Jaguar Land Rover: Δάνειο £500 εκατ. με κυβερνητική εγγύηση

Jaguar Land Rover: Δάνειο £500 εκατ. με κυβερνητική εγγύηση

Για την εξέλιξη αποκλειστικά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.

Η Jaguar Land Rover έλαβε εγγύηση δανείου ύψους 500 εκατομμυρίων στερλινών από την κυβέρνηση, με σκοπό να προχωρήσει στην εξέλιξη και κατασκευή αποκλειστικά ηλεκτρικών αυτοκινήτων. 

Το αμοιβαίο κεφάλαιο- αν και δεν αποτελεί δάνειο αυτό καθαυτό- θα επιτρέψει στην Jaguar Land Rover να εξασφαλίσει εύκολα την πίστωση και την άμεση χρηματοδότηση προκειμένου να «στηρίξει τον σχεδιασμό και την κατασκευή της επόμενης γενιάς ηλεκτρικών οχημάτων και των εξαγωγικών τους δραστηριοτήτων». Αυτό σημαίνει στην πραγματικότητα ότι στην απίθανη περίπτωση που η JLR θα αθετήσει την εξόφληση του δανείου, η κυβέρνηση θα παρέμβει και θα είναι αυτή που θα επιφορτιστεί με το ανάλογο κόστος.

Νωρίτερα το μήνα, η JLR ανακοίνωσε ότι η νέα γενιά της XJ θα είναι ηλεκτροκίνητη και θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο του Castle Bromwich της εταιρείας στο West Midlands.

Η εγγύηση ύψους £500 εκατ. εκδίδεται από το UK Export Finance, το κρατικό πρακτορείο εξαγωγικών πιστώσεων, το οποίο στοχεύει να «εξασφαλίσει ότι καμία βιώσιμη εξαγωγή του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα αποτύχει λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, ενώ τονίζεται πως δεν θα υπάρχει καθαρό κόστος για τον φορολογούμενο».

Η Jaguar Land Rover έχει υποστεί μια σειρά αποτυχιών κατά το τελευταίο έτος περίπου, καταγράφοντας μεγάλες οικονομικές ζημιές και ανακοινώνοντας ότι θα καταργήσει 4.500 θέσεις εργασίας από το εργατικό δυναμικό της στο Ηνωμένο Βασίλειο που συνολικά απαριθμεί 40.000 εργαζόμενους. Η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει τις φθίνουσες πωλήσεις στην κινεζική αγορά, τις επιπτώσεις ενός άτακτου Brexit αλλά και την πτώση πωλήσεων των αυτοκινήτων της με κινητήρες ντίζελ. 

Ωστόσο κατάφερε να... βάλει γκολ στους γερμανούς κυρίως αντιπάλους της, δημιουργώντας πριν από όλους την ηλεκτρική I-Pace και να την βάλει στην κυκλοφορία ένα χρόνο νωρίτερα από τα Audi e-tron και Mercedes EQC.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube