ΗΠΑ: Η Toyota ηγείται στην αγορά, εμπρός από την GM!

ΗΠΑ: Η Toyota ηγείται στην αγορά, εμπρός από την GM!

Η Toyota βρίσκεται σε τροχιά για να επιτύχει ένα επίτευγμα και ταυτόχρονα να αναδειχτεί στον πρώτο ξένο όμιλο που θα γίνει ο ηγέτης της αμερικανικής αγοράς αυτοκινήτων, εμπρός από την General Motors.

Toyota Sales Dpt. USA

Το πολύ συγκεκριμένο και αναπάντεχο πλαίσιο της κρίσης των ημιαγωγών θα μπορούσε να προκαλέσει έναν μικρό σεισμό στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Και η General Motors να ξεπεραστεί από την Toyota στην κατάταξη των αυτοκινητικών ομίλων. Ένα κατόρθωμα, ιδίως αν αναλογιστούμε ότι η GM κατέχει την πρώτη θέση στην αγορά των ΗΠΑ από το... 1931!

Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, η Toyota παρέδωσε 1,86 εκατ. οχήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, εμπρός από την General Motors, η οποίας οι παραδόσεις ανήλθαν στα 1,78 εκατ. Ενώ οι πωλήσεις της GM αυξήθηκαν 0,1% το 9μηνο που μας πέρασε, το τελευταίο τρίμηνό του κατακρημνίστηκε! -33%! Αντίθετα, η Toyota σημείωσε άνοδο των πωλήσεών της με πάνω από 26% μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, με το τρίτο 3μηνο να είναι και αυτό θετικό.

Πρόκειται για μια απλώς ιστορική κατάσταση που μπορεί να εξηγηθεί από τα σοβαρά προβλήματα εφοδιασμού που αντιμετωπίζουν οι μεγάλοι όμιλοι αυτοκινήτων. Ωστόσο, δεν βούλιαξαν όλοι με το ίδιο καράβι.

Toyota Dealership USA

Στο τέλος Σεπτεμβρίου, η GM διέθετε 128.757 αυτοκίνητα σε απόθεμα. Αυτό είναι σχεδόν τρεις φορές λιγότερο από το απόθεμα στο τέλος του πρώτου 3μήνου. Στην Toyota, ο μήνας Σεπτέμβριος έκλεισε με πτώση 22% και στοκ που συρρικνώθηκε στα 100.000 αυτοκίνητα. Τι σημαίνει αυτό σε επάρκεια; Σύμφωνα με τους συναδέλφους μας στον αμερικανικό Τύπο, όχι περισσότερο από 18 ημέρες!

Μια άλλη άμεση συνέπεια αυτών των ελλείψεων είναι ότι οι κατασκευαστές προτιμούν τα πιο κερδοφόρα μοντέλα. Και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στη μέση τιμή ενός νέου οχήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία πήγε από τις $41.528 στις $42.802 δολάρια σε ένα μήνα, σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Το μέσο ποσοστό πέρυσι ήταν μόλις… $36.000.

Προφανώς και δεν πρέπει να βιαστούμε να προδικάσουμε το τελικό αποτέλεσμα. Σαφώς, η τάση μπορεί να αντιστραφεί μέχρι το τέλος του έτους, με την κατάταξη να χαμογελά σε όποιον ξέρει πώς να διασφαλίσει αποτελεσματικότερα την προμήθεια σε ημιαγωγούς.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube