Το Lexus LF-A γίνεται 10 ετών και σβήνει τούρτα γενεθλίων! [video]

Το Lexus LF-A γίνεται 10 ετών και σβήνει τούρτα γενεθλίων! [video]

Το υπεραυτοκίνητο της Lexus δεν δυσκολεύτηκε να σβήσει τα 10 κεράκια με την εξάτμισή του.

Το LFA, το πρώτο υπεραυτοκίνητο της Lexus, συμπλήρωσε 10 χρόνια από το ξεκίνημα της παραγωγής του, και η ιαπωνική φίρμα οργάνωσε ένα ξεχωριστό πάρτι γενεθλίων.

Στο βίντεο της Lexus, ένα μπλε LF-A σβήνει την τούρτα με τα 10 κεράκια χρησιμοποιώντας τις κεντρικά τοποθετημένες τριπλές απολήξεις της εξάτμισής. Το περιβάλλον έχει χαμηλό φωτισμό και ένα πιάνο παίζει απαλή μουσική φτιάχνοντας ατμόσφαιρα. Φυσικά, όλοι περιμένουν να ακούσουν τον χαρακτηριστικό ήχο του ατμοσφαιρικού V10 που ως γνωστόν έχει τη δυνατότητα να μαρσάρει από το ρελαντί μέχρι τις 9.000 rpm σε μόλις 0,6". Η Lexus μας κάνει τη χάρη και τα κεράκια σβήνουν προτού το καταλάβουμε.

Lexus LFA

Ας δούμε όμως συνοπτικά την ιστορία του ιαπωνικού υπεραυτοκινήτου που εντυπωσίασε τόσο πολύ τον ειδικό τύπο με τις επιδόσεις, το στήσιμο και την τεχνολογία του.

Η εξέλιξη του Lexus LFA ξεκίνησε από το 2000 από λευκό χαρτί, με την ιαπωνική φίρμα να δίνει το ελεύθερο στους μηχανικούς και σχεδιαστές της για φτιάξουν ένα πραγματικό υπεραυτοκίνητο. Το πρώτο πρωτότυπο κατασκευάστηκε το 2003 και από το 2004 ξεκίνησαν οι δοκιμές στο Nürburgring Nordschleife. Το 2005 η Lexus παρουσίασε τη σχεδιαστική μελέτη LF-A στο Detroit NAIAS, ενώ εξελιγμένα πρωτότυπα ακολούθησαν το 2007 (LF-A) και το 2008 (LF-A Roadster).

Στο Tokyo Motor Show του 2009, η Lexus επιβεβαίωσε πως το LF-A θα βγει στην παραγωγή παρουσιάζοντας το μοντέλο στην τελική του μορφή. Η παραγωγή του LF-A ξεκίνησε στο εργοστάσιο Motomachi στα τέλη του 2010, με ένα αυτοκίνητο την ημέρα. Μόλις 500 Lexus LF-A βγήκαν από τη γραμμή παραγωγής, και κάθε ένα από αυτά φέρει την υπογραφή του τεχνικού που συναρμολόγησε τον κινητήρα.

Κάτω από το καπό του LF-A βρίσκόταν ένας ολοκαίνουργιος ατμοσφαιρικός κινητήρας V10 4,8 λίτρων με απόδοση 560 PS στις 8.700 rpm, που εξελίχθηκε σε συνεργασία με την Yamaha. Η κίνηση μεταδιδόταν στους πίσω τροχούς μέσω σειριακού κιβωτίου 6 σχέσεων επιτρέποντας επιτάχυνση 0-100 km/h σε 3,7" και τελική ταχύτητα 325 km/h. Το σασί ήταν κατασκευασμένο από CFRP (αντί για το αλουμινένιο που χρησιμοποιούσαν τα πρωτότυπα) διατηρώντας το βάρος χαμηλά, ενώ τα φρένα είχαν carbon-κεραμικούς δίσκους.

Για ακόμα πιο επιθετικό στήσιμο, υπήρχε η έκδοση Nürburgring Package σε περιορισμένη παραγωγή 50 αυτοκινήτων, που περιλάμβανε ελαφρύτερους τροχούς με ελαστικά επιδόσεων, επιπλέον αεροδυναμικά στοιχεία (σπλίτερ, πτερύγια και σταθερή αεροτομή), χαμηλωμένη ανάρτηση κατά 10 mm και αύξηση της ισχύος στους 570 PS. Αυτή η έκδοση έθεσε το 2011 το νέο ρεκόρ αυτοκινήτου παραγωγής στο Nürburgring, με χρόνο 7:14.64.

Η παραγωγή των 500 μονάδων του Lexus LF-A ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2012, χωρίς το μοντέλο να αποκτήσει άμεσο αντικαταστάτη.

[Πηγή: Lexus]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube