Απεργούν οι Σουηδοί της Tesla, υπερασπιζόμενοι το κοινωνικό μοντέλο τους

Απεργούν οι Σουηδοί της Tesla, υπερασπιζόμενοι το κοινωνικό μοντέλο τους

Στη Σουηδία, οι υπάλληλοι της Tesla πραγματοποίησαν την απειλή τους. Είχαν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε απεργία από τις 27 Οκτωβρίου εάν η αυτοκινητοβιομηχανία δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Κι έγινε.

Tesla, Σουηδία, Απεργία

Στον ιστότοπο του σωματείου IF Metall, μπορούμε να διαβάσουμε ότι «οι εργαζόμενοι της Tesla αξίζουν δίκαιες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας, όπως όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι στη σουηδική αγορά εργασίας».

Το όλο πρόβλημα βρίσκεται ακριβώς εκεί: Δεδομένου ότι η Tesla δεν έχει υπογράψει τη συλλογική σύμβαση του κλάδου και οι συνδικαλιστές εργαζόμενοι δεν επωφελούνται από τα οφέλη που θα μπορούσαν να δικαιούνται. Στη Σουηδία ωστόσο, η αγορά εργασίας διέπεται από αυτές τις περίφημες συμβάσεις. Πριν απεργήσουν, οι Σουηδοί εργαζόμενοι προσπάθησαν ωστόσο να διαπραγματευτούν με την Tesla.

H Tesla αρνείται πεισματικά να υπογράψει τη συλλογική σύμβαση του κλάδου... Αλλά εκεί είναι Σουηδία! Δεν είναι παίξε γέλασε!

Tesla, Σουηδία, Απεργία

Μάταια. Η καλιφορνέζικη φίρμα αρνείται να υποχωρήσει. Για τους εργαζόμενους, αυτό αποτελεί παραβίαση των θεμελιωδών αρχών της σουηδικής αγοράς εργασίας. Από τις 27 Οκτωβρίου στις 00:01, η απεργία βρίσκεται σε εξέλιξη στις εγκαταστάσεις της Tesla. 

Και αυτό πιθανότατα θα ισχύει έως ότου ο κατασκευαστής καταλήξει σε συμφωνία με τους Σουηδούς εργαζομένους. Η απεργία περιλαμβάνει «μπλοκάρισμα όλων των δραστηριοτήτων» στους σχετικούς χώρους εργασίας σύμφωνα με το IF Metall. Και επηρεάζει 130 μηχανικούς της Tesla σε επτά συνεργεία σε όλη τη Σουηδία.

Tesla, Σουηδία, Απεργία

Ο Veli-Pekka Säikkälä, γενικός γραμματέας του σουηδικού συνδικάτου, διευκρινίζει ότι είναι «εξαιρετικά σπάνιο να αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιήσουμε το όπλο της απεργίας». Προσθέτει ότι καθώς η διοίκηση της Tesla έχει ξεκαθαρίσει «ότι δεν υπήρχε θέμα υπογραφής συλλογικής σύμβασης, δεν βλέπουμε άλλη διέξοδο». Το συνδικάτο λέει ότι είναι έτοιμο να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την Tesla ανά πάσα στιγμή. Ο Αμερικανός κατασκευαστής λοιπόν δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει τον δρόμο του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

Σκεφτείτε την αντίστοιχη περίπτωση στην Ελλάδα... Ωιμέ!
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube