Κρίση ηγεσίας στη Volkswagen

Κρίση ηγεσίας στη Volkswagen

Ο πρόεδρος του γκρουπ VW Ferdinand Piëch με δηλώσεις του υπονομεύει το διευθύνοντα σύμβουλο Martin Winterkorn που δηλώνει ότι δεν θα πέσει αμαχητί.

H Volkswagen έχει βυθιστεί σε βαθύτατη κρίση ηγεσίας, ύστερα από τη γνωστοποίηση από το διευθύνοντα σύμβουλό της Martin Winterkorn, το Σάββατο, ότι θα πολεμήσει να παραμείνει στη θέση του, ακόμη κι αν ο Ferdinand Piëch, ο πρόεδρος του γκρουπ VW, αποσύρει την εμπιστοσύνη προς το άτομό του.

Ο Piëch, που έχει δαπανήσει σχεδόν 22 χρόνια από την καριέρα του στο τιμόνι της VW, από τα οποία εννέα ως διευθύνων σύμβουλος, πήρε αποστάσεις από τον Winterkorn, ανέφερε το Der Spiegel τη Μ. Παρασκευή, εκθέτοντας τη μεγάλη διάσταση στις απόψεις των δύο κορυφαίων ηγετών της VW. Οι παρατηρήσεις του Piëch ερμηνεύονται από τους αναλυτές ως υπονόμευση στις προοπτικές του διευθύνοντος συμβούλου να ανανεώσει το συμβόλαιό του που λήγει τον Δεκέμβριο του 2016 και στη συνέχεια να γίνει ο ίδιος πρόεδρος όταν ο Piëch συνταξιοδοτηθεί.

Αυτά συμβαίνουν, καθώς  το γκρουπ VW προσπαθεί να περικόψει δισεκατομμύρια ευρώ από δαπάνες για να ενδυναμώσει την κερδοφορία της στο κύριο πεδίο δραστηριοποίησής του, στον τομέα αυτοκινήτων της VW. Περιστολή που έχει δρομολογηθεί ήδη από το 2013 και περιλαβάνει μέχρι και κατάργηση μοντέλων. Ταυτόχρονα αγωνίζεται να οικοδομήσει μια συνεργασία μακράς πνοής με κατασκευαστές φορτηγών για να αναθερμάνει τις πωλήσεις και να δράσει στο κατάλληλο momentum στην αγορά των ΗΠΑ.

O Winterkorn, που στην οκτάχρονη βασιλεία του επέβλεψε τη μετατροπή της VW από ένα χειμαζόμενο γκρουπ από το υψηλό κόστος εργασίας σε έναν από τους πιο πετυχημένους κατασκευαστές παγκοσμίως, δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη θέση του και νιώθει ότι ενθαρρύνεται από την υποστήριξη ισχυρών συμμάχων, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές μέσα από τη VW. Εκπρόσωπος της Volkswagen αρνήθηκε να σχολιάσει την αναφορά, ενώ και το γραφείο του Piëch στο Salzburg στην Αυστρία δεν γύρισε πίσω το τηλεφώνημα, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ανέφερε νωρίτερα σήμερα, ότι ο Winterkorn δεν θα επέτρεπε στο εαυτό του να αποχωρήσει από τη VW, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές που αναφέρθηκαν στην πετυχημένη πορεία του ως διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας. Υπό την ηγεσία του Winterkor, η VW διευρύνθηκε από οκτώ σε δώδεκα φίρμες, υπερδιπλασίασε τα εργοστάσια κατασκευής, φτάνοντάς τα πάνω από 100 και αύξησε τις πωλήσεις κατά 64%, στον αριθμό ρεκόρ των 10,1 εκατ. μονάδων το 2014.

Το κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας, εκεί όπου εδρεύει η VW και το οποίο κατέχει το ένα πέμπτο των ψήφων στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, όπως και οι επικεφαλής των συνδικάτων που αντιπροσωπεύουν τα μισά από τα 20 μέλη του ελεγκτικού συμβουλίου της VW, υποστήριξαν ανοιχτά τον Winterkorn τη Μ. Παρασκευή. Μαζί δε διαθέτουν τον πλήρη έλεγχο του σώματος που είναι επιφορτισμένο με το να προσλαμβάνει ή να απομακρύνει στελέχη της εταιρείας. Και σημαντικές αποφάσεις όπως για την κατασκευή και το κλείσιμο εργοστασίων απαιτείται πλειονοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων. Βέβαια, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι ο πρόεδρος της VW έχει βαρύ ιστορικό υπονόμευσης στελεχών της εταιρείας και μάλιστα «πετυχημένο».

Σε μια συνέντευξη στη The Wall Street Journal που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2006, ο Piëch, ήδη πρόεδρος του ελεγκτικού συμβουλίου τότε, είχε πει ότι αποτελούσε «ανοιχτό ζήτημα» εάν η σύμβαση του τότε διευθύνοντος συμβούλου Bernd Pischetsrieder θα παραταθεί λόγω της αντιπολίτευσης από τους εκπροσώπους των εργατικών ενώσεων. Τον Νοέμβριο του 2006, η VW ανακοίνωσε ότι ο Pischetsrieder συμφώνησε να παραιτηθεί και το 2007 εγκατέστησε στη θέση του τον Winterkorn, τότε στενό σύμμαχο του Piëch και επικεφαλής της Audi.

Το 2009, ο Piëch δημοσίως έβλαψε τη φήμη του Wendelin Wiedeking, διευθύνοντος συμβούλου της Porsche και του Holger Haerter, οικονομικού διευθυντή. Και τα δύο στελέχη υποχρεώθηκαν σε παραίτηση μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

[Πηγή Automotive News Europe]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube