Μήπως είναι παιχνιδάκι να σου κλέψουν το αυτοκίνητο; [video]

Μήπως είναι παιχνιδάκι να σου κλέψουν το αυτοκίνητο; [video]

Ομάδα εμπειρογνωμόνων στον τομέα της ασφάλειας μόλις κατήρτισε ένα πρώτο ευρετήριο αξιολόγησης για το βαθμό ευπάθειας ενός μοντέλου έναντι των κλεφτών, με χακάρισμα του συστήματος πρόσβασης και εκκίνησης χωρίς κλειδί.

Ο ανεξάρτητος βρετανικός ερευνητικός όμιλος Thatcham, μόλις δημοσιοποίησε τα πρώτα αποτελέσματα μελέτης για την αξιολόγηση της ευπάθειας των σύγχρονων αυτοκινήτων έναντι των κλεφτών. Και, ειδικά, στο πλαίσιο των κλοπών διά της… τεχνολογίας.

Όπως γνωρίζετε, τα αυτοκίνητα γίνονται ολοένα και πιο προηγμένα τεχνολογικά. Και ενώ μερικά από αυτά κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη με χρηστικές εφαρμογές, παράλληλα διευκολύνουν και τη «ζωή» των κλεφτών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα κλειδιά των αυτοκινήτων με σύστημα πρόσβασης και εκκίνησης χωρίς κλειδί. Σύστημα που επιτρέπει στους κλέφτες να το ξεγελάσουν εύκολα με ένα σύστημα δέκτη/πομπού, για να αρπάξουν το αυτοκίνητο.

Οι ερευνητές συνέταξαν μια κλίμακα αξιολόγησης, που ξεκινά από «απαράδεκτη», περνά από «φτωχή», «βασική» και «καλή», και καταλήγει στην κορυφαία «ανώτερη». Σύμφωνα με την Thatcham, το Suzuki Jimny είναι σήμερα το μόνο αυτοκίνητο με τη χαμηλότερη βαθμολογία, ενώ τα Ford Mondeo, Hyundai Nexo, Kia Proceed και Porsche Macan τα πήγαν μόλις ένα «τσικ» καλύτερα, βαθμολογούμενα με «poor» -«φτωχή».

thatcham

Η Thatcham υπενθυμίσει μερικές απλές συμβουλές για να μην κλέψει κάποιος το αυτοκίνητό σου εμπρός από το σπίτι: Αφήνεις το κλειδί μακριά από την είσοδο, έτσι ώστε ο κλέφτης να μην μπορεί να εντοπίσει το σήμα του απ’ έξω. Ακόμη καλύτερα, το αφήνεις μέσα σε ένα μικρό Faraday ή μέσα σε οτιδήποτε μπλοκάρει το σήμα του.

Τέλος, καλό είναι να συμβουλευτείς τον αντιπρόσωπο για τη δυνατότητα απενεργοποίησης του κλειδιού όταν δεν χρησιμοποιείς το αυτοκίνητο. Μερικοί κατασκευαστές προσφέρουν πλέον κλειδιά που απενεργοποιούνται μόνα τους ύστερα από λίγο, εμποδίζοντας τους κλέφτες να χρησιμοποιήσουν το σήμα τους για να αναμεταδώσουν και να αρπάξουν εν τέλει το αυτοκίνητο.

[Πηγή: Thatcham]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube