Το μποϊκοτάζ κατά της Tesla κλιμακώνεται στη Σουηδία

Το μποϊκοτάζ κατά της Tesla κλιμακώνεται στη Σουηδία

Παρόλο που η Σουηδία έχει πολύ λίγους εργαζομένους της Tesla, εξελίσσεται στη χώρα μια ιστορική κινητοποίηση εναντίον της αμερικανικής φίρμας. Με χιλιάδες εργαζομένους να οργανώνονται για να μποϊκοτάρουν τη μάρκα.

Σουηδία

Γενική κινητοποίηση κατά της Tesla στη Σουηδία! Όλα ξεκίνησαν στα τέλη Οκτωβρίου με την απεργία 120 μηχανικών της εταιρείας.

Στη Σουηδία, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία αρνείται να υπογράψει τη συλλογική σύμβαση για τους μισθούς. Άρνηση που εμποδίζει τους εργαζόμενους να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα που θα μπορούσαν να δικαιούνται, ιδίως όσον αφορά την αμοιβή και τις συνθήκες εργασίας. Η απεργία ξεκίνησε με εργαζομένους σε επτά συνεργεία επισκευής, αλλά γρήγορα πήρε μια εντελώς νέα διάσταση στη χώρα.

Τα συνδικάτα είναι πολύ σημαντικά σε αυτή τη σκανδιναβική χώρα. Περίπου το 90% των εργαζομένων ανήκουν σε συνδικαλιστικές οργανώσεις της Σουηδίας

 Σουηδία

Σουηδοί λιμενεργάτες έχουν ενταχθεί στο κίνημα και εμποδίζουν τις παραδόσεις των αυτοκινήτων της καλιφορνέζικης μάρκας σε όλα τα λιμάνια της χώρας από τις 7 Νοεμβρίου. Πρόκειται για την ισχυρότερη κινητοποίηση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ κατά του Αμερικανού κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Οι εργαζόμενοι θέλουν να αναγκάσουν την Tesla να λυγίσει και να την αναγκάσουν να υπογράψει αυτήν την περίφημη συλλογική σύμβαση. Τις τελευταίες ημέρες, η κοινωνική αυτή σύγκρουση επεκτάθηκε ακόμη περισσότερο.

Το αποτέλεσμα είναι όλες οι δραστηριότητες της Tesla να είναι αποκλεισμένες. Οι λιμενεργάτες δεν ξεφορτώνουν πλέον τα αυτοκίνητά της στα λιμάνια, οι εταιρείες καθαρισμού δεν καθαρίζουν πλέον καταστήματα και οι βανδαλισμένοι Supercharger δεν επισκευάζονται.

Σουηδία

Ακόμη και οι υπηρεσίες του ταχυδρομείου αποφάσισαν να συμμετάσχουν στον αγώνα: Η αλληλογραφία της Tesla σύντομα δεν θα παραδίδεται πλέον. Η δραστηριότητα του κατασκευαστή παρέλυσε εντελώς στη Σουηδία. Παρούσα στη χώρα από το 2013, η εταιρεία του Elon Musk δεν έχει βιώσει ποτέ μια τέτοια κοινωνική και εργατική κατακραυγή.

Η Tesla αρνείται να υπογράψει τη συλλογική σύμβαση επειδή «δεν έχει εργοστάσιο παραγωγής στη Σουηδία». Όμως οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να τα παρατήσουν. Τα συνδικάτα είναι πολύ σημαντικά στη χώρα. Περίπου το 90% των εργαζομένων ανήκουν σε συνδικαλιστικές οργανώσεις της Σουηδίας. Εκτιμούν το κοινωνικό μοντέλο τους και σκοπεύουν να κάνουν τα πάντα για να διασφαλίσουν ότι αυτό θα μακροημερεύσει. Τώρα όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη σκανδιναβική χώρα.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube