node/35993

Jaguar Land Rover: Δάνειο £500 εκατ. με κυβερνητική εγγύηση

Για την εξέλιξη αποκλειστικά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.

Η Jaguar Land Rover έλαβε εγγύηση δανείου ύψους 500 εκατομμυρίων στερλινών από την κυβέρνηση, με σκοπό να προχωρήσει στην εξέλιξη και κατασκευή αποκλειστικά ηλεκτρικών αυτοκινήτων. 

Το αμοιβαίο κεφάλαιο- αν και δεν αποτελεί δάνειο αυτό καθαυτό- θα επιτρέψει στην Jaguar Land Rover να εξασφαλίσει εύκολα την πίστωση και την άμεση χρηματοδότηση προκειμένου να «στηρίξει τον σχεδιασμό και την κατασκευή της επόμενης γενιάς ηλεκτρικών οχημάτων και των εξαγωγικών τους δραστηριοτήτων». Αυτό σημαίνει στην πραγματικότητα ότι στην απίθανη περίπτωση που η JLR θα αθετήσει την εξόφληση του δανείου, η κυβέρνηση θα παρέμβει και θα είναι αυτή που θα επιφορτιστεί με το ανάλογο κόστος.

Νωρίτερα το μήνα, η JLR ανακοίνωσε ότι η νέα γενιά της XJ θα είναι ηλεκτροκίνητη και θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο του Castle Bromwich της εταιρείας στο West Midlands.

Η εγγύηση ύψους £500 εκατ. εκδίδεται από το UK Export Finance, το κρατικό πρακτορείο εξαγωγικών πιστώσεων, το οποίο στοχεύει να «εξασφαλίσει ότι καμία βιώσιμη εξαγωγή του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα αποτύχει λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, ενώ τονίζεται πως δεν θα υπάρχει καθαρό κόστος για τον φορολογούμενο».

Η Jaguar Land Rover έχει υποστεί μια σειρά αποτυχιών κατά το τελευταίο έτος περίπου, καταγράφοντας μεγάλες οικονομικές ζημιές και ανακοινώνοντας ότι θα καταργήσει 4.500 θέσεις εργασίας από το εργατικό δυναμικό της στο Ηνωμένο Βασίλειο που συνολικά απαριθμεί 40.000 εργαζόμενους. Η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει τις φθίνουσες πωλήσεις στην κινεζική αγορά, τις επιπτώσεις ενός άτακτου Brexit αλλά και την πτώση πωλήσεων των αυτοκινήτων της με κινητήρες ντίζελ. 

Ωστόσο κατάφερε να... βάλει γκολ στους γερμανούς κυρίως αντιπάλους της, δημιουργώντας πριν από όλους την ηλεκτρική I-Pace και να την βάλει στην κυκλοφορία ένα χρόνο νωρίτερα από τα Audi e-tron και Mercedes EQC.

node/39640

Γιατί κάποιος να αγοράσει 5 Mercedes-Benz SLR McLaren; [video]

Ο Manny Khoshbin βγάζει τις SLR του για βόλτα και για μια αναμνηστική φωτογραφία.

Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2020 | Επικοινωνία

Γιατί κάποιος να αγοράσει 5 Mercedes-Benz SLR McLaren; [video]

Ο Manny Khoshbin, γνωστός επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον κλάδο του real estate, τα τελευταία χρόνια αρέσκεται στο να παρουσιάζει μέσω YouTube την πανάκριβη συλλογή υπεραυτοκινήτων που διατηρεί στο γκαράζ του. Ανάμεσα σε σπάνια μοντέλα όπως ειδικές εκδόσεις των Bugatti Veyron, Bugatti Chiron, Pagani Huayra κ.α., είναι και κάτοχος όχι μίας, αλλά πέντε (!) Mercedes-Benz SLR McLaren.

Στο τελευταίο του βίντεο, ο Khoshbin έβγαλε τις πέντε SLR από το γκαράζ με σκοπό να τις τραβήξει μια ομαδική φωτογραφία σε διπλανή αλάνα. Με αφορμή τη φωτογράφιση, κάθε SLR έκανε μια σύντομη βόλτα ώστε να λειτουργήσει ο κινητήρας καθώς από ότι καταλαβαίνουμε τα αυτοκίνητα περνούν το μεγαλύτερο χρόνο της ζωής τους σε ακινησία. Όπως λέει και ο ίδιος «Λοιπόν παιδιά, έχω πέντε από αυτές και πρέπει να τις οδηγώ!».

Να θυμίσουμε πως η Mercedes-Benz SLR McLaren ήταν ο πρώτος καρπός συνεργασίας των δύο εταιρειών που για πολλά χρόνια συμμάχησαν στην Formula 1. Το αυτοκίνητο παρουσιάστηκε σε μορφή πρωτοτύπου το 1999 ενώ η έκδοση παραγωγής ακολούθησε το 2003 με ανθρακονημάτινο αμάξωμα. Κάτω από το μακρύ καπό βρίσκεται ένας supercharged κινητήρας V8 5,4 λίτρων με απόδοση 626 PS και 780 Nm (στην "απλή" έκδοση). Μεταξύ 2003 και 2010, κατασκευάστηκαν συνολικά 2.157 μονάδες της SLR.

SLR

Οι δύο από τις SLR του Kohoshbin είναι εκδόσεις Roadster και οι υπόλοιπες τρεις Coupe, ενώ έχουν διαφοροποιήσεις όσον αφορά το συνδυασμό εξωτερικών και εσωτερικών αποχρώσεων. Αν και έχουν αρκετά χρόνια στην πλάτη τους, τα μοντέλα έχουν διατηρήσει τον εξωτικό τους χαρακτήρα. Το μόνο πρόβλημα που φαίνεται να ισχύει για όλες τις SLR είναι το υδραυλικό σύστημα με το οποίο ανοίγουν οι πόρτες, το οποίο δε λειτουργεί το ίδιο αποδοτικά μετά από 15 χρόνια.

Αν αναρωτιέστε γιατί ο Manny Khoshbin αγόρασε 5 SLR, όπως έχει αποκαλύψει σε παλαιότερο βίντεο λόγος είναι απλός - εκτός του ότι είναι ένα από τα αυτοκίνητα που του αρέσουν πολύ και ήθελε να το έχει σε διαφορετικά χρώματα, πιστεύει πως η αξία του θα ανέβει στο χρηματιστήριο των υπεραυτοκινήτων (όπως έγινε με τις ανταγωνιστικές Porsche Carrera GT και Ferrari Enzo από την ίδια χρονική περίοδο) οπότε βλέπει την αγορά τους ως επένδυση. Πάντως για να ξέρετε, η αγαπημένη του SLR είναι η λευκή Roadster.

node/39637

100 χρόνια Mazda: Κατεβάστε δωρεάν το βιβλίο-αφιέρωμα

Όλη η ιστορία της μάρκας σε ένα βιβλίο που μπορείτε να το αποκτήσετε δωρεάν. 

Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2020 | Επικοινωνία

100 χρόνια Mazda: Κατεβάστε δωρεάν το βιβλίο-αφιέρωμα

H Mazda ιδρύθηκε το 1920 και οδηγήθηκε από την τόλμη, την αμφισβήτηση της κοινής πρακτικής και την αναζήτηση νέων δρόμων στους τομείς της μηχανολογίας και του σχεδιασμού.

Σε όλη αυτή τη διαδρομή, η Mazda κατέγραψε σημαντικές διακρίσεις. Ήταν η πρώτη Ασιατική μάρκα που κέρδισε το Le Mans το 1991. Παρουσίασε το εμβληματικό Cosmo Sport 110S, τον περιστροφικό κινητήρα σε μοντέλο μαζικής παραγωγής και δημιούργησε ένα παγκόσμιο best-seller: το διθέσιο roadster Mazda MX-5, με πάνω από ένα εκατομμύριο πωλήσεις από το λανσάρισμά του το 1989. Είναι η μάρκα που παρουσίασε τον πρώτο βενζινοκινητήρα στον κόσμο που συνδυάζει τις τεχνολογίες αυτανάφλεξης με συμπίεση, και ανάφλεξη με σπινθήρα, τον κινητήρα Skyactiv-X.

Όλη η ιστορία της θρυλικής μάρκας που ακολουθεί το ασυμβίβαστο και προκαλεί το κατεστημένο, φιλοξενείται σε ένα πολύ όμορφο αφιέρωμα που ετοιμάστηκε από την Mazda Motor Europe. Ξεκινώντας από την πόλη καταγωγής της μάρκας, την ηρωική Χιροσίμα, οι σελίδες του βιβλίου μας ξεναγούν σε όλα τα σημαντικά γεγονότα που χάραξαν την αιωνόβια ιστορία της μάρκας. 

Μέσα σε 7 ενότητες φιλοξενείται όλη η διαδρομή της Mazda μέχρι το σήμερα.

Κατεβάστε το βιβλίο-αφιέρωμα στα 100 χρόνια της Mazda ΕΔΩ.

TAGS