Το Melfi ετοιμάζεται για να υποδεχτεί την παραγωγή του Jeep Compass

Το Melfi ετοιμάζεται για να υποδεχτεί την παραγωγή του Jeep Compass

Ακόμα ένα βήμα στο πλαίσιο του στρατηγικού πλάνου της FCA για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.

Δημιουργώντας μια συμβολική σύνδεση της ιστορίας της με το μέλλον, η μονάδα παραγωγής της Fiat Chrysler Automobiles στο Melfi της Ιταλίας, παράλληλα με τα 25 χρόνια λειτουργίας της, γιορτάζει και την έναρξη της κατασκευής της γραμμής παραγωγής του Jeep Compass για τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής αγοράς. Η μεγάλη εμπορική επιτυχία του μοντέλου στην Ευρώπη επέτρεψε τη μεταφορά της παραγωγής από την Αμερική στην Ιταλία στο εργοστάσιο του Melfi, όπου από την αρχή της λειτουργίας του το 1994 έχουν παραχθεί περισσότερα από 7,4 εκατ. οχήματα. Την παραγωγή του Compass στο Melfi θα ακολουθήσουν στην ίδια μονάδα και οι plug-in hybrid εκδόσεις (PHEV) των Renegade και Compass.

Στο πλαίσιο του πλάνου για την επένδυση € 5 δισ. στην Ιταλία από την FCA, η νέα γραμμή παραγωγής αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της παρουσίας του Jeep Compass στην Ευρώπη, αλλά και γενικότερα της δυναμικής του εργοστασίου του Melfi, το οποίο αποτελεί μία από τις πλέον σύγχρονες μονάδες παραγωγής στην Ευρώπη.

Οι προηγμένες δομές του Melfi αποτέλεσαν βασική αιτία για την επιλογή του ως το ιδανικό σημείο για την παραγωγή και του Jeep Renegade, με περισσότερες από 900.000 μονάδες του μικρότερου μοντέλου της Jeep να έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα. Η παραγωγή του Jeep Compass στη Ν. Ιταλία και στη συνέχεια του Compass PHEV αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2020, επιτρέποντας ταχύτερη ανταπόκριση στις ανάγκες της Ευρωπαϊκής αγοράς, στην οποία η κατηγορία των συμπαγών SUV αναπτύσσεται συνεχώς.

Με παραγωγή στην Αμερική, στην Ασία και τώρα στην Ευρώπη, το Jeep Compass είναι ένα πραγματικά παγκόσμιο μοντέλο με στενούς όμως δεσμούς με την Ευρώπη. Με την παρουσίαση του το 2017 αποτέλεσε το πρώτο Jeep που σχεδιάστηκε ειδικά για τους δρόμους της Γηραιάς Ηπείρου και ήδη περισσότερες από 78.000 μονάδες έχουν διατεθεί στην Ευρωπαϊκή αγορά. Το 40% των πωλήσεων της Jeep στην Ευρώπη αφορούν στο Compass, καθιστώντας το μαζί με το Renegade τα δημοφιλέστερα μοντέλα της μάρκας.

Το Compass έχει στρατηγικό ρόλο για τη μάρκα Jeep και για αυτό ο όμιλος επενδύει σταθερά σε αυτό. Στο μέλλον η παρουσίαση της plug-in υβριδικής έκδοσης του μοντέλου θα φέρει επανάσταση στην κατηγορία των συμπαγών SUV και σε συνδυασμό με την αντίστοιχη έκδοση του Jeep Renegade θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της μάρκας στην Ευρώπη, η οποία τα 5 τελευταία χρόνια παρουσίασε αύξηση κατά 330%!   

Οι παραπάνω ενέργειες είναι μέρος της στρατηγικής της FCA όχι απλά για να προχωρήσει στον εξηλεκτρισμό της γκάμας των εταιριών της σεβόμενη τις ιδιαιτερότητες κάθε μάρκας, αλλά παράλληλα για να δημιουργήσει μια ομάδα e-Mobility η οποία θα συντονίσει όλες εκείνες τις δραστηριότητες που θα επιτρέψουν στους καταναλωτές να μπουν στη νέα εποχή της αυτοκίνησης με τον πλέον εύκολο και αποδοτικό τρόπο. Στόχος είναι οι πελάτες να έχουν την ευκαιρία να οδηγούν ένα ηλεκτρικό όχημα χωρίς να ανησυχήσουν για τίποτα (φόρτιση, συντήρηση, ασφάλιση, κτλ.), επιλέγοντας το μοντέλο που θα ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στις ανάγκες τους.

Η παραγωγή του Jeep Compass στην Ευρώπη είναι μέρος ενός ευρύτερου πλάνου επενδύσεων που περιλαμβάνει την παρουσίαση 13 νέων ή ανανεωμένων μοντέλων και την υλοποίηση ενός πλάνου παρουσίασης 12 ηλεκτρικών εκδόσεων. Το συγκεκριμένο πλάνο περιλαμβάνει την παραγωγή των plug-in (PHEV) υβριδικών Jeep Renegade και Jeep Compass στο Melfi και την παραγωγή του νέου ηλεκτρικού Fiat 500 BEV στο Mirafiori. Παράλληλα στο Mirafiori και στη Modena θα παράγονται και τα νέα ηλεκτρικά μοντέλα της Maserati, ενώ στο Sevel το ηλεκτρικό Fiat Professional Ducato Electric και στο Pomigliano d'Arco η Alfa Romeo Tonale.

To Melfi συμπληρώνει 25 χρόνια ζωής γεμάτα επιτυχίες και ρεκόρ
Το Melfi, μία από τις πλέον προηγμένες μονάδες παραγωγής αυτοκινήτων, κλείνει φέτος 25 χρόνια λειτουργίας έχοντας πρόσφατα πλήρως αναδιοργανωθεί με μία επένδυση 1 δις. ευρώ για την παραγωγή των Fiat 500X και Jeep Renegade.

Με έκταση περίπου 1,9 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, το Melfi κατασκευάστηκε την περίοδο 1991-1993 στην περιοχή San Nicola. Στην παρούσα φάση στην εγκατάσταση κατασκευάζονται τα Fiat 500X και Jeep Renegade, ενώ από τις αρχές του 2020 θα ξεκινήσει η παραγωγή του Jeep Compass, καθώς και των plug-in υβριδικών εκδόσεων της μάρκας που έχουν κρίσιμο ρόλο στην στρατηγική εξηλεκτρισμού των μοντέλων του ομίλου.

Η μονάδα παραγωγής περιλαμβάνει εγκαταστάσεις για όλα τα στάδια παραγωγής (πρέσες, βαφείο, μονάδες συναρμολόγησης, κτλ.) και απασχολεί 7.300 εργαζομένους. Παράλληλα 860 ρομπότ «απασχολούνται» στο τμήμα κατασκευής των αμαξωμάτων και 54 ρομπότ στο βαφείο. Το Melfi αποτελεί ένα παράδειγμα τεχνολογικής εξέλιξης και καινοτομίας. Ήταν η πρώτη μονάδα που εφάρμοσε ένα νέο είδος οργάνωσης με αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων και ενσωμάτωση των λειτουργιών βάση των αναγκών παραγωγής. Στη συνέχεια ανέπτυξε τη συνδεσιμότητα μέσα στη γραμμή παραγωγής διατηρώντας πάντα την αρχή του «lean production» για μέγιστη αποδοτικότητα. Πλέον το Melfi έχει περάσει στη φιλοσοφία της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης όπου η τεχνολογία με τον ανθρώπινο παράγοντα να βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία για μέγιστη απόδοση, ποιότητα και ασφάλεια για το προσωπικό και το περιβάλλον.

[Πηγή: FCA]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube