
Πώς «παντρεύονται» αυτά τα δύο που εκ πρώτης όψεως δείχνουν αντιφατικά; Μα με συνέργειες με άλλες αυτοκινητοβιομηχανίας σημαντικότερη εκ των οποίων φαίνεται  να είναι αυτή με τη  Ford.

Με την τελευταία ήδη υπάρχει εκτενής συνεργασία στον τομέα των επαγγελματικών οχημάτων, συνεργασία που θα μπορούσε να επεκταθεί στην ανταλλαγή τεχνολογιών: Για παράδειγμα η Ford θα έδινε στην VW πλατφόρμα και κινητήρες για pick-up οχήματα με τους Γερμανούς ως αντιστάθμισμα να παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα εξέλιξης αυτόνομων οχημάτων που «τρέχει» η Ford η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιεί και την πλατφόρμα ΜΕΒ.  

Αναλυτές τονίζουν πώς αν υλοποιηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, τότε αυτόματα η Audi μπαίνει στο περιθώριο και δεν θα είναι πλέον αυτή η κορωνίδα του group στον τομέα της έρευνας και της εξέλιξης.
Δεν είναι τυχαίο ότι Audi και Porsche είχαν από κοινού αναλάβει την εξέλιξη μια πλατφόρμας για ηλεκτροκίνητα premium αυτοκίνητα, με το Ινγκολστάντ  να είναι αυτό που σήκωσε και το κύριο βάρος της έρευνας και εξέλιξης συστημάτων αυτόνομης οδήγησης όπως τα είδαμε πρόσφατα στο νέο A8. Ωστόσο στελέχη του group φαίνεται να μην είναι ικανοποιημένα από την πρόοδο που έχει σημειωθεί, αφού πρόσφατα έκαναν δηλώσεις λέγοντας πως πρέπει να συνεργαστούμε πιο στενά με εταιρείες που έχουν αναπτύξει τη σχετική τεχνολογία πιο πολύ από εμάς, αναφέροντας σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα την Waymo.

Παρόλα αυτά, ο εκπρόσωπος της Audi, Peter Oberndorfer, δηλώνει ότι δεν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις σε σχέση με τον μελλοντικό ρόλο της Audi στο VW Group, την ώρα που είναι εκπεφρασμένη η πρόθεση του Herbert Diess για οικονομίες κλίμακος. Ο Diess θέλει να αποφύγει τα «διπλά έξοδα» που προέρχονται κύρια από την αλληλοκάλυψη στον τομέα έρευνας και εξέλιξης των brands που απαρτίζουν το group. Για το λόγο αυτό θεωρεί πρωτεύουσας σημασίας τη συνεργασία με εταιρείες εκτός group που ειδικεύονται στην εξέλιξη μπαταρίων για παράδειγμα, λογισμικού, κ.α.

Καταλήγοντας πρέπει να τονίσουμε πως ό,τι και αν παρουσιάσει ο Herbert Diess στις 16 Νοεμβρίου πρέπει να τύχει και της έγκρισης του εποπτικού συμβουλίου.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube