Κινέζοι στο επίκεντρο εντάσεων ανάμεσα σε Μεξικό και ΗΠΑ

Κινέζοι στο επίκεντρο εντάσεων ανάμεσα σε Μεξικό και ΗΠΑ

Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία εντείνει τις δραστηριότητές της στο Μεξικό, τόσο όσον αφορά την παραγωγή αυτοκινήτων όσο και μπαταριών. Κάτι που ενοχλεί σοβαρά τους Αμερικανούς.

Μεξικό

Αρκετοί Κινέζοι κατασκευαστές διερευνούν αυτήν τη στιγμή τη δυνατότητα δημιουργίας εργοστασίου συναρμολόγησης στο Μεξικό. Αυτή είναι η περίπτωση των MG, BYD και Chery.

Ειδικότερα, η MG έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην αγορά του Μεξικού με την προσφορά θερμικών και ηλεκτρικών μοντέλων, με το Μεξικό να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας κινεζικών οχημάτων πίσω από τη Ρωσία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να εμποδίσουν άμεσα το Μεξικό να καλωσορίσει τις κινεζικές επενδύσεις. Οπότε αναζητά τρόπους...

Μεξικό
Το Μεξικό μπόρεσε να αξιοποιήσει την ανάδειξή του ως κόμβου παραγωγής «με συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που προσφέρουν εγγυημένη πρόσβαση σε περισσότερες από 50 ξένες χώρες», σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ.

Το Μεξικό κατέχει στρατηγική θέση. Τόσο για τη μεγάλη τοπική αγορά του, αλλά και διότι επιτρέπει τη διανομή αυτοκινήτων τόσο στη Νότια Αμερική όσο και στη Βόρεια Αμερική. Μέσα σε είκοσι χρόνια, το Μεξικό έχει γίνει σημαντικός παραγωγός αυτοκινήτων και κατέχει την έβδομη θέση στον κόσμο. Σχεδόν κάθε κατασκευαστής που υπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει κι ένα εργοστάσιο στο Μεξικό, είτε είναι Αμερικανός, Ιάπωνας, Κορεάτης ή Ευρωπαίος.

Αλλά όταν πρόκειται για Κινέζους κατασκευαστές, αυτά τα νέα πρότζεκτ αντιμετωπίζονται αρνητικά από την Ουάσιγκτον, η οποία τα βλέπει ως σαφή παράκαμψη του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού.

Ειδικά από τη στιγμή που οι Κινέζοι κατασκευαστές μπαταριών βρίσκονται επίσης στην ίδια τροχιά. Οι Financial Times αναφέρουν μια επένδυση 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων από έναν Κινέζο κατασκευαστή μπαταριών του οποίου το όνομα παραμένει άγνωστο, αλλά μάλλον πρόκειται για την CATL.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να εμποδίσουν άμεσα το Μεξικό να καλωσορίσει τις κινεζικές επενδύσεις. Αλλά η αμερικανική κυβέρνηση αναμφίβολα θα αναζητήσει τρόπο να μπλοκάρει αυτή την πύλη στην εγχώρια αγορά της.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube