Mercedes-Benz Α-Class: Επικείμενη η συρρίκνωση της γκάμας;

Mercedes-Benz Α-Class: Επικείμενη η συρρίκνωση της γκάμας;

Με πέντε πόρτες, MPV, 4θυρη κουπέ, shooting brake, SUV… Οκτώ κόμπακτ μοντέλα αριθμεί στον κατάλογο η Α-Class με κάποια να παλεύουν μεταξύ τους στην αγορά. Η γκάμα χρειάζεται συμμάζεμα.

Η Mercedes-Benz διαθέτει έναν από τους πιο πυκνογραμμένους καταλόγους στην αγορά. Μόνο στην κατηγορία των κόμπακτ μοντέλων, ο Γερμανός κατασκευαστής διαθέτει τουλάχιστον οκτώ αυτοκίνητα, επτά από τα οποία είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη. Και αυτό, χωρίς να υπολογίζουμε τα EV της κατηγορίας, τις EQA και EQB.

Απ’ ό,τι φαίνεται ήρθε η ώρα η Mercedes-Benz να ξεκαθαρίσει λίγο την προσφορά της, κάτι που είχε προκύψει ως θέμα ήδη από το 2018, πριν καλά καλά συσταθεί η 8μελής γκάμα. 

Μ-Β CLA Coupe 180 d
H 4θυρη κουπέ CLA συχνά τρώει τρικλοποδιά από τη CLA Shooting Brake, ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη.


A-Class, B-Class, A-Class Sedan (σε δύο μήκη), CLA, CLA Shooting Brake, GLA και GLB. Αυτά είναι τα μοντέλα που προσφέρει στην αγορά η Mercedes-Benz στην κατηγορία των κόμπακτ αυτοκινήτων. Ορισμένα τα πάνε εμπορικά καλύτερα από άλλα, όπως για παράδειγμα στην Ευρώπη η A-Class.

Αλλά για τον Marcus Schäfer, επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης στη Mercedes-Benz, «είναι σημαντικό να κατασκευάζουμε αυτοκίνητα για τον κόσμο και γνωρίζουμε ότι τα κόμπακτ μοντέλα δεν λειτουργούν το ίδιο καλά παντού». Ο Schäfer παραδέχεται επίσης ότι «ορισμένα μοντέλα είναι πολύ κοντινά», αναφερόμενος μάλιστα συγκεκριμένα στην A-Class Sedan και στη CLA: Δύο μοντέλα τριών όγκων που διαφέρουν λίγα εκατοστά.

Μ-Β GLB
H GLB είναι η μόνη στην γκάμα των κόμπακτ Mercedes-Benz που προσφέρει 7θέσια καμπίνα.


Αυτά τα δύο αμαξώματα βρίσκονται σαφώς στο στόχαστρο. Ωστόσο, η Mercedes-Benz δεν έχει προχωρήσει σε καμία επιλογή ακόμη. Εάν και εσωτερικά η Sedan έχει ξεπεραστεί σαφώς από τη CLA, επιτρέπει στον Γερμανό κατασκευαστή να ανταγωνίζεται το Audi A3 Sedan. Επιπλέον, την 4θυρη κουπέ συχνά την προσπερνά η Shooting Brake, ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη.

M-B B-Class
Η πιθανότητα να τη γλιτώσει η B-Class είναι ότι αποτελεί το αντίπαλο δέος της BMW 2 Series Active Tourer. Η Mercedes-Benz θα το σκεφτεί πολύ σοβαρά να αφήσει την εθνική αντίπαλό της να εκπροσωπεί μόνη τα κόμπακτ premium MPV. 


Το άλλο μοντέλο που βρίσκεται στη λίστα των απειλούμενων εκδόσεων είναι η Β-Class. H MPV εκδοχή της A-Class είναι σαφώς λιγότερο δημοφιλής από τις SUV, ωστόσο η Mercedes-Benz ισχυρίζεται ότι πέτυχε να αναζωογονήσει την πελατεία της χάρη σε αυτό το μοντέλο. Επιπλέον, της επιτρέπει να μην αφήσει την BMW να αλωνίζει μόνη σε αυτήν την κατηγορία με την 2 Series Active Tourer, η οποία σύντομα θα ανανεωθεί.

m-b gla
Το εμπορικό εκτόπισμα της GLA είναι αδιαμφισβήτητο, καθώς βρίσκεται στον αφρό της τάσης της αγοράς που λατρεύει το κόμπακτ SUV.


Ένα είναι σίγουρο, ότι τα δύο κόμπακτ SUV είναι τα μόνα δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Ειδικά από τη στιγμή που η GLB είναι το μόνο μοντέλο στην οικογένεια της A-Class που προσφέρει επτά θέσεις.

Η ανεπίσημη θέση που τείνει να γίνει επίσημη είναι ότι η γκάμα των κόμπακτ Mercedes-Benz δεν χωρά περισσότερα από πέντε μοντέλα. Για να δούμε…

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube