Κλοπή καταλυτών: Εξελίσσεται σε νέα παγκόσμια μάστιγα! [video]

Κλοπή καταλυτών: Εξελίσσεται σε νέα παγκόσμια μάστιγα! [video]

Η κλοπή καταλυτών δεν είναι κάτι νέο. Ωστόσο, ευκαιρίας δοθείσης λόγω Covid, εξελίσσεται στην απόλυτη μάστιγα σε παγκόσμιο επίπεδο!

Οι υψηλές τιμές των πολύτιμων μετάλλων (πλατίνα, ρόδιο, παλλάδιο) που εμπεριέχουν οι καταλύτες των αυτοκινήτων, σε συνδυασμό με την ακινησία των περισσότερων οχημάτων παγκοσμίως λόγω της πανδημίας, προσέφεραν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία στους «ελαφροχέρηδες» ανά την υφήλιο ώστε να δράσουν ανενόχλητοι «ξηλώνοντας» τους καταλύτες των αυτοκινήτων... κατά ριπάς!

Σε μερικά λεπτά οι δράστες, σηκώνουν το αυτοκίνητο, με ένα τροχό κόβουν τον καταλύτη και... γίνονται καπνός. Κατόπιν ξηλώνουν τα πολύτιμα μέταλλα και τα πωλούν σε εταιρείες ανακύκλωσης, οι οποίες μάλιστα, όπως συμβαίνει τον τελευταίο καιρό στις ΗΠΑ, δε διστάζουν να διαφημίζουν την αγορά των… κλοπιμαίων έως και 500 δολάρια το κομμάτι.

Στη Νέα Υόρκη, η αστυνομία ανέφερε προ ολίγων ημερών, ότι οι κλοπές καταλυτών έχουν 8πλασιαστεί σε σχέση με το 2020, με τους «ελαφροχέρηδες» να προτιμούν μάλιστα SUV και ή pick-up λόγω μεγαλύτερων καταλυτών. Ανάλογη είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες πόλεις των ΗΠΑ, ενώ το θέμα απασχολεί έντονα και τους Βρετανούς από το 2019. Χρονιά που είδαν για πρώτη φορά να καταγράφονται πάνω από 3.000 περιστατικά κλοπής καταλυτών.

cat

Που οφείλεται όμως αυτή η παγκόσμια έξαρση; Μα φυσικά στην άνοδο τιμών των πολύτιμων μετάλλων που κυριολεκτικά πλέον κοστίζουν περισσότερο από χρυσάφι. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η τιμή του παλλάδιου έχει σημειώσει την τελευταία πενταετία αύξηση μεγαλύτερη του 500% και έχει φθάσει να πωλείται σήμερα προς 2.500 δολάρια η ουγκιά. Ακόμα μεγαλύτερη αύξηση έχει σημειώσει η αξία του ρόδιου τα τελευταία χρόνια, με τη σημερινή τιμή του να κυμαίνεται στα 21.900 δολάρια η ουγκιά.

Ανάλογα περιστατικά καταγράφονται ολοένα και συχνότερα τους τελευταίους μήνες και στη χώρα μας. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι περιπτώσεις όπου η δράση των κυκλωμάτων έχει καταγραφεί από κάμερες ασφαλείας, παρουσιάζοντας τους τρόπους που έχουν βρει οι δράστες να αφαιρούν τον καταλύτη μέσα σε λίγα λεπτά, χωρίς να διστάσουν πολλές φορές να κόψουν, σπάσουν ή ακόμα και να ξηλώσουν ολόκληρο το σύστημα εξάτμισης, προκαλώντας έτσι ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στα αυτοκίνητα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube