Λετονία: Αν πιαστείς να οδηγείς μεθυσμένος το αυτοκίνητό σου πάει... Ουκρανία

Λετονία: Αν πιαστείς να οδηγείς μεθυσμένος το αυτοκίνητό σου πάει... Ουκρανία

Μια ομολογουμένως πρωτότυπη ιδέα εφαρμόζει η Λετονία για να βοηθήσει την Ουκρανία στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Υπάρχουν αδικήματα στα οποία ο νόμος σε διάφορες χώρες προβλέπει την κατάσχεση του αυτοκινήτου. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα κατασχεθέντα αυτοκίνητα καταλήγουν σε κάποια μάντρα μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση ή οδηγούνται σε δημοπρασία. 

Ωστόσο, η Λετονία έχει υιοθετήσει μια άλλη πρακτική. Αντί να πουλήσει τα κατασχεθέντα αυτοκίνητα, η κυβέρνηση τα στέλνει στον ουκρανικό στρατό. Το πρόγραμμα που εγκρίθηκε πρόσφατα από τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Λετονίας, χρησιμοποιεί αυτοκίνητα που κατασχέθηκαν μετά από συλλήψεις οδηγών που οδηγούσαν σε κατάσταση μέθης. Προτάθηκε από τον πρωθυπουργό της Λετονίας, Krisjanis Karin, και υποστηρίχθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αυτή τη στιγμή προετοιμάζει το πρόγραμμα.

Η ιδέα προήλθε από ένα λετονικό κοινωνικό κίνημα, το οποίο έχει ήδη παραδώσει περισσότερα από 1.000 αυτοκίνητα στον ουκρανικό στρατό. «Τώρα βλέπουν μια έλλειψη αυτοκινήτων που τους εμποδίζει να συνεχίσουν αυτή τη δραστηριότητα», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. «Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι τα κατασχεμένα αυτοκίνητα από μεθυσμένους οδηγούς στη Λετονία θα συμπλήρωναν αυτή τη σπουδαία πρωτοβουλία».

Στη Λετονία, οι μεθυσμένοι οδηγοί απειλούνται με κατάσχεση αυτοκινήτου αν στο αίμα τους ανιχνευτεί αλκοόλ άνω του 1,5 mg/dL (0,15%). Αρχικά τα αυτοκίνητα δημοπρατούνταν από την Υπηρεσία Δημοσίων Εσόδων. Ωστόσο, με βάση τη νέα πρόταση, αυτά θα διατίθενται δωρεάν στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ένας αριθμός φιλανθρωπικών οργανώσεων έχουν δωρίσει χρήματα, προμήθειες ή οχήματα στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας. Αγροτικά φορτηγά, επαγγελματικά οχήματα και σχεδόν οτιδήποτε κυκλοφορεί έχουν σταλεί στη χώρα και έχουν μετασκευαστεί για στρατιωτική χρήση. Σε πόλεις όπως το Lviv, οι εθελοντές συγκολλούν χαλύβδινες πλάκες και άλλες ενισχύσεις στα οχήματα πριν τα στείλουν στη μάχη.

Παράλληλα, κατασκευαστές όπως η Ferrari, η Porsche και η Nissan έχουν δωρίσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ ο καθένας, ενώ άλλοι βοήθησαν στη μεταφορά αγαθών. Την ίδια στιγμή, εταιρείες όπως η Ford, η Honda, η Toyota και η Lamborghini έχουν αναστείλει τις εμπορικές και βιομηχανικές δραστηριότητές τους στη Ρωσία μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube