Κωλοτούμπα Renault για την Ampère που ανταγωνίζεται την Tesla

Κωλοτούμπα Renault για την Ampère που ανταγωνίζεται την Tesla

Με δελτίο Τύπου, η Renault ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την αρχική δημόσια πρόσκληση της θυγατρικής της για τα EV, Ampère.

Renault, Ampère

Επισήμως δημιουργημένη την 1η Νοεμβρίου 2023, η Ampère είναι το τμήμα της Renault που εξειδικεύεται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και στο software.

Η Ampère είναι μια ανεξάρτητη οντότητα και η επιθυμία του Ρόμβου ήταν να την εισαγάγει στο χρηματιστήριο. Η ιδέα ήταν να προωθηθεί καλύτερα αυτός ο τομέας δραστηριότητας εντός του ομίλου και να αντληθούν νέα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της ηλεκτρικής μετάβασης. Η αποτίμηση της Ampère είχε υπολογιστεί μεταξύ οκτώ και δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ιδέα της Ampère είναι να αποτελέσει μια οντότητα με εξειδίκευση στα ηλεκτρικά και κουλτούρα start-up που να επιτρέπει τη συνεχή καινοτομία

Renault, Ampère

Αλλά σε δελτίο Τύπου, ο Γάλλος κατασκευαστής ανακοινώνει ότι έχει εγκαταλείψει αυτό το πρότζεκτ, το οποίο συζητείται από το 2022 και το οποίο προγραμματιζόταν να πραγματοποιηθεί κατά το πρώτο 6μηνο του 2024. Η Renault ωστόσο, είχε ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι θα εισήγαγε την Ampère στο χρηματιστήριο ανάλογα με τις συνθήκες. Σύμφωνα με το δελτίου Τύπου, αυτές «δεν συνηγορούν για να συνεχίσουν τη διαδικασία IPO και να εξυπηρετήσουν καλύτερα τα συμφέροντα του Ομίλου Renault, των μετόχων του και της Ampère».

Η Renault ωστόσο, δεν αμφισβητεί την ίδια την ύπαρξη της Ampère, υποδεικνύοντας ότι το στρατηγικό της σχέδιο Renaulution είναι «αυτοχρηματοδοτούμενο». Η ρητή αναμόρφωση του ομίλου από τον Luca de Meo έδωσε τη δυνατότητα στο γαλλικό γκρουπ να «δημιουργήσει μετρητά για να χρηματοδοτήσει το μέλλον του, περιλαμβανομένης της ανάπτυξης της Ampère». Τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα ταμειακών ροών έπεισαν τη Renault να μην εισαγάγει την Ampère στο χρηματιστήριο.

Renault, Ampère

Ο όμιλος Renault θα χρηματοδοτήσει έτσι την ανάπτυξη της Ampère μέχρι να φτάσει σε οικονομική ισορροπία, κάτι που προβλέπεται για το 2025. Μια μικρή καθυστέρηση, διότι η Ampère αποτελεί τελικά μια συγκέντρωση πρότζεκτ, μοντέλων, εργοστασίων και υπαρχόντων εργαζομένων! Ως εκ τούτου, η αρχική επένδυση ήταν περιορισμένη.

Η ιδέα της Ampère είναι να αποτελέσει μια οντότητα με εξειδίκευση στα ηλεκτρικά που να είναι πιο «ανταγωνιστική και ευέλικτη» σύμφωνα με τα λόγια του Luca de Meo, με «μια κουλτούρα start-up που να επιτρέπει τη συνεχή καινοτομία». 

Renault, Ampère

Η Renault επιθυμεί έτσι να ανταγωνιστεί καλύτερα νέους παίκτες όπως η Tesla. Ωστόσο, ονειρευόταν την ίδια οικονομική ευφορία, που θα μπορούσαμε να δούμε στη συνέχεια και με άλλες, νέες φίρμες στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube