Iαπωνία: Από το 2035 τέλος τα συμβατικά αυτοκίνητα

Iαπωνία: Από το 2035 τέλος τα συμβατικά αυτοκίνητα

Ενα φιλόδοξο πρόγραμμα με στόχο τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός της χώρας. 

Η Ιαπωνία θέλει έως το 2035 να έχει σταματήσει πλήρως την πώληση αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης στο έδαφός της, σύμφωνα με ένα πρόγραμμα πράσινης ανάπτυξης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός της χώρας Yoshihide Suga. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος στους δρόμους της χώρας θα κυκλοφορούν μόνον ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οχήματα με κυψέλες υδρογόνου. 

Για τον Yoshihide Suga η πράσινη ανάπτυξη είναι η κίνηση εκείνη που από τη μια θα συμβάλλει στην αναζωογόνηση της οικονομίας της χώρας, αλλά και στο να μην μείνει πίσω η χώρα με όσα γίνονται στην Ευρώπη και την Κίνα. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Akio Toyoda: Η ραγδαία εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης απειλεί την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία

Η υλοποίηση του σχεδίου θα γίνει μέσα από γενναία φορολογικά κίνητρα σε όσους θελήσουν να επενδύσουν σε αυτές τις τεχνολογίας αλλά και με εξίσου γενναίες επιδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι πράσινες επενδύσεις θα φτάσουν το 2050 στα $1,8 τρισ. 

Όλα τα συμβατικά οχήματα θα αντικατασταθούν είτε από ηλεκτρικά, είτε από υβρδικά είτε από αυτοκίνητα με κυψέλες υδρογόνου. Ειδικά για τα τελευταία, η ιαπωνική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2030 η κατανάλωση υδρογόνου να έχει φτάσει τα 3 εκατ. τόνους, ενώ έως το 2050 ο στόχος έχει τεθεί στα 20 εκατ. τόνους. 

Σε ό,τι αφορά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η Ιαπωνία έχει θέσει ως στόχο έως το 2040 να παράγονται από αιολικά πάρκα 45GW. Παράλληλα η Ιαπωνία θέλει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ γενικότερα να έχει φτάσει έως το 2050 το 60% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η χώρα. 

Η αλήθεια είναι πως αν η Ιαπωνία δεν προχωρήσει με γρήγορα βήματα προς την ηλεκτροκίνηση ενδέχεται να πληρώσει ακριβό τίμημα ειδικά στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας που είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας της. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube