Η κινεζική Geely αγόρασε το 7,6% της Aston Martin

Η κινεζική Geely αγόρασε το 7,6% της Aston Martin

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το ακριβές ποσό που πλήρωσε η Geely για να αποκτήσει το συγκεκριμένο μερίδιο στην Aston Martin.

H κινεζική Geely απέκτησε μερίδιο 7,6% στην Aston Martin, ολοκληρώνοντας έναν γύρο χρηματοδότησης που είδε τη βρετανική εταιρεία να συγκεντρώσει 654 εκατομμύρια λίρες στα ταμεία της.

Η Geely, η οποία κατέχει τις LEVC, Lotus, Volvo, Polestar, Lynk&Co, Zeekr και τη μισή Smart, εξέταζε το ενδεχόμενο συμμετοχής στην Aston Martin ήδη από το 2020, προτού η κοινοπραξία Yew Tree του Lawrence Stroll αναλάβει τον έλεγχο της εταιρείας.

Με την κίνηση αυτή, η Geely ενώνεται με άλλους υψηλού οικονομικού προφίλ μετόχους της Aston Martin, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF), το οποίο πήρε μερίδιο 16,7% για 78 εκατ. στερλίνες. Η εταιρεία Yew Tree του Stroll διατηρεί μερίδιο 19% στην Aston Martin με την Mercedes-Benz να κατέχει μερίδιο 9,7% μετά την τελευταία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Σημειώνουμε ότι προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί το ακριβές ποσό που πλήρωσε η Geely για να αποκτήσει το 7,6% της Aston Martin.

Η Aston Martin αποκάλυψε το σχέδιό της για έναν τεράστιο γύρο χρηματοδότησης 654 εκατ. λίρες στα μέσα Ιουλίου, με στόχο να μειώσει το χρέος της (που καταγράφηκε σε 1,28 δισ. στερλίνες τον Ιούνιο) και να σταθεροποιήσει τα μελλοντικά της σχέδια. Περίπου 335 εκατομμύρια λίρες προήλθαν από τον Stroll, τη Mercedes και την PIF. 

Ο Lawrence Stroll, Εκτελεστικός Πρόεδρος της βρετανικής φίρμας σχολίασε: «Είμαι χαρούμενος που ολοκληρώσαμε επιτυχώς αυτήν την αύξηση κεφαλαίου, η οποία ενισχύει σημαντικά την οικονομική μας θέση και ενισχύει την πορεία μας προς τη βιώσιμη ελεύθερη ταμειακή ροή. Πλέον εστιάζουμε πλήρως στο να ξεκλειδώσουμε τις σημαντικές δυνατότητες δημιουργίας αξίας για τους μετόχους αυτής της εξαιρετικά πολυτελούς βρετανικής μάρκας επιδόσεων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους υφιστάμενους μετόχους μας για τη συνεχή υποστήριξή τους στην επίτευξη αυτού του σημαντικού ορόσημου. Το μερίδιο της κοινοπραξίας Yew Tree ανέρχεται πλέον στο 19% μετά την πλήρη συμμετοχή της στην έκδοση δικαιωμάτων και πρόσθετες επενδύσεις μέσω της αύξησης κεφαλαίου. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστούμε τη Mercedes για την επένδυσή της και την ισχυρή μακροχρόνια συνεργασία που δημιουργήσαμε. Επιπλέον, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων, ένα από τα κορυφαία επενδυτικά ταμεία παγκοσμίως, το οποίο έχει γίνει νέος βασικός μέτοχος με μερίδιο 18,7% στην εταιρεία. Τέλος, θα ήθελα να καλωσορίσω την Geely Holding, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι έγινε μέτοχος».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Geely, Daniel Donghui Li, δήλωσε με τη σειρά του: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την επένδυσή μας στην Aston Martin και πιστεύουμε ότι η Geely Holding μπορεί να συμβάλει στη μελλοντική επιτυχία της Aston Martin. Ανυπομονούμε να εξερευνήσουμε πιθανές ευκαιρίες να δεσμευτεί και να συνεργαστεί με την Aston Martin καθώς συνεχίζει να εκτελεί τη στρατηγική της για την επίτευξη μακροπρόθεσμης, βιώσιμης ανάπτυξης και αυξημένης κερδοφορίας».

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube