node/37183

Η συγχώνευση FCA - PSA απειλεί με λουκέτο εργοστάσια στην Ευρώπη 

Παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις, η ανάλυση των αριθμών δείχνει πως «η άσκηση δεν βγαίνει». 

Η Fiat Chrysler Automobiles και ο όμιλος PSA δήλωσαν ότι δεν θα κλείσουν τα εργοστάσια εάν συγχωνευθούν, αλλά αυτή η υπόσχεση είναι πιθανό να μην τηρηθεί καθώς αν συνεχίσουν ως έχουν θα παράγουν πολύ περισσότερα αυτοκίνητα από όσα θα πωλούν.  

Οι εταιρείες ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα δημιουργήσουν νέα εταιρεία αξίας $ 50 δισ., η οποία θα ξεπεράσει τη Hyundai, τη General Motors, τη Ford και τη Honda για να γίνει η No.4 στον κόσμο, με βάση τα 8,7 εκατομμύρια οχήματα που πωλήθηκαν πέρυσι.

Η FCA και η PSA θα έχουν δυναμικότητα παραγωγής 14 εκατομμυρίων οχημάτων, ανέφεραν οι προβλέψεις της LMC Automotive. Όμως, η αυτοκινητοβιομηχανία έχει εισέλθει σε κάμψη. Ειδικότερα η ευρωπαϊκή αγορά μικρών αυτοκινήτων, όπου τόσο το PSA όσο και το FCA είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες, βρίσκεται υπό πίεση.
Υπό αυτές τις συνθήκες, αν ο νέος όμιλος δουλεύει με πλήρη παραγωγικότητα θα βρεθεί με σχεδόν έξι εκατομμύρια αδιάθετα αυτοκίνητα παγκοσμίως, ανέφερε η LMC Automotive. 
Κάπως έτσι εργοστάσια σε ευρωπαϊκό έδαφος κινδυνεύουν με λουκέτο. 

Τα εργοστάσια χαμηλού όγκου στην Ευρώπη είναι όλο και πιο ευάλωτα, όπως το εργοστάσιο Kragujevac της FΙΑΤ στη Σερβία και τα εργοστάσια της Vauxhall στο Ellesmere Port και στο Luton στη Βρετανία, ανέφερε η LMC.

Τα εργατικά συνδικάτα και οι πολιτικοί έχουν ήδη εκφράσει ανησυχίες για απώλειες θέσεων εργασίας και τόσο η PSA όσο και η FCA απέκλεισαν το κλείσιμο εργοστασίων σε μια προσπάθεια να εξουδετερωθούν οι φόβοι.

Ωστόσο, η προθεσμία για την εκπλήρωση των στόχων εκπομπών ρύπων του 2021 και του 2025 στην Ευρώπη ασκεί πιέσεις στην FCA να υιοθετήσει τους πιο αποδοτικούς κινητήρες της PSA, θέτοντας σε κίνδυνο εργοστάσια κινητήρων της FCA στην Ευρώπη, κυρίως στην Ιταλία, αλλά και στην Πολωνία.

FΙΑΤ, Lancia και Alfa Romeo προμηθεύονται σήμερα τους κινητήρες τους από εργοστάσια σε Termoli και Pratola Serra στην Ιταλία, καθώς και το εργοστάσιο στην Bielsko-Biala στην Πολωνία.

Η FCA ανακοίνωσε ήδη ότι σκέφτεται να βγει από την αγορά των Minicars στην Ευρώπη, ενώ η PSA έχει το ήδη κάνει με τα Opel Adam και Karl, διότι κατέστη αντιοικονομικό να συμμορφωθούν αυτά με τις νέες νόρμες για τις εκπομπές ρύπων. Το ίδιο έκανε και η Ford με το Ka.

Συνολικά, το μερίδιο αγοράς των αυτοκινήτων στις κατηγορίες A και B αναμένεται να συρρικνωθεί στο 38% στην Ευρώπη μέχρι το 2021, από το 40% πέρυσι στο σύνολο της αγοράς.

node/40235

Σχεδιαστής μόδας θα πληρώσει στη Ferrari αποζημίωση €300.000 [video]

Παραποίησε και χρησιμοποίησε χωρίς την άδεια της Ferrari, αυτοκίνητά της σε επίδειξη μόδας. 

Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020 | Θοδωρής Τσίκας Επικοινωνία

Σχεδιαστής μόδας θα πληρώσει στη Ferrari αποζημίωση €300.000 [video]

O Ελβετός σχεδιαστής μόδας, Philipp Plein, καλείται με δικαστική απόφαση να πληρώσει αποζημίωση ύψους €300.000 στη Ferrari, αλλά και €25.000 για αμοιβή δικηγόρων, καθώς δικαστήριο του Μιλάνο έκρινε ότι παρατύπως χρησιμοποίησε αυτοκίνητα της ιταλικής φίρμας σε επίδειξη μόδας. 

Ο Philipp Plein πραγματοποίησε το 2017 μια επίδειξη μόδας στα... εφέ της οποίας συμπεριέλαβε αρκετά supercars και μοτοσικλέτες, στα οποία για να τα κάνει πιο εντυπωσιακά τοποθέτησε φώτα LED, αλλοιώνοντας ουσιαστικά την εικόνα των οχημάτων.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην αγωγή της Ferrari, ο σχεδιαστής μόδας χρησιμοποίησε τα αυτοκίνητα της εταιρείας χωρίς την άδειά της για διαφημιστικούς λόγους και για να προμοτάρει τις δημιουργίες του. 

Με βάση την απόφαση ο Plein υποχρεούται να αφαιρέσει από τον ιστότοπό του αλλά και από όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όλες τις φωτογραφίες και τα βίντεο στα οποία μπορεί να εμφανίζεται αυτοκίνητο ή το σήμα της Ferrari του, απειλούμενος με πρόστιμο €10.000 για κάθε φωτογραφία ή βίντεο που θα εμφανίζεται μετά την έκδοση της απόφασης. 

Η απόφαση για τις φωτογραφίες και τα βίντεο είναι άμεσα εκτελεστή, παρόλο που ο Plein άσκησε έφεση η οποία θα εκδικαστεί την άνοιξη του 2021. 

node/40232

Η ΕΕ έτοιμη να ανάψει το «πράσινο φως» στη συγχώνευση FCA και PSA

Η κοινή εταιρεία Stellantis που θα δημιουργηθεί θα είναι η 4η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο.

Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020 | Θοδωρής Τσίκας Επικοινωνία

Η ΕΕ έτοιμη να ανάψει το «πράσινο φως» στη συγχώνευση FCA και PSA

Η Fiat Chrysler και η PSA αναμένεται να πάρουν την οριστική έγκριση της ΕΕ για τη συγχώνευσή τους ύψους €38 δις, μια κίνηση που θα δημιουργήσει την 4η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο. 

Το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επισημοποιήσει τη δημιουργία της Stellantis, ενός ομίλου που προβλέπεται να αποκομήσει τεράστια κέρδη από κοινά δίκτυα πωλήσεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ενώ τα σχέδια προβλέπουν και ευρεία ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Κϊνα και στη Γηραία Ήπειρο. 

Η συγχώνευση ανακοινώθηκε στα τέλη του περασμένου έτους και θα ενώσει μάρκες όπως οι FΙΑΤ, Jeep, Dodge, Ram και Maserati με τις Peugeot, Opel και DS - ενώ στοχεύει σε ετήσιες περικοπές κόστους € 5 δις χωρίς να κλείσει εργοστάσια.

Για να μετριάσει τις αντιμονοπωλιακές ανησυχίες της ΕΕ, η PSA προσφέρθηκε να ενισχύσει την ιαπωνική αντίπαλη Toyota Motor Corp, με την οποία έχει μια κοινή επιχείρηση van, αυξάνοντας την παραγωγή και πωλώντας τα φορτηγά σε τιμή κόστους.

Η FCA και η PSA θα επιτρέψουν επίσης στους αντιπροσώπους τους σε ορισμένες πόλεις να επισκευάσουν ανταγωνιστικές μάρκες.

FCA και PSA δήλωσαν ότι ελπίζουν να ολοκληρώσουν τη συγχώνευση το πρώτο τρίμηνο του 2021. Μόλις τον περασμένο μήνα, η FCA και η PSA αναδιάρθρωσαν τους όρους της συμφωνίας τους για να εξοικονομήσουν χρήματα και αύξησαν τη στοχευμένη εξοικονόμηση κόστους λόγω της οικονομικής κρίσης λόγω του κορωνοϊού.

Οι εταιρείες δήλωσαν ότι περίπου το 40% της εξοικονόμησης θα προέλθει από έξοδα που σχετίζονται με προϊόντα, 40% από αγορές και 20% από άλλους τομείς, όπως μάρκετινγκ, πληροφορική και logistics.